Dva najviša poljska generala dala ostavke: U svađi su sa ministrom odbrane

10.10.2023

12:58

0

Odluku o prihvatanju ostavke donosi vrhovni komandant, predsednik Poljske Andžej Duda

Dva najviša poljska generala dala ostavke: U svađi su sa ministrom odbrane
Poljski vojnici na vojnoj paradi - Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski

Dva najviša poljska vojna komandanta, načelnik generalštaba poljske vojske general Rajmund Andžejčak i komandant operativne vojne komande general Tomaš Pjotrovski podneli su ostavke, saopštila je poljska vojska.

Poljski mediji su objavili da postoje povišene tenzije između ova dva visoka oficira i poljskog ministra odbrane Mariuša Blaščaka.

Blaščak je javno kritikovao Pjotrovskog zbog reakcije vojske na zalutali ruski projektil koji se u decembru prošle godine srušio u jednoj poljskoj šumi bez ljudskih žrtava, navodeći da ga Pjotrovski nije obavestio o tom incidentu i da vojska nije uspela da pronađe projektil koji je kasnije slučajno otkrio jedan civil.

Geoffroy Van der Hasselt / Pool via AP
Mariuš Blaščak

Prema medijskim izveštajima, ministar odnedavno drži Pjotrovskog podalje od operativnih odluka kao što su jačanje odbrambenih kapaciteta na granici sa Belorusijom i evakuacija Poljaka iz Izraela nakon napada Hamasa.

Ostavke su usledile pet dana pre ključnih, parlamentarnih izbora, a u medijskim izveštajima se navodi da se dvojica generala protive upotrebi oružanih snaga u vladinoj predizbornoj kampanji.

Odluku o prihvatanju ostavke donosi vrhovni komandant, predsednik Poljske Andžej Duda, koji je danas sazvao zasedanje Biroa za nacionalnu bezbednost sa premijerom i ključnim ministrima.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike