"Kolonijalizam, aparthejd i blokada koren sukoba": Palestinski apel Savetu bezbednosti UN!

09.10.2023

12:13

0

U protekle dve godine zabeleženo je najkrvavije nasilje Izraela od druge Intifade. Do 30. septembra 2023, izraelske okupacione snage i doseljenici ubili su 426 Palestinaca, uključujući 89 dece

"Kolonijalizam, aparthejd i blokada koren sukoba": Palestinski apel Savetu bezbednosti UN!
Copyright AP Photo

Palestinske organizacije za ljudska prava, Al-Haq, Al Mezan Centar za ljudska prava i Palestinski Centar za ljudska prava, danas su pozvale Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da se bavi korenom i uzrocima problema Palestinaca i zaštiti palestinski narod od izraelskih napada.

“Kako se države članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UNSC) okupljaju da bi razgovarale o događajima koji se odvijaju s obe strane Zelene linije u Palestini, počevši od 7. oktobra 2023, moraju razmotriti Izraelovu 75-godišnju kolonijalnu aparthejdsku politiku, 56-godišnju ilegalnu okupaciju i 16-godišnju nezakonitu blokadu i zatvaranje pojasa Gaze kao korene i uzroke palestinske patnje", navodi se u otvorenom pismu ovih grupa UNSC-u.

Oni su istakli da Izrael od 1967. vodi rat protiv pojasa Gaze i već više od 16 godina proglašava ceo pojas Gaze "neprijateljskom entitetom", uvodeći kopnenu, vazdušnu i pomorsku blokadu. Takođe su naveli da je Izrael od 2008. sproveo najmanje sedam vojnih ofanziva koje su učinile Gazu nenastanjivom.

U protekle dve godine zabeleženo je najkrvavije nasilje Izraela od druge Intifade. Do 30. septembra 2023, izraelske okupacione snage i doseljenici ubili su 426 Palestinaca, uključujući 89 dece.

AP Photo
 

 

Međunarodni sud pravde (ICJ) 2004. godine je u svom savetodavnom mišljenju o pravnim posledicama izgradnje zida na okupiranoj palestinskoj teritoriji pozvao treće države da se pridržavaju svojih međunarodnih obaveza.

Palestinske organizacije su takođe podsetile članice UNSC-a na njihovu obavezu da zaštite dva miliona Palestinaca u pojasu Gaze od izraelskog nasilja i pozvale da se akti agresije, uključujući njegovu ilegalnu okupaciju pojasa Gaze, prenesu tužiocu Međunarodnog krivičnog suda.

U skladu s tim, Al-Haq, Al Mezan Centar za ljudska prava i Palestinski Centar za ljudska prava pozvali su države članice UNSC-a da preduzmu niz koraka, uključujući priznanje i osudu izraelske ilegalne okupacije, kolonijalizma i aparthejdskog režima kao osnovnih uzroka stalnih sukoba u toj teritoriji.

Najnovije vesti iz Izraela pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike