Kina reaguje na eskalaciju sukoba na Bliskom istoku: Protivimo se akcijama koje štete civilima

09.10.2023

11:10

0

Ova reakcija iz Kine usledila je nakon što je lider većine u američkom Senatu, Čak Šamer, izrazio razočaranje prethodnim saopštenjem Pekinga o napadima Hamasa

Kina reaguje na eskalaciju sukoba na Bliskom istoku: Protivimo se akcijama koje štete civilima
Copyright AP Photo/Adel Hana Pixabay

Nakon eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca, Kina je izrazila duboku zabrinutost.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Mao Ning, izjavila je da je Peking "duboko ožalošćen civilnim žrtvama sukoba". Takođe je dodala da Kina "protivi se i osuđuje akcije koje nanose štetu civilima", prenosi list Tajms of Izrael.

Ova reakcija iz Kine usledila je nakon što je lider većine u američkom Senatu, Čak Šamer, izrazio razočaranje prethodnim saopštenjem Pekinga o napadima Hamasa.

Šamer je kritikovao Kineze što nisu pokazali simpatije ili podršku prema Izraelu. Tokom posete Kini, Šamer je pozvao kinesku vladu i narod da podrže Izrael i osude, kako je rekao, "kukavičke i okrutne napade".

U svom poslednjem saopštenju, kinesko ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je na obe strane da budu uzdržane i odmah zaustave neprijateljstva. Takođe je naglašeno da je stvaranje nezavisne palestinske države ključno za rešavanje problema na Bliskom istoku.

Najnovije vesti iz Izraela pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike