Bajden izazvao bes zbog nastavka građenja zida na granici s Meksikom: Tvrdi da je primoran, ponovo daje neusklađene izjave

06.10.2023

15:19

0

Njegov glavni argument za ovu odluku bila je potreba da se zaustavi ilegalna migracija

Bajden izazvao bes zbog nastavka građenja zida na granici s Meksikom: Tvrdi da je primoran, ponovo daje neusklađene izjave
Copyright AP Photo/Gregory Bull

Američki predsednik Džozef Bajden postao je meta oštrih kritika republikanaca i demokrata nakon što je njegova administracija najavila dodatnu izgradnju zida na granici sa Meksikom, u dužini od oko 30 kilometara.

Ova odluka izazvala je kontroverzu i neslaganja među političkim liderima i građanima.

Bajden je tvrdio da je njegova administracija bila primorana da koristi sredstva predviđena za izgradnju zida tokom mandata Donalda Trampa, uprkos ranijim obećanjima da će prekinuti ovaj projekat.

Njegov glavni argument za ovu odluku bila je potreba da se zaustavi ilegalna migracija iz Meksika.

Na pitanje da li takvi zidovi zapravo funkcionišu Bajden je otvoreno rekao "Ne".

- Novac je namenjen graničnom zidu. Ne mogu to da zaustavim - rekao je predsednik SAD.

AP Foto/Andrés Leighton
 

Ovo priznanje iznenađuje s obzirom na njegovo ranije protivljenje zidu tokom predizborne kampanje 2020. godine, kada je tvrdio da granični zid "nije ozbiljno političko rešenje."

Bajdenova administracija je morala da zanemari nekoliko federalnih zakona, uključujući one koji štite divlje životinje, kako bi omogućila nastavak izgradnje zida duž američko-meksičke granice na jugu Teksasa.

Ministar za unutrašnju bezbednost SAD Alehandro Majorkas tvrdi da postoji "akutna i hitna potreba" za izgradnjom zida, što je izazvalo zabrinutost i kritike nevladinih organizacija, uključujući ACLU.

AP Photo/Matt York, File
 

Bivši predsednik Donald Tramp je reagovao na ovu odluku na svojoj društvenoj mreži "Truth Social", ističući da je njegova administracija bila u pravu. Republikanski kongresmen Ralf Norman iz Severne Karoline takođe je kritikovao Bajdena, naglasivši da je predsednik ranije tvrdio da zidovi ne funkcionišu, pitajući se šta se promenilo od tada.

Nisu samo republikanci negodovali zbog ove odluke, već su je i demokrate osudile. Kongresmen Henri Kuelar, čiji okrug obuhvata mesto gde će se graditi zid, nije bio optimističan u vezi sa "rešenjem iz 14. veka za problem 21. veka". Kongresmenka Aleksandrija Okasio-Kortez nazvala je izgradnju zida "okrutnom politikom" i pozvala predsednika Bajdena da promeni kurs.

Sredstva za ovu izgradnju su izdvojena još 2019. godine, a zakon predviđa da bi izgradnja trebalo da bude završena 2023. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike