Bajden i Si se sastaju u San Francisku? Peking i Vašington kriju detalje

06.10.2023

12:47

0

Prema neimenovanim američkim zvaničnicima, postoji prilično velika mogućnost da dođe do susreta dva lidera

Bajden i Si se sastaju u San Francisku? Peking i Vašington kriju detalje
Copyright AP Photo/Alex Brandon

Bela kuća trenutno radi na planovima za održavanje sastanka između predsednika SAD Džozefa Bajdena i lidera Kine Si Đinpinga, koji bi trebalo da se održi u San Francisku tokom samita APEC-a u novembru.

Sastanak se organizuje u okviru nastojanja da se stabilizuju odnosi između dve zemlje, koji su opterećeni nizom pitanja, uključujući Tajvan, poreklo kovida 19, optužbe za špijuniranje i pitanja ljudskih prava.

Prema neimenovanim američkim zvaničnicima, postoji prilično velika mogućnost da se sastanak održi, a proces planiranja je već započeo.

Kineska ambasada u Vašingtonu za sada nije komentarisala ove informacije, ali je njen portparol izdao pisanu izjavu u kojoj se navodi da su Kina i SAD u komunikaciji i da žele da sarađuju "u dobroj volji".

Bela kuća, kao i Kineska ambasada, trenutno ne žele dodatneo da komentarišu ovu temu.

Bajden i Si su se poslednji put sastali na marginama samita G20 u Indoneziji u novembru 2022. godine, što je bio njihov prvi lični susret od inauguracije Bajdena. Samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) održače se u San Francisku u novembru i postoji mogućnost da će kineski predsednik prisustvovati tom događaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike