Odbijen vazdušnih napad na Sevastopolj; Šolc: Vojnici Bundesvera ne bi mogli da učestvuju u servisiranju raketa „taurus“

06.10.2023

16:52

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Odbijen vazdušnih napad na Sevastopolj; Šolc: Vojnici Bundesvera ne bi mogli da učestvuju u servisiranju raketa „taurus“
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini 590. dan

Ruska vojska ponovo je uspostavila punu kontrolu nad hersonskim ostrvima koja se nalaze na ušću Dnjepra i izlazu u Dnjeparski zaliv.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je zabrinut da bi sukobi republikanaca u Kongresu mogli da naškode slanju pomoći Ukrajini.

Nemačka vlada ne planira da u skorije vreme isporuči krstareće rakete "taurus" Ukrajini, objavio je Bild, pozivajući se na izvore iz nemačke i ukrajinske vlade.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

22.46 - U Sevastopolju je aktiviran sistem PVO. Prema preliminarnim podacima, odbijen je vazdušnih napad iz pravca mora, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

22.25 - Anketa: Skoro 80 odsto Rusa smatra da Putin odgovara za mesto predsednika zemlje

Više od polovine Rusa (79 odsto) smatra da predsednik Rusije Vladimir Putin više odgovara za funkciju predsednika zemlje od drugih političara, pokazalo je istraživanje Ruskog centra za proučavanje javnog mnjenja (VCIOM).

Prema podacima centra, po mišljenju 72 odsto građana Vladimir Putin mnogo čini za zemlju i narod, dok 21 odsto ne deli ovo gledište.

Tri četvrtine Rusa uvereno je u sposobnost Vladimira Putina da obezbedi stabilnost u zemlji (74 odsto) i njen razvoj (74 odsto). Suprotno mišljenje ima 18, odnosno 19 odsto ispitanika.
 

21.51 - Uzbuna za vazdušni napad na Sevastopolj

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev objavio je uzbunu za vazdušni napad na grad.
O tome je pisao  na svom Telegram kanalu.

„Pažnja svima. Upozorenje o vazdušnom napadu! – kaže se u saopštenju.

Profimedia
 

Ranije je Razvožajev upozorio da vojska sprovodi preventivna lansiranja granata u interesu EAP-a u oblasti Streleckog zaliva u Sevastopolju.

21.45 - Šolc: Vojnici Bundesvera ne bi mogli da učestvuju u servisiranju raketa „taurus“ 

Vojnici Bundesvera ne bi mogli da učestvuju u servisiranju raketa „taurus“ ni u Ukrajini ni van nje, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na pitanje o uslovima za isporuku tog naoružanja Kijevu.

„Postoji jedna tačka: učešće nemačkih vojnika u bilo kojim aktivnostima čak i van teritorije Ukrajine za nas je nemoguće“, rekao je on na marginama neformalnog samita evropskih lidera u Granadi.

20.20 - Pušilin naredio da se formira štab odbrane DNR

Lider DNR Denis Pušilin naredio je da se formira štab odbrane Donjecke Narodne Republike, kao i mesni štabovi teritorijalne odbrane gradskih i opštinskih okruga DNR, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Pušilina.

AP Photo/Vadim Ghirda
 


On je takođe naložio da se odobri sastav i položaj novog štaba.

Ukaz će stupiti na snagu od dana njegovog potpisivanja.

19.40 - Lukašenko: Ukrajina odavno nema sa čime da se bori, Zelenski zna da ga je Zapad izigrao

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je Vladimir Zelenski svestan da ga je Zapad "prevario" i da ne ispunjava dogovoreno i upozorio da Ukrajina mora da pristane na mirovne pregovore, jer za nekoliko meseci sa kijevskim režimom niko neće hteti da razgovara.

Ova zemlja već nema sa čime da se bori i treba da ide na mirovne pregovore jer za nekoliko meseci sa kijevskim režimom niko neće hteti da razgovara, rekao je Lukašenko.

Alexander Astafyev/Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

On je dodao da Zelenski, nakon što je upropastio Ukrajinu, mora da traži obećanu pomoć od Sjedinjenih Država, koje su ga "odbacile".

"Vidimo da je Zelenski uradio pogrešnu stvar: bori se do poslednjeg Ukrajinca. Kolektivni Zapad ne ispunjava obećanja koji su dati Zelenskom. On razume da on bio prevaren", rekao je Lukašenko, a prenose "RIA Novosti".

19.32 - Ministarstvo trgovine SAD uvelo je mere kontrole izvoza protiv 49 organizacija

Ministarstvo trgovine SAD uvelo je mere kontrole izvoza protiv 49 organizacija, prvenstveno iz Kine, zbog navodne podrške ruskoj vojno-odbrambenoj industriji, navodi se u objavljenom dokumentu resora.

Prema navedenom spisku, ograničenja se odnose na pravna lica iz Kine (42), Estonije, Finske, Nemačke, Indije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije.

18.55 - Produbljuje se strateško partnerstvo, ruski gas teče ka srednjoj Aziji

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se s predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevom u Kremlju.

Lideri su usvojili zajedničku izjavu o produbljivanju strateške saradnje.

Dogovoreno je, između ostalog, da se proširi saradnja u sektoru nafte, a za sutra je najavljena ceremonija početka isporuka ruskog gasa u Uzbekistan, prvi put u istoriji.

"Zajednička izjava o produbljivanju strateškog partnerstva Rusije i Uzbekistana ima za cilj da se da dodatni impuls zajedničkom radu u političkoj, trgovinsko-investicionoj, kulturno-humanitarnoj sferi, u sferi bezbednosti, uključujući biološku i informacionu", rekao je Putin.

17.45 - Ukrajinske snage napale su oko 12.45 udarnim dronom Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

17.33 - Predala se grupa ukrajinskih vojnika

Grupa ukrajinskih vojnika se predala nakon što su dobili naređenje da odbrane položaje bez municije, rekao je za Sputnjik izvor u bezbednosnim strukturama.

Predalo se ukupno 17 vojnika.

Kako su rekli, oni su držali uporište kod Donjecka, ali im nije bilo dopušteno da se povuku kad su ostali bez municije.

Komanda takođe nije organizovala evakuaciju ranjenika.

16.51 - Ramasvami: To što je Putin loš, ne znači da je Ukrajina dobra

Kandidat Republikanske stranke za predsedničku nominaciju Vivek Ramasvami poručio je danas da "činjenica da je ruski predsednik Vladimir Putin loš, ne znači da je Ukrajina dobra".

- Republikanci koji se zalažu za rat prodaju istu laž kao i Bajden. Zelenski je zabranio 11 opozicionih partija i konsolidovao sve TV kanale u jedan državni emiter - napisao je Ramasvami na društvenoj mreži X (Tviter).

On je naveo da su ukrajinske vlasti zapretile da neće održati redovne izbore ukoliko SAD ne pošalju više novca, dodavši da Kijev ima problema i sa korupcijom.

16.48 - Zelenski: Rusija širi optužbe o korupciji kako bi podelila podršku Zapada

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da Rusija širi optužbe o korupciji u Ukrajini kako bi podelila podršku Zapada.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Zelenski

- Pre svega, ovo je poznati ruski narativ o korupciji. Oni znaju da ne mogu da podele opšte jedinstvo Evrope i podršku Ukrajini. SAD i njihove obaveštajne službe su saznale o korenima ideje kako potkopati društvo, podršku u svetu - rekao je Zelenski posle samita Evropske unije političke zajednice u Granadi, prenosi Strana.ua.

On je naveo da tokom rata „od naših partnera nije ukraden nijedan dolar“, ali je napomenuo da postoje „različiti ljudi i slučajevi“.

16.21 - Ruski MiG-31 sprečio američki izviđački avion da povredi rusku granicu

Ruski borbeni avion MiG-31 sprečio je američki izviđački avion P-8A Posejdon da naruši rusku granicu iznad Norveškog mora, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora su 6. oktobra 2023. otkrili vazdušnu metu koja leti ka ruskoj granici iznad Norveškog mora. Borbeni avion MiG-31 dežurnih snaga protivvazdušne odbrane Severne flote je poslat da identifikuje vazdušni cilj i spreči kršenje granice - navedeno je u saopštenju.

Posada ruskog aviona identifikovala je vazdušnu metu kao patrolni i izviđački avion P-8A Posejdon američke mornarice, stoji u saopštenju.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
MiG-31

15.41 - Ukrajinac odbio mobilizaciju zbog rođenja deteta, osuđen na uslovnu kaznu

U Poltavskoj oblasti u centralnom delu Ukrajine, muškarac koji je odbio da bude mobilisan zbog rođenja deteta, osuđen je na uslovnu kaznu, navodi se u presudi Lohvitskog okružnog suda Poltavske oblasti. 

Prema navodima suda, 15. septembra 2023. muškarac je proglašen sposobnim za vojnu službu tokom mobilizacije.

Međutim, 16. septembra je odbio poziv u borbenu jedinicu i nije se javio u vojni komitet, prenosi ukrajinska agencija TSN.

Osumnjičeni je na sudu priznao krivicu, napominjući da je posle 12 godina braka dobio dete i da je zato odbio poziv u vojsku.

14.35 - Peskov: Rusija ne planira da sprovodi nuklearne testove

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da eventualni opoziv ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT) ne znači da Rusija planira da sprovodi nuklearne testove.

- Ovo nije ravno deklaraciji o nameri da se sprovedu nuklearni testovi - rekao je Peskov, komentarišuči izjavu predsednika Državne dume Vjačeslava Volodina da Donji dom ruskog parlamenta namerava da raspravlja o opozivu ratifikacije na sledećoj sednici, prenosi TASS.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Peskov

14.11 - Ukrajinski lovac oboren u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska oborila je ukrajinski lovac u Zaporoškoj oblasti u blizini mesta Guljajpolje, saopštio je šef građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Neprijateljski avion oboren je iznad Zaporoške oblasti oko 14 sati po lokalnom vremenu - saopštio je on iako nije precizirao o kom tačno avionu je reč.

13.38 - Nemačka će poslati Ukrajini nekoliko desetina hiljada granata

Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ će po nalogu Bundesvera proizvesti i poslati Ukrajini više desetine hiljada komada municije kalibra 155 milimetara, saopštila je kompanija.

U pitanju su granate L15 za potrebe ukrajinske vojske, ali nije preciziran tačan broj koliko će ih biti isporučeno i u kom roku.

13.33 - Peskov: Još nema konačnih rezultata istrage o udesu Prigožinovog aviona

Bilo kakvi zaključci o uzrocima udesa aviona u kojem je poginuo osnivač privatne vojne organizacije "Vagner", Jevgenijr Prigožin, mogu se izvući tek posle kompletne istrage, izjavio je danas portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

AP photo
 

- Za sada nije moguće otkriti detalje tog incidenta - rekao je Peskov novinarima, prenela je agencija TASS. 

On je naglasio da "još nema konačnih rezultata ni finalnog izveštaja istražitelja" o uzrocima udesa aviona.

Na pitanje kada će ti zaključci biti objavljeni, Peskov je naveo da treba sačekati rezultate istrage, istakavši da nema vremenskih rokova za objavljivanje zaključaka istrage.

12.58 - Kremlj: Ruska vojska ne gađa civilne ciljeve u Ukrajini

Kremlj je danas ponovio da ruska vojska ne gađa civilne ciljeve u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da Rusija cilja ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

Peskov je dodao da su mete ruske armije i koncentrisane vojne trupe kao i ukrajinski vojni zvaničnici.

U međuvremenu je broj žrtava ruskog vazdušnog napada na selo Hroza na severoistoku Ukrajine porastao na 52, preneo je Rojters.

12.04 - Ruske snage gađale položaje Kijeva kod Hersona

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Ruske snage granatirale su ukrajinske položaje kod Hersona, a tom prilikom uništena je stanica za radioelektronsko ratovanje „Plastun-2000“ i likvidirala 12 ukrajinskih vojnika, prenosi Sputnjiku izvor dobro upoznat sa situacijom u zoni specijalne vojne operacije.

Takođe, prema njegovim rečima, ruske vojske su u području delte Dnjepra uništile i ukrajinsku haubicu D-30 i prateću municiju.

10.37 - Poljski ministar: Varšava od Ukrajine traži povlačenje,a ne suspenziju žalbe STO

Poljska zahteva od Ukrajine da povuče svoj zahtev prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u vezi sa uvozom ukrajinskog žita, a ne da ga „stavlja na pauzu“, izjavio je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

- Ne znamo šta znači obustaviti razmatranje žalbe. Zahtevamo da ona bude povučena, jer je neosnovana i apsurdna - rekao je Telus.

On je dodao da ukrajinska vlada ne može da podnese žalbu protiv Poljske zbog njene namere da pomogne svojim poljoprivrednicima, prenosi Ukrajinska pravda.

10.08 - Rusija se povlači iz Sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja?

Pixabay
 

Savet Državne dume Rusije razmotriće mogućnost povlačenja iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, saopštio je predsednik Predstavničkog doma, Vjačeslav Volodin.

9.33 - Švedska najavila paket vojne pomoći Ukrajini

Švedska će poslati Ukrajini novi paket vojne podrške vredan 2,2 milijarde kruna (199 miliona dolara), koji se uglavnom sastoji od municije i rezervnih delova za ranije donirane sisteme, rekao je u petak ministar odbrane Pal Jonson.

Novi paket vojne pomoći biće 14. paket pomoći Švedske Ukrajini od početka rata, čime će ukupna vrednost takve pomoći nordijske zemlje iznositi nešto više od 22 milijarde kruna, preneo je Rojters.

8.50 - U Sevastopolju odbijeni napadi ukrajinskih brodova dronova

 

 

Ukrajinska vojska pokušala je automatizovanim brodovima da napadne rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju u ranim jutarnjim časovima, saopštio je gubernator tog grada Mihalo Razvožajev.

7.39 - PVO je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti oborila šest dronova, izjavio je gubernator Vjačeslav Gladkov. On je dodao da prema preliminarnim informacijama nema žrtava.

7.15 - Bivši sudija Napolitano: Propala kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine, a Rusija jača

Novinar i bivši sudija Vrhovnog suda Nju Džersija Endru Napolitano rekao je na Jutjub kanalu Judging Freedom da je ukrajinska kontraofanziva propala, a Rusija je dobila novu teritoriju i postala jača.

Prema njegovim rečima, niko više ne govori o kontraofanzivi.

- Kaput! Idemo! I u stvari... Rusi su okupirali nove teritorije - rekao je Napolitano.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Istovremeno, bivši sudija je primetio da je ruska vojska nastavila da „veoma sporo, uporno i strpljivo“ napreduje ka zapadu.

Pored toga, prema Napolitanu, antiruske sankcije nisu funkcionisale, a ruska ekonomija je „postala bolja u svakom pogledu“.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je Evropa uvela sankcije Rusiji nasilno, na sopstvenu štetu.

7.00 - Polovina Amerikanaca veruje da bi Ukrajinu trebalo podstaći na pregovore

Skoro polovina Amerikanaca, preciznije njih 49 odsto, smatra da bi Vašington trebalo da podstakne Ukrajinu da započne pregovore sa Rusijom čak i ako bi oni uključivali gubitak teritorija, pokazuju rezultati istraživanja Čikaškog saveta za globalne poslove.

S druge strane, njih 47 odsto smatra da bi SAD trebalo da podržavaju Kijev "koliko god da je potrebno", čak i ako to znači veće troškove za američka domaćinstva.

Kada se iz pitanja izbacio deo o troškovima za američke građane, procenat onih koji podržavaju nastavak slanja podrške Ukrajini raste na 57 odsto, dok broj onih koji se zalažu za pregovore pada na 39 odsto.

Blaga većina ispitanika, njih 53 odsto, smatra da je 43 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini dobro potrošen novac, dok se 45 odsto građana SAD sa tim ne slaže.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike