Najveći štrajk u američkom zdravstvu: Desetine hiljada medicinskih sestara i radnika obustavilo rad

04.10.2023

22:40

0

Autor: M. Vu.

"Kajzer permanent" je saopštio da će njihove bolnice i odeljenja za hitne slučajeve ostati otvoreni tokom štrajka i da će u njima biti lekari

Najveći štrajk u američkom zdravstvu: Desetine hiljada medicinskih sestara i radnika obustavilo rad
Veliki štrajk medicinskih radnika u Americi - Copyright AP Photo/Jeff Chiu

Desetine hiljada medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika počelo je planirani trodnevni štrajk u objektima "Kajzer permanenta" širom SAD, nakon što su propali pregovori o ugovorima.

Štrajk protiv "Kajzera", jedne od vodećih neprofitnih zdravstvenih mreža u zemlji, najveći je ikada u američkom zdravstvu. "Kajzer permanent" je saopštio da će njihove bolnice i odeljenja za hitne slučajeve ostati otvoreni tokom štrajka i da će u njima biti lekari, menadžeri i "radnici za vanredne situacije".

Zategnuto tržište rada u SAD i inflacija doveli su do spornih pregovora o ugovorima i štrajkova oko plata i beneficija za radnike u brojnim oblastima ove godine, uključujući automobilsku, železničku, avio-industriju i industriju zabave.

 

 

Sindikat zaposlenih u "Kajzeru" odredio je do srede ujutru rok za postizanje dogovora o novom paktu koji pokriva medicinske sestre, medicinske tehničare i pomoćno osoblje u stotinama bolnica širom Kalifornije, Oregona, države Vašington, Kolorada, Virdžinije i Vašingtona, navodi Rojters.

"I rukovodstvo 'Kajzer permanenta' i predstavnici koalicije sindikata su i dalje za pregovaračkim stolom, nakon što su tokom cele noći nastojali da postignu sporazum", saopšteno je iz "Kajzera".

Koalicija, koju čini osam sindikata koji predstavljaju medicinske sestre, tehničare i pomoćno osoblje, saopštila je da kompanija nije bila raspoložena za pregovore.

"Kajzer" zapošljava 68.000 medicinskih sestara i 213.000 tehničara, službenika i administrativnog osoblja, pored svojih 24.000 lekara.

Sindikati se zalažu za bolje plate i da zapošljavanje 10.000 novih zdravstvenih radnika kako bi popunili trenutna upražnjena radna mesta.

Skoro 309.700 radnika bilo je uključeno u obustave rada do avgusta ove godine, prema podacima američkog Biroa za statistiku rada, čime je 2023. godina postala najprometnija godina za štrajkove od 2019.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike