Dve rakete i ukrajinski dron oboreni iznad Belgorodske oblasti! Kirbi: SAD će moći da pomažu Ukrajini još dva meseca

03.10.2023

21:48

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Dve rakete i ukrajinski dron oboreni iznad Belgorodske oblasti! Kirbi: SAD će moći da pomažu Ukrajini još dva meseca
Ilustracija - Copyright AP Photo/Libkos/Efrem Lukatsky Profimedia

Rat u Ukrajini - 587. dan.

Ukrajinska PVO oborila je četiri od sedam bespilotnih letelica kojima je Rusija napala Ukrajinu, saopštio je Kijev.

U ruskom granatiranju regiona Hersona poginula je najmanje jedna osoba, tvrde lokalni zvaničnici.

Moskva, s druge strane, tvrdi da su jedinice ruske PVO oborile ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti.

Bugarska zvanično zabranila ulazak u zemlju ruskim automobilima.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

21.47 - Pentagon: Nastavljamo sa paketima vojne pomoći Ukrajini

Vašington nastavlja da se bavi paketima vojne pomoći Ukrajini, za sada će se oni i dalje slati uobičajenom frekvencijom, otprilike jednom u dve nedelje, saopštila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing na redovnoj konferenciji za novinare.

Ona je dodala da Pentagon za sada nema šta da objavi o mogućnostima isporuka Kijevu taktičkih raketa „ATACMS“.

20.34 - Ruski PVO sistemi oborili su dve rakete i ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20.25 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu ambasadorki Moldavije

Ambasadorka Moldavije u Ruskoj Federaciji Lilian Darijus pozvana je danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde joj je uručen oštar protest zbog pritiska na medije na ruskom jeziku, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Moldavskoj strani uručen je oštar protest u vezi sa tekućim politički motivisanim progonom medija na ruskom jeziku u Moldaviji, čija je druga manifestacija bila odluka da se direktor novinske agencije Sputnjik Moldavija, Vitalij Denisov, protera iz zemlje 13. septembra - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva. 

20.13 - Kirbi: SAD će moći da pomažu Ukrajini još dva meseca

Profimedia
Džon Kirbi

Američka administracija ima sredstva da nastavi da sa podrškom Ukrajine za dva meseca, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi na konferenciji za medije.

- S obzirom na tempo kojim pružamo pomoć, može se reći da se radi o par meseci - rekao je Kirbi, odgovarajući na pitanje koliko dugo će Vašington moći da nastavi da podržava Kijev u trenutnoj situaciji sa budžetskom krizom.

19.58 - Vazdušna opasnost proglašena je večeras u Sevastopolju, objavio je na svom Telegram kanalu gubernator Mihail Razvožajev.

19.36 - Intenzivirano granatiranje DNR

Ukrajinske snage su tokom dana na teritoriju DNR ispalile 96 komada municije različitog kalibra, saopštio je šef republike Denis Pušilin.

On je precizirao da su ukrajinske snage primenjivale raketnu artiljeriju kalibra 122 milimetra i topovsku artiljeriju kalibra 152 i 155 milimetara.

19.28 - Sunak: Britanija spremna da podrži Ukrajinu koliko god bude potrebno

Joe Giddens/Pool Photo via AP
Riši Sunak

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas tokom video-poziva u kojem su učestovali lideri zemalja G7 i članica NATO, da je Velika Britanija spremna da podrži Ukrajinu vojno, humanitarno i ekonomski ''koliko god bude potrebno''.

- Premijer Riši Sunak govorio je o tekućoj vojnoj, humanitarnoj i ekonomskoj pomoći Velike Britanije Ukrajini i naglasio da će se ta podrška nastaviti koliko god bude potrebno - saopšteno je iz Dauning strita, prenosi Rojters.

19.16 - Admiral Bauer: NATO započeo pripreme za konfrontaciju s Rusijom

Zemlje članice NATO-a počele su pripreme za konfrontaciju sa Rusijom i povratak principima kolektivne odbrane od globalnog protivnika iz 2008, 14 godina pre početka rata u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer.

U svom obraćanju na Varšavskom bezbednosnom forumu on je rekao da vojni planovi Alijanse imaju 4.500 stranica sadržaja o tome kako se suprotstaviti Rusiji, prenosi TASS.

AP Photo/Virginia Mayo
Rob Bauer

- U suštini, ono što se desilo od 2008. godine jeste da je počeo rad u vojsci da se naše razmišljanje vrati ka kolektivnoj odbrani. To je bilo neophodno zbog ponašanja Rusije, prema Gruziji 2008. i Ukrajini 2014. i 2022. A najveća promena za NATO je bila da bude pripremljen za sve agresivnijeg protivnika - rekao je Bauer i dodao da se zbog toga unutar Alijanse počelo sa planiranjem promene vojne strategije, što je dovelo do novih detaljnijih planova koji su dogovoreni na Samitu u Viljnusu u julu.

Bauer je dodao da planovi NATO predviđaju povećanje broja snaga Alijanse na ruskim granicama, i to ''do 300.000 u prvih 30 dana''.

18.17 - Duda: Jedini auto-put iz Zapadne Evrope do Ukrajine prolazi kroz Poljsku

Predsednik Poljske Andžej Duda podsetio je Kijev da jedini auto-put koji iz Zapadne Evrope ide u Ukrajinu prolazi kroz Poljsku.

- Želim veoma snažno da istaknem da smo mi apsolutno ključna zemlja za budućnost kada je u pitanju podrška Ukrajini. Jedini auto-put koji ide od Zapadne Evrope do Ukrajine ide preko Poljske. To je auto-put A4 i svi to dobro znaju - rekao je Duda.

- Najkvalitetnije pruge prolaze kroz Poljsku, aerodrom svetske klase u Žešovu, blizu poljsko-ukrajinske granice, danas je vazdušna veza sa Ukrajinom - dodao je on.

Istovremeno, poljski predsednik je rekao da njegova zemlja ne odbija da podrži Ukrajinu.

AP Photo/Czarek Sokolowski
Andžej Duda

17.49 - Zelenski posetio trupe u blizini Kupjanska i Limana

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je posetio ukrajinske trupe na pojedinim lokacijama u blizini gradova Kupjansk i Liman.

- U poseti smo našim brigadama koje izvršavaju borbene zadatke u jednoj od najvrelijih oblasti - Kupjansko-Limanskoj oblasti - naveo je Zelenski na svom nalogu na platformi Telegram.

17.35 - Bajden sa liderima EU, NATO i saveznika o nastavku koordinisane podrške Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden danas je video konferencijom razgovarao sa liderima zemalja saveznika, Evropske unije i NATO-a o nastavku koordinisane podrške Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Kako se navodi u saopštenju, Bajden je razgovarao sa liderima Kanade, Nemačke, Italije, Japana, Poljske, Rumunije, Velike Britanije i Francuske, kao i sa liderima NATO, Evropske komisije i Evropskog saveta, prenosi Rojters. 

16.56 - Rusi našli granatu u blizini Zaporoške nuklearne elektrane

Ruski vojnici otkrili su nedetoniranu granatu strane proizvodnje duž rute posmatrača Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) tokom njihove rotacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Profimedia
 

U saopštenju se navodi da je granata zaostala nakon novih sistematskih granatiranja sa ukrajinske strane u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearke.

Uprkos tome, ruski vojnici „osigurali su bezbedan prolazak posmatrača misije i njihov prevoz do stanice“.

15.51 - Ruska PVO je oborila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

15.25 - Ruski PVO sistemi oborili su oko 15 časova ukrajinski dron avionskog tipa iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

14.11 - Poljski ministar: Ukrajina nas nije pozvala na odbrambeni forum

Poljski ministar državne imovine Jacek Sasin izjavio je danas da Ukrajina nije pozvala Poljsku na Međunarodni forum odbrambene industrije prošle nedelje.

- Poljska grupa za naoružanje (PGZ) nije pozvana. Nijedna poljska kompanija nije prisustvovala događaju - rekao je Sasin za radio ZET, dodajući da je nedavno video niz neprijateljskih gestova iz Ukrajine.

AP Photo/Petr David Josek
 

Izrazio je zabrinutost da sadašnje ponašanje Ukrajine proizilazi iz percepcije Kijeva da je bolje stati na stranu Nemačke tokom predizborne kampanje u Poljskoj i izbeći preveliku bliskost sa poljskom vladajućom partijom.

13.47 - Holandski gradonačelnici traže smanjenje finansijske podrške izbeglicama iz Ukrajine

Savet bezbednosti, koji okuplja gradonačelnike 25 gradova u Holandiji, želi da smanji finansijsku podršku ukrajinskim izbeglicama.

- Dolazimo do limita, a kraj rata se ne nazire - rekao je Vuter Kolf, predsednik Saveta bezbednosti i gradonačelnik Dordrehta.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci se opredeljuju za Holandiju jer je njen plan finansijske podrške bolji nego u ostalim zemljama Evropske unije.

Kolf traži da se, između ostalog, ukrajinskim izbeglicama koje rade u Holandiji smanji dnevnica. 

13.45 - Šojgu: Dodatna mobilizacija nije planirana

Ruska vojska je znatno oslabila vojni potencijal ukrajinskih snaga i nanela im ozbiljnu štetu, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

Dodao je i da u ruskoj armiji ima dovoljno vojnika tako da dodatna mobilizacija nije planirana.

- U Generalštabu nema dodatnih planova za mobilizaciju. Oružane snage raspolažu neophodnim brojem vojnika za izvođenje specijalne vojne operacije. Tome u velikoj meri doprinosi čvrst patriotski stav naših građana koji aktivno popunjavaju redove zaštitnika otadžbine - rekao je Šojgu.

13.43 - Ukrajina danas prelazi na režim "kontrolisane fleksibilnosti" kursa grivne

Narodna banka Ukrajine (NBU) saopštila je da od danas prelazi sa fiksnog kursa ukrajinske valute grivne na režim "kontrolisane fleksibilnosti".

Kako prenosi Komersant, zvanični kurs grivne će se određivati transakcijama na međubankarskom deviznom tržištu, ali Narodna banka Ukrajine će i dalje ograničavati fluktuacije kursa i sprečavati značajno jačanje ili slabljenje ukrajinske valute.

10.15 - Politiko: Zapad više ne može bez rizika da snabdeva Ukrajinu oružjem

Zemlje Zapada predale su Ukrajini sve oružje bez kojeg nije ugrožena njihova odbrambena sposobnost, a dalje mogu da nastave da snabdevaju Kijev samo iz sopstvenih rezervi, piše "Politiko" pozivajući se na izjavu evropskog činovnika.

- Predali smo sve što nije moglo da dovede u opasnost našu bezbednost - naveo je izvor.

AP Photo/LIBKOS
 

10.12 - Ukrajinske snage miniraju teritoriju LNR kasetnom municijom

Stručnjaci Prve gardijske tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga koriste specijalne robote za uklanjanje mina u naseljima na liniji fronta u Luganskoj Narodnoj Republici, ispričao je komandant voda za uklanjanje mina.

Robotima se, kako je naveo, upravlja iz daljine, kako bi se spasili ljudski životi.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage sa distance miniraju naselja na liniji kontakta u LNR, koristeći kasetnu municiju.

8.58 - Rusija podigla optužnicu protiv šefa ukrajinske obaveštajne službe

Istražni komitet Rusije podigao je optužnicu u odsustvu protiv šefa ukrajinske obaveštajne službe Kirila Budanova i komande Ratne mornarice i Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine za terorizam. Razlog su napadi dronovima na ruske regione, saopštila je pres-služba resora.

Prema navodima istražitelja, predstavnici visokog vojnog rukovodstva Ukrajine umešani su u više od 100 vazdušnih napada dronovima na teritorije Moskve i Moskovske oblasti, Krima i Sevastopolja, Rostovske, Belgorodske, Brjanske oblasti i niza drugih regiona. Razmatran je period od aprila 2022. do septembra 2023. godine.

8.30 - Harkov gradi prvu podzemnu školu

- Ukrajinski grad Harkov izgradiće prvu potpuno podzemnu školu, s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik Ihor Terehov. „Takvo sklonište omogućiće hiljadama dece u Harkovu da nastave bezbedno obrazovanje „licem u lice“ čak i tokom raketnih pretnji“, objavio je Terehov na Telegramu, prenosi Rojters.

Nova škola, prva takva građevina u zemlji ispuniće „najmodernije regulatorne zahteve u pogledu zaštitnih struktura“, saopštio je Terehov, bez navođenja detalja o tome koliko će škola biti velika i kada će biti otvorena.

Dok su mnoge škole u regionima na prvoj liniji tokom sukoba bile prisiljene da nastavu održavaju putem interneta, Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, je uoči početka školske godine 1. septembra organizovao oko 60 zasebnih učionica na stanicama podzemne železnice, stvarajući tako prostor za učenje za više od hiljadu dece, piše Rojters

8.14- Borelj: EU bi ove godine mogla odobriti pet milijardi evra vojne pomoći Ukrajini

 Evropska unija nastavlja da pruža Ukrajini vojnu pomoć, uključujući oružje, municiju i vojnu opremu, kao i obuku za vojno osoblje i mogla bi da ove godine odobri prvih pet milijardi evra u okviru Evropskog mirovnog fonda za sledeću godinu, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku u bezbednost Žozep Borelj.

„Predložio sam novi bilateralni višegodišnji paket u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF), do pet milijardi evra za narednu godinu. Nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor pre kraja godine, kada države članice moraju da se dogovore oko revizije višegodišnjeg finansijskog okvira“, rekao je Borelj u ponedeljak na konferenciji za novinare u Kijevu, nakon sastanka Saveta EU za spoljne poslove, prenosi Ukrinform.

Youtube/Kosovo Onlajn printscreen
 

On je napomenuo da su razgovori održani u Kijevu uz učešće evropskih ministara pomogli u boljem razumevanju bezbednosne dimenzije situacije u vezi sa Ukrajinom, što je, kako je naveo, bila centralna tema sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

7.40 - Ukrajina nastavlja kontraofanzivu u Zaporožju i kod Bahmuta

Ukrajinske kontraofanzivne operacije nastavljene su u Zaporožju i kod Bahmuta, a ukrajinske trupe su od 2. oktobra malo napredovale u blizini granice između regiona Donjecka i Zaporožja, navodi se u novom izveštaju Američkog instituta za proučavanje rata.

"Geolokacijski snimci objavljeni 2. oktobra pokazuju da su ukrajinske snage napredovale neznatno severozapadno od Novomajorske (18 km jugoistočno od Velike Novoselke). Ukrajinski generalštab je izvestio da su ukrajinske trupe nastavile ofanzivne operacije u Melitopolju (zapadno od Zaporoške oblasti) i pravcima Bahmuta“, piše u izveštaju.

Prema pisau Uniana, u protekla 24 sata Rusi su napali na nekoliko linija fronta. Generalštab je izvestio da su u pravcu Bahmuta ruske snage bezuspešno pokušale da povrate izgubljenu poziciju u oblasti Andrejevke u Donjeckoj oblasti, a u Zaporožju da povrate položaje u oblasti Novodarovke i Verbove.

7.30 - Zelenski: Ukrajina bi mogla da počne pregovore o članstvu u EU ove godine

Kijevu je rečeno da je "apsolutno moguće“ da pregovori o članstvu u EU počnu ove godine, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posle iznenadnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u ukrajinskoj prestonici.

"Naš ključni cilj je da ove godine donesemo odluku o početku pregovora o članstvu. I danas sam još jednom na sastancima i pregovorima čuo da je to apsolutno moguće“, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Predsednik je rekao da je "samo pitanje vremena" kada će se Ukrajina pridružiti bloku i da će "definitivno ispuniti" svoj deo preduslova.

Dodao je da je Ukrajina lider u zaštiti samih temelja na kojima počiva evropsko jedinstvo – "Jedinstvo moderne Evrope, koja ceni ljudsku slobodu i ravnopravnost nacija, ceni međunarodno pravo".

On je rekao da su razgovori uključivali i pokušaj Rusije da zaobiđe međunarodne sankcije, bezbednost u Crnom moru i rad ukrajinskih luka i jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Naveo je i da se Italija obavezala da obnovi katedralu u Odesi, koja je uništena u ruskom raketnom udaru u julu.

7.10 -  "Njujork tajms": Ruska zastava postala najtraženiji aksesoar u Zapadnoj Africi

Mladi ljudi u prestonicama Zapadne Afrike mašu zastavama na protestima ili dok jure kroz gradove na motociklima. Krojači ih šiju na desetine dnevno u uskim uličicama. Taksisti ih stavljaju na svoje instrument table.

U moru zastava koje se visoko vijore u naletu patriotskog žara u Burkini Faso, Maliju i u poslednje vreme Nigeru, zemljama koje su nedavno doživele vojne udare, crveno-bela i plava zastava Ruske Federacije postala je uobičajena. Iako ima politički prizvuk, zastava je i "aksesoar", modni dodatak poput ilustracija Če Gevare pre jedne generacije na Zapadu, piše "Njujork tajms".

Kako je Rusija napravila prodor u neke zemlje zapadne i centralne Afrike, njena zastava je bila najvidljiviji znak šireg geopolitičkog pomeranja u regionu. "Ruska zastava je postala simbol otpora u zapadnoj Africi, povezana sa antizapadnim i antifrancuskim stavovima", rekao je Kajl Volter, šef istraživanja u tehnološkoj kompaniji "Logika".

7.00 - Snimljen kontigent tenkova "abrams" koji se iz Litvanije prebacuju za Ukrajinu

U litvanskoj luci Klaipeda istovaruje se serija tenkova Abrams . Kako je za RIA Novosti rekao Sergej Lebedev, koordinator proruskog Nikolajevskog podzemlja , tenkovi se verovatno pripremaju za prebacivanje u  Ukrajinu . Primetio je da je jedan od pripadnika podzemlja snimio dolazak američkih tenkova.

 

Da bi potvrdio svoje reči, pokazao je snimak na kojem su tenkovi snimljeni u litvanskoj luci na prvoj liniji blizu vode. Lebedev je rekao da će oprema prvo biti utovarena u američku luku Bomont u Teksasu i u vojnu bazu Čarlston u Južnoj Karolini.

„Prati se dalji put tenkova, priprema se sastanak u Ukrajini“, zaključio je Lebedev.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike