Oružane snage Ukrajine planiraju da zauzmu nuklearnu elektranu; Putin čestitao Dan ujedinjenja novih regiona sa Rusijom

30.09.2023

17:10 >> 00:16

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Oružane snage Ukrajine planiraju da zauzmu nuklearnu elektranu; Putin čestitao Dan ujedinjenja novih regiona sa Rusijom
Ilustracija - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 583. dan.

Mađarska neće podržati Ukrajinu na međunarodnom nivou sve dok Kijev ne povrati prava mađarskoj manjine na svojoj teritoriji, izjavio je premijer zemlje Viktor Orban pred parlamentom države.

Ukrajina tvrdi da je u napadu na Sevastopolj poginuo komandant ruske Crnomorske flote Viktor Sokolov.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da bi Poljska mogla da obezbedi Ukrajini starije oružje iz svog arsenala nakon što ga zameni modernim.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

00.06 - Putine građanima čestitao Dan ujedinjenja novih regiona sa Rusijom

Ruski predsednik Vladimir Putin u video poruci čestitao je građanima zemlje Dan ujedinjenja Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.

Šef države je napomenuo da se 30. septembra 2022. godine desio „definišući, istinski istorijski i sudbonosni događaj“ – potpisani su sporazumi o prijemu četiri nova konstitutivna entiteta Ruske Federacije u sastav Rusije .

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

„Milioni stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti su izabrali – da budu uz svoju otadžbinu“, rekao je on.

23.50 - Bukurešt pojačava PVO snage na granici sa Ukrajinom

Rumunska vojska jača svoje prisustvo u regionu koji se graniči sa Ukrajinom zbog nesposobnosti ukrajinske PVO da se bori protiv ruskih bespilotnih letelica, prenosi "Ukraina.ru".

Kako se navodi, Rumunija pojačava protivvazdušnu odbranu duž sela na Dunavu u blizini granice sa Ukrajinom, dodaje još vojnih osmatračnica i patrola u to područje.

Dodaje se da su mere, zajedno sa raspoređivanjem četiri dodatna američka borbena aviona F-16 i proširenom zonom zabrane letova, znak sve veće zabrinutosti u Rumuniji i širem NATO savezu da bi se rat u Ukrajini mogao proširiti na njenu teritoriju.

22.19 - TASS: Oružane snage Ukrajine planiraju da zauzmu nuklearnu elektranu Zaporožje

Izvor TASS- a u bezbednosnim snagama javio je da specijalne snage ukrajinskih oružanih snaga planiraju da zauzmu nuklearnu elektranu Zaporožje početkom oktobra 2023. godine.

Napominje se da planiraju da iskoriste ukrajinske specijalne snage obučene u  Velikoj Britaniji da zauzmu elektranu .

Izvor agencije je takođe izvestio o predstojećoj ofanzivi Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona i Zaporožja u istom periodu. Napominje se da su ofanzivni plan ukrajinske vlasti dogovorile sa  Londonom i Vašingtonom .

Saopšteno je da su Oružane snage Ukrajine koncentrisale veliku grupu marinaca u Nikolajevskoj oblasti da pređu reku Dnjepar.

22.10 - Ukrajinci pokušali da imitrijau ofanzivu, ali su pretrpeli gubitke

Oružane snage Ukrajine su u artjomovskom pravcu pokušale da imitiraju ofanzivu, ali su pretrpele ozbiljne gubitke i potisnute su na početne položaje, saopštio je na svom Telegramu šef DNR Denis Pušilin.

21.21 - SAD podržavaju Kijev bojeći se pritisaka Rusije na NATO

Sjedinjene Američke Države podržavaju Ukrajinu bojeći se pritiska Rusije na NATO, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

AP Photo/Susan Walsh

„Ovo je važno za nacionalnu bezbednost SAD. Ovde se ne radi o tome koliko teritorija može da zauzme Ukrajina, već o tome da se postara da Rusija, kao rezultat nove ofanzive, ne zauzme teritoriju u drugim delovima Ukrajine i na kraju ne izvrši veći pritisak na NATO što, kako nam je pokazala istorija, uvlači Sjedinjene Američke Države u sukob“, rekao je Saliven za časopis „Atlantik“.

Prema njegovim rečima, „nije u nacionalnom interesu SAD da prestane da podržava Ukrajinu“.

19.14 -  Ukrajinski diverzanti pokušali su da prodru u Brjansku oblast

Ukrajinski diverzanti u borbenim vozilima pešadije pokušali su da prodru u  Brjansku oblast . Ovo je objavio kanal Shot Telegram pozivajući se na izvor.

Prema informativnom resursu, ruski graničari su primetili DRG od 10 ljudi sa mitraljezima u blizini sela Lugovoj, Klimovski okrug. Pojašnjava se da su pre ofanzive diverzanti otvorili artiljerijsku vatru. Međutim, ruske trupe su vratile DRG, ranivši neke od njegovih učesnika.

Tanjug/AP Photo/Kostiantyn Liberov)
 

Pre toga je agencija TASS, pozivajući se na predstavnika operativnih službi Hersonske oblasti , izvestila da je uništena diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine (AFU), koja se spremala da pređe Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

19.08 - Ukrajinci ispalili dve rakete

Ukrajinske snage ispalile su oko 18 časova dve rakete iz višecevnog raketnog sistema na naselje Korsunj, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

U saopštenju se ne navodi ima li posledica granatiranja.

Takođe su oko 17,30-17,35 ukrajinske snage gađale Petrovski okrug Donjecka i teritoriju Jasinovatskog okruga, na koji su ispalile sedam granata. U periodu 17,20 do 17,50 takođe je granatirana Gorlovka, na koju je ispaljeno 11 granata kalibra 152 milimetra.

18.56 - Stoltenberg uveren da će Poljska nastaviti da vojno podržava Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uveren da će Poljska pronaći načine da reši nesuglasice sa Ukrajinom bez uticaja na vojnu podršku svom susedu u ratu protiv Rusije.

AP Photo/Markus Schreiber

"Očekujem i uveren sam da će Ukrajina i Poljska pronaći način da reše ta pitanja, a da to ne utiče negativno na vojnu podršku Ukrajini", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Rojters.

Poljska je prošle nedelje saopštila da će poslati samo ranije
dogovorene isporuke oružja Ukrajini i umesto toga da će se fokusirati na
obnavljanje sopstvenih zaliha oružja.

Poljska, inače, članica NATO, donedavno je bila jedan od najvećih saveznika Ukrajine u ratu sa Rusijom, međutim, odnosi između dve zemlje su zahladili nakon odluke Poljske da produži zabranu uvoza žita iz Ukrajine.

18.50 - Ukrajinski dron bacio je eksplozivnu napravu pored stambene kuće u selu Novostrojevka-Druga u Grajvoronskom gradskom okrugu. U napadu nije bilo žrtava, oštećena su dva automobila, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

17.54 - Na celoj teritoriji Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

17.09 - Vlasnik "Luj Vitona" pod istragom zbog transakcija sa ruskim oligarhom

Profimedia
Bernar Arno

Francuski tužioci pokrenuli su danas istragu protiv vlasnika luksuznih brendova LVMH (Louis Vuitton – Moët Hennessy) Bernara Arnoa zbog njegovih finansijskih transakcija sa ruskim oligarhom Nikolajem Sarkisovim.

Saosnivač i izvršni direktor grupe "Luj Vitona" pod istragom je zbog optužbi za pranje novca, a istraga je usredsređena na kupovinu imovine u Kurševelu, skijalištu za ultrabogate u francuskim Alpima, prenosi Independent.

16.57 - Načelnik Generalštaba vojske SAD general Mili povlači se posle četiri godine

AP Photo/Olivier Matthys, File
Mark Mili

Načelnik Generalštaba vojske SAD general Mark Mili povlači se danas posle četvorogodišnjeg mandata tokom koga je zabeležio uspehe poput ubistva lidera Islamske države Abu Bakra al Bagdadija i pružanja pomoći Ukrajini da se odbrani od ruskog napada, ali mu se pripisuje i haotično povlačenje iz Avganistana i ne tako dobar odnos sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Mili će predati komandu načelniku Ratnog vazduhoplovstva generalu Čarlsu K. Braunu, koji će biti drugi Afroamerikanac načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, posle Kolina Pauela pre dve decenije, preneo je Rojters.

16.44 - IAEA zahteva od Rusije da odmah napusti NE u Zaporožju

Profimedia
 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju kojom poziva Rusiju da se povuče iz Nuklearne elektrane Zaporožje (ZNNP) u blizini linije fronta na jugu Ukrajine. 

Zemlje članice IAEA usvojile su na godišnjoj Generalnoj konferenciji u četvrtak rezoluciju koja poziva na „hitno povlačenje svog vojnog i drugog neovlašćenog osoblja iz ukrajinske ZNPP kako bi se osigurao bezbedan rad" i da se "postrojenje odmah vrati pod punu kontrolu nadležnih ukrajinskih vlasti“, prenosi Dojče vele.

16.10 - Putin potpisao ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi, koliko će biti pozvano na služenje vojnog roka 2023. godine.

Profimedia
 

- Od 1. oktobra do 31. decembra 2023. biće izvršena regrutacija u vojnu službu građana Ruske Federacije uzrasta od 18 do 27 godina koji nisu u rezervnom sastavu i podležu regrutaciji u vojnu službu u skladu sa saveznim zakonom - navodi se u ukazu, prenosi agencija RIA Novosti.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja, odnosno današnjim datumom.

15.38 - Rumunija pojačava protivvazdušnu odbranu u blizini granice sa Ukrajinom

Rumunija pojačava protivvazdušnu odbranu duž sela na Dunavu u blizini granice sa Ukrajinom, dodaje još vojnih osmatračnica i patrola u to područje, prenosi Rojters pozivajući se na dva visoka ukrajinska zvaničnika. 

Mere, zajedno sa raspoređivanjem četiri dodatna američka borbena aviona F-16 i proširenom zonom zabrane letova, znak su sve veće zabrinutosti u Rumuniji i širem NATO savezu da bi se rat u Ukrajini mogao preliti na njenu teritoriju, navodi agencija.

14.58 - Sedam zemalja EU naručilo municiju za pomoć Ukrajini i popunu svojih zaliha

Sedam zemalja Evropske unije naručilo je municiju prema šemi nabavke EU kako bi hitno dopremile artiljerijske granate u Ukrajinu i popunile iscrpljene zalihe Zapada, navela je nadležna agencija EU.

Profimedia
 

Narudžbine se odnose na artiljerijske metke kalibra 155 milimetara, što je gotovo najvažnija municija u sukobu između ukrajinskih i ruskih snaga, preneo je Rojters.

Šema je utvrđena kao deo plana vrednog najmanje dve milijarde evra, pokrenutog u martu sa ciljem da se milion artiljerijskih granata i projektila da Ukrajini u roku od godinu dana.

12.33 - Britanija uvela sankcije protiv zvaničnika Krima i otcepljenih ukrajinskih oblasti

Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije protiv zvaničnika Krima i otcepljenih Zaporoške, Hersonske i Donjecke oblasti.

Kako se navodi, njima je zamrznuta sva imovina u Velikoj Britaniji i uvedena zabrana putovanja, prenosi Skaj njuz.

- Velika Britanija nikada neće priznati ruske pretenzije na teritoriju Ukrajine - poručio je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

12.02 - Razvožajev: Napad na Sevastopolj je bio proračunati teroristički napad

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev komentarisao je za "Rusija 24" raketni napad ukrajinskih snaga na štab Crnomorske flote od 22. septembra.

Profimedia
 

Kako je rekao, radi se o proračunatom terorističkom napadu koji je predstavljao veliku opasnost za stanovništvo Sevastopolja.

- Zgrada štaba nalazi se u centru grada. Udar je izveden danju u vreme kad je najveća gužva. To je proračunat i bezočan teroristički napad sa velikim rizikom po stanovništvo - rekao je on.

11.55 - Fico: Zelenski počinje da nervira čak i najvatrenije "jastrebove"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski počinje da nervira ljude i čak i najvatreniji "jastrebovi" počinju da razgovaraju s njim drugačije, smatra lider slovačke opozicione stranke "Smer" i bivši premijer Robert Fico.

11.52 - Napadnuto selo u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinska vojska gađala je selo Dorogošč u Belgorodskoj oblasti. Oštećene su dve kuće i škola, saopštio je gubernator oblasti.

10.51 - Tolkač: Ukrajinski branioci svojim herojstvom menjaju svet, bore se za slobodu

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač je, povodom Dana branilaca i braniteljki koji se 1. oktobra obeležava u Ukrajini, u autorskom članku napisao da "od početka ruske agresije 2014. godine, Ukrajina odaje počast hrabrosti i herojstvu branilaca". 

RTS printscreen
Tolkač

- Onima koji brane nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine i koji slobodno biraju svoju budućnost. Svim onim sinovima i kćerima našeg naroda koji poštuju vojne tradicije i dostignuća ukrajinskog naroda, kao i koji doprinose njegovom daljem učvršćivanju, jačanju patriotskog duha i jedinstva društva - naveo je Tolkač.

10.37 - Francuske i ukrajinske kompanije vojno-industrijskog kompleksa potpisale nekoliko ugovora

Francusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su francuske i ukrajinske kompanije vojno-industrijskog kompleksa potpisale desetak ugovora.

Kako se navodi, radi se o velikim francuskim kompanijama, malim preduzećima i startapovima koji se bave proizvodnjom artiljerijskog oružja, oklopnih vozila, dronova i sredstava za deminiranje.

Podsetimo, francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni predvodio je u četvrtak delegaciju francuskih kompanija u poseti Kijevu.

10.29 - Vazdušna opasnost proglašena je u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine.

AP Photo/Libkos
 

10.22 - Uništen dron iznad Belgorodske oblasti

Iznad Belgorodske oblasti u prepodnevnim satima uništen je ukrajinski dron, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

9.59 - Ukrajina: U Nikolajevu u raketnom napadu oštećen infrastrukturni objekat

U gradu Nikolajevu, na jugu Ukrajine, u raketnom napadu oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je danas načelnik oblasne vojne uprave Vitalij Kim.

- Ujutro 29. septembra, oko 04.13 časova, grad Nikolajev je bio izložen raketnom napadu. Pogođen je infrastrukturni objekat na periferiji grada - napisao je Kim na Telegramu, prenosi Rojters.

9.15 - Putin se sastao sa bivšim komandantom Vagnera

Profimedia
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa bivšim komandantom "Vagnera" Andrejem Troševom sa kojim je razgovarao o tome na koji način bi dobrovoljačke jedinice mogle da se bore u Ukrajini, saopšteno je iz Kremlja.

8.53 - FSB privela stanovnika Krima zbog veleizdaje

Stanovnik grada Kerča priveden je zbog veleizdaje jer se povezao sa ukrajinskom obaveštajnom službom i po njenom nalogu snimao kretanje ruskih snaga i vojne tehnike u pravcu zone specijalne vojne operacije, saopštila je Federalna služba Rusije.

Privedeni Krimljanin slao je fotografije i snimke preko zatvorenih kanala za vezu, kao i preko čet-botova, koje koriste ukrajinske specijalne službe.

8.33 - Orban: Zapad želi da globalizuje rat u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Zapad želi da globalizuje rat u Ukrajini.

- Konflikt mora da bude izolovan, ali zapadne države žele da globalizuju rat - rekao je Orban za javni servis, prenosi MTI.

On je dodao da će se pokazati da je Mađarska bila u pravu po pitanju rata u Ukrajini i da Zapad nije uspeo da na miru proceni situaciju na terenu.

Printscreen Twitter/TuckerCarlson
Viktor Orban

7.30 - Ruski sistemi PVO noćas uništili 11 ukrajinskih dronova

Ruski sistemi PVO uništili su noćas 11 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske i Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. „U noći 29. septembra zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Rusije.

Dežurni sistemi PVO uništili su 11 ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih jednu iznad teritorije Kaluške oblasti i 10 iznad Kurske oblasti“, saopštilo je Ministarstvo na Telegramu. Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sabotaže, navodi agencija RIA Novosti.

7.15 - Kijev priznao da je sve manje država spremno da izdvaja sredstva za Ukrajinu

Ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko priznao je danas da je u svetu sve manje država koje su spremne da izdvajaju sredstva za Kijev.

- Sve ih je manje i manje - rekao je on.

Ipak, kako je dalje naveo, Ukrajina ne planira da ih moli za podršku, već će da je zahteva, jer za to ima argumente. 

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

- Spremni smo da sprovedemo sve neophodne reforme i mere kako bi nam ova podrška stizala na vreme i u punom obimu - rekao je on.

Opisujući argumentaciju kojom bi Zapad uverili da treba da nastavi da izdvaja sredstva za Ukrajinu, Marčenko je naveo:

- Ukazujemo im na prednosti (tog finansiranja), a pokazujemo im i šta će biti ukoliko nam ne budu davali sredstva. Pokazujemo im svoje uspehe i taj ogroman napor koji naše oružane snage ulažu dok suzbijaju jednu od najvećih armija sveta.

7.00 - NATO šalje izviđačke avione u Litvaniju: Nadgledaćemo Rusiju

Severnoatlantska alijansa će poslati dva aviona tipa "avaks" u Litvaniju da nadgledaju ruske vojne aktivnosti u blizini granica NATO-a, navodi se u saopštenju te organizacije.

AP Photo/Virginia Mayo
 

- NATO će privremeno stacionirati osmatračke avione sistema vazdušnog upozorenja i kontrole "avaks" u Šjauljaju, u Litvaniji. Prva od dve letelice stići će u četvrtak 28. septembra i izvršiće misiju praćenja ruskih vojnih aktivnosti u blizini granica Alijanse - navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, u narednim danima "avaks" avioni ćr započeti izviđačke letove iznad teritorije Alijanse.

- Planirano je da misija traje nekoliko nedelja. Avion pripada floti od 14 NATO-ovih izviđačkih aviona sa sedištem u Gajlenkirhenu, u Nemačkoj. Oko 150 vojnika biće poslato u Šjauljaj da "podrži" letelicu - dodaje se.

Bonus video:

 

https://www.youtube.com/watch?v=mxPn0Tda6ko&t=1s&pp=ygUWMjRzZWRhbS5ycyA3IGtsanXEjW5paA%3D%3Dhttps://www.youtube.com/watch?v=mxPn0Tda6ko&t=1s&pp=ygUWMjRzZWRhbS5ycyA3IGtsanXEjW5paA%3D%3D

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike