Hanter Bajden tužio Rudija Đulijanija! Trampov advokat optužen da je imao neovlašćen pristup podacima sa spornog laptopa

26.09.2023 | 15:48

Autor: Vladimir Tanacković

Bivši Trampov advokat je informacije sa Bajdenovog laptopa dostavio Njujork postu u oktobru 2020. godine, mesec dana pre predsedničkih izbora.

Copyright Profimedia

Sin američkog predsednika Hanter Bajden podneo je u utorak tužbu protiv bivšeg advokata Donalda Trampa Rudija Đulijanija i još jednog advokata, Roberta Kostele, optužujući ih za kompjutersku prevaru i neovlašćen pristup podacima u vezi sa laptopom koji je ostavio na popravci u Delaveru.

U Bajdenovoj tužbi, koja je podneta federalnom sudu u Los Anđelesu, tvrdi se da su optuženi prvenstveno odgovorni za "potpuno uništenje" digitalne privatnosti oštećenog.

Đulijani, bivši predsednik Donald Tramp, republikanski članovi Kongresa i konzervativni mediji obrušili su se na Hantera Bajdena zbog podataka iz ovog računara, prenosi CNBC.

Đulijani je informacije sa Bajdenovog laptopa dostavio Njujork postu u oktobru 2020. godine, mesec dana pre predsedničkih izbora.

Hanter Bajden takođe optužuje Roberta Kostelu, advokata i bivšeg saveznog tužioca koji je ranije zastupao Đulijanija, tvrdeći da su Bajdenovi podaci bili "izmanipulisani, izmenjeni i oštećeni" pre nego što su kopirani i poslati Đulijaniju i Kostelu.

Profimedia
 

Hanter Bajden se suočava s brojnim pravosudnim problemima. Ranije ovog meseca optužen je u saveznom sudu Delavera po nekoliko tačaka za krivična dela povezana s kupovinom i posedovanjem oružja dok je bio korisnik ilegalnih droga. Takođe je optužen za neplaćanje federalnog poreza na dohodak za 2017. i 2018. godinu.

Prošle nedelje podneo je tužbu protiv Poreske uprave, tvrdeći da su poverljive informacije o njegovoj poreskoj prijavi nezakonito otkrivene.

Tvrdnje o eventualnom učešću predsednika Džozefa Bajdena u navodnim korupcionaškim aferama njegovog sina, koje su delimično zasnovane na informacijama s ovog laptopa, trenutno su pod istragom Odbora Predstavničkog doma kojim upravlja Republikanska stranka.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam