Kanada napravila ogroman skandal ugostivši nacistu u parlamentu: Predsedavajući Donjeg doma se izvinio (VIDEO)

25.09.2023

10:38

0

Autor: N.P.

Zločinac predstavljen kao heroj

Kanada napravila ogroman skandal ugostivši nacistu u parlamentu: Predsedavajući Donjeg doma se izvinio (VIDEO)
Jaroslav Hunka (desno) pred kanadskim poslanicima - Copyright Profimedia

Entoni Rota, predsedavajući Donjeg doma parlamenta Kanade, izvinio se što je odao počast Ukrajincu koji se tokom Drugog svetskog rata borio na strani nacista.

Jaroslav Hunka (98), nekadašnji član zloglasne divizije "Galicija", u kanadskom parlamentu je predstavljen kao ukrajinsko-kanadski heroj, a tom prilikom je pobrao ovacije prisutnih poslanika, premijera Kanade Džastina Trudoa i lidera Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Rota je, predstavljajući Hunku, naveo da se borio u Drugom svetskom ratu protiv Rusa. Tada je malo zastao, očigledno shvativši da su tada protiv Rusa mogli da se bore samo nacisti, ali nije ništa prokomentarisao.

Parlament je pozdravio Hunku velikim aplauzom, ali je ubrzo izbio veliki skandal kada su se snimci o tome proširili društvenim medijima.

- U petak, 22. septembra, u mom obraćanju nakon govora predsednika Ukrajine, pozdravio sam čoveka koji je sedeo na galeriji. Tek kasnije sam saznao više informacija o tome i žalim zbog svog poteza - rekao je Rota.

Iako nije imenovao Hunku, Rota je istakao da je Ukrajinac jedan od njegovih glasača.

- Posebno želim da se duboko izvinim jevrejskoj zajednici u Kanadi i širom sveta. Preuzimam punu odgovornost za ono što sam učinio - rekao je.

Udruženje Prijatelji Centra Simon Vizental saopštilo je da je bilo "izuzetno uznemirujuće videti kako kanadski parlament aplaudira muškarcu koji je bio član Vafen-SS, nacističke jedinice odgovorne za ubistva Jevreja".

U pitanju je 14. SS dobrovoljačka divizija "Galicija" koja je bila jedna od 38 divizija nemačkih trupa. U početku su je sačinjavali dobrovoljci ukrajinskog porekla iz Galicije, ali je kasnije uključivala i Slovake, Čehe i holandske dobrovoljce i oficire. 

"Galiciju" su osnovali nacisti 1943. kada su Sovjeti počeli da napreduju na Istočnom frontu. Imala je oko 80.000 dobrovoljaca, a ova zloglasna jedinica je učestvovala u brojnim antigerilskim operacijama širom Poljske i tadašnje Ukrajine. Njihovi vojnici su optuživani za masakre i druga nedela protiv Poljaka, Jevreja i Rusa.

Profimedia
Zelenski je takođe sa osmehom pozdravio Hunku

Crvena armija ju je pregazila u julu 1944, a potom se transformisala u Ukrajinsku nacionalnu armiju pre nego što su se predali Saveznicima u maju 1945. Nakon rata je određen broj vojnika "Galicije" pobegao u Kanadu, koja i danas broji veliku ukrajinsku dijasporu.

Preživeli članovi "Galicije" i njene pristalice i dan-danas u Ukrajini održavaju brojne marševe i skupove.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike