Francuski tužioci se obrušili na opozicionu političarku: Le Penovoj treba da se sudi

23.09.2023

13:12

0

Ako bude osuđena, mogla bi da se suoči sa do 10 godina zatvora i zabranom obavljanja javnih funkcija u tom periodu

Francuski tužioci se obrušili na opozicionu političarku: Le Penovoj treba da se sudi
Marin Le Pen - Copyright AP Photo/Michel Euler

Francuski tužioci predložili su da se održi suđenje konzervativnoj bivšoj predsedničkoj kandidatkinji Marin le Pen i 26 drugih članova stranke Nacionalni savez (RN) zbog navodne pronevere fondova EU.

Tužioci navode da je u periodu od 2004. do 2016. godine novac izdvojen za pokrivanje troškova poslanika Evropskog parlamenta korišćen za plaćanje pomoćnika koji su u stvari radili za RN, poznatu do 2018. kao Nacionalni front (FN).

Otac Le Penove i suosnivač stranke, Žan-Mari Le Pen, takođe je bio umešan u šemu. Sveukupno, predloženo je suđenje za 11 poslanika Evropskog parlamenta, 12 parlamentarnih pomoćnika i četiri druga službenika.

Ako bude osuđena, Le Pen bi mogla da se suoči sa do 10 godina zatvora i zabranom obavljanja javnih funkcija u tom periodu, navodi AFP.

Evropska kancelarija za borbu protiv prevara izvestila je 2016. da Le Penova duguje 339.000 evra (361.000 dolara). Prema rečima njenog advokata, Rodolfa Boseluta, političarka je u julu vratila skoro 330.000 evra. Isplata, međutim, „ni na koji način ne predstavlja eksplicitno ili implicitno priznanje tvrdnji Evropskog parlamenta“, rekao je Boselut, a citira AFP.

Le Penova je negirala bilo kakvo nedelo, tvrdeći da su optužbe protiv nje politički motivisane. Stranka je u petak objavila saopštenje u kom se navodi da optužbe proističu iz "pogrešnog shvatanja rada opozicionih poslanika i njihovih pomoćnika".

Le Penova je bila druga na predsedničkim izborima 2017. i 2022. godine, izgubivši od Emanuela Makrona. Ona se povukla sa mesta predsednika stranke prošle godine, ali nastavlja da vodi grupu RN u francuskoj Narodnoj skupštini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike