SUKOB U NAGORNO-KARABAHU Broj žrtava dostigao 27, povređeno više od 200 ljudi, SB UN sazvao sednicu! (VIDEO/FOTO)

20.09.2023

21:40 >> 00:24

0

Pratite razvoj situacije u Nagorno-Karabahu uživo uz portal 24sedam

SUKOB U NAGORNO-KARABAHU Broj žrtava dostigao 27, povređeno više od 200 ljudi, SB UN sazvao sednicu! (VIDEO/FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Sergei Grits/Defense Ministry of Azerbaijan via AP/Siranush Sargsyan

Azerbejdžan je u utorak proglasio sprovođenje „protivterorističkih mera lokalne prirode“ u Nagorno-Karabahu, navodeći da je Jermenija tajno pojačala svoje vojno prisustvo u otcepljenom regionu. Baku tvrdi da gađa isključivo vojna postrojenja u toj oblasti.

Jermenija je, sa svoje strane, okarakterisala ovu eskalaciju kao novu „agresiju velikih razmera protiv naroda Nagorno-Karabaha“, ali je negirala raspoređivanje bilo kakvih jedinica u spornom regionu.

UŽIVO

00.11 - Arcaha: Broj žrtava u Nagorno-Karabahu dostigao 27, povređeno više od 200 ljudi

Prema informacijama Kancelarije za zaštitu ljudskih prava ''Arcaha'' iz Nagorno-Karabaha, usled agresije Azerbejdžana, broj žrtava u Nagorno-Karabahu dostigao je 27, uključujući dva civila.


redstavnik ''Arcaha'' Gegam Stepanjan je na Fejsbuku objavio da broj ranjenih u ovom trenutku premašuje 200 osoba, prenosi Armenpres.

23.50 - Savet bezbednosti UN sazvaće sednicu o Nagorno-Karabahu 21. septembra

Savet bezbednosti UN sazvaće sednicu 21. septembra na kojoj će razgovarati o Nagorno Karabahu, javila je novinska agencija TASS pozivajući se na izvor u Ujedinjenim nacijama.

„Sednica će se održati u četvrtak“, rekao je izvor za TASS, dodajući da će sednica biti održana popodne po njujorškom vremenu.

22.22 - Jermenija: U sukobima policajaca i demonstranata u Jerevanu povređene 34 osobe

U sukobima koji su izbili na protestima u blizini zgrade vlade u glavnom gradu Jermenije, povređene su 34 osobe, od čega 16 policajaca i 18 civila, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

"U sukobima u blizini zgrade Vlade, prema preliminarnim podacima, povređene su 34 osobe, od kojih 16 policajaca, 18 civila", navodi se u saopštenju.

21.39 - Azerbejdžan demantovao navode Jermenije da gađa civilne objekte

Izveštaji Jermenije o navodnom pucanju azerbejdžanske vojske na civilne objekte su dezinformacije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, navodeći da azerbejdžanske jedinice ''napadaju samo legitimne vojne ciljeve''.

Profimedia
 

- Informacije koje se šire na nekim jermenskim društvenim mrežama o gađanju civilnih objekata od strane azerbejdžanskih jedinica su provokacija i dezinformacija - rekao je načelnik pres službe Ministarstva odbrane pukovnik Anar Ejvazov na brifingu za medije, javila je azerbejdžanska državna agencija AZERTAC.

21.16 - Istražni komitet Jermenije saopštio je da nakon sukoba demonstranata i policije u Jerevanu ima privedenih lica.

20.59 - Crveni krst zabrinut zbog bezbednosti civila u Nagorno-Karabahu

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je zabrinut zbog bezbednosti civila usled eskalacije situacije u Karabahu i apelovao na vlasti da im obezbede zaštitu.

20.56 - Azerbejdžan pozvao na pregovore

Administracija azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva pozvala je na sastanak u Jevlah radi pregovora i razmatranja pitanja reintegracije predstavnike jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Ilham Alijev

20.44 - Predsednik Srbije: Uvek ćemo podržavati teritorijalni integritet zamelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je da se izbegavaju ratovi, komentarišući situaciju u Nagorno Karabahu.

On je, na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku izjavio novinarima da „Srbija, kao i uvek, podržava teritorijalni integritet zemalja“ koje su članice UN.

20.37 - Ima povređenih u demonstracijama ispred jermenske vlade

U sukobima demonstranata i policije ispred zgrade jermenske Vlade ima povređenih, među hospitalizovanima su i policajci i građani, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Jermenije.

19.58 - Demonstranti pokušali da probiju policijski kordon oko zgrade vlade Jermenije

Kordon policije oko zgrade vlade u Jerevanu izdržao je prvi pokušaj demonstranata da se probiju, javlja reporter Sputnjika. Sukobi demonstranata i policije se nastavljaju.

 

 

19.49 - Blinken pozvao Azerbejdžan da obustavi vatru

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute oružanim dejstvima Azerbejdžana u Nagorno Karabahu i pozivaju Baku da momentalno obustave vatru.

19.26 - Azerbejdžan: Više od 60 borbenih položaja prešlo pod našu kontrolu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je više od 60 borbenih položaja jermenske vojske u Nagorno-Karabahu prešlo pod njihovu kontrolu.

- Tokom sprovedene operacije pod kontrolu azerbejdžanske vojske prešlo je više od 60 borbenih položaja jermenske vojske. Uništeno je 20 borbenih vozila, više od 40 komada artiljerijskog oruđa, do 30 minobacača, dva PVO sistema, dva radara "mortira" i druga vojna tehnika koja pripada Oružanim snaga Jermenije - rekao je predstavnik za medije Ministarstva odbrane Azerbejdžana Anar Ejvazov.

19.19 - Erdogan: Ankara podržava operaciju Bakua u Karabahu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara podržava operaciju Azerbejdžana u Nagorno Karabahu.

AP Photo/Pavel Golovkin
 

- Od samog početka podržavali smo pregovarački proces između Azerbejdžana i Jermenije, ali Jermenija, prema našem mišljenju, nije na pravi način ocenila ovu istorijsku šansu. Očekujemo realizaciju ranije datih obećanja Jermenije, pre svega po pitanju otvaranja Zangezurski koridora - rekao je Erdogan.

- Podržavamo korake koje preduzima Azerbejdžan, sa kojim imamo slogan ‘jedan narod, dve države’ u cilju zaštite teritorijalnog integriteta - naglasio je Erdogan.

Prema njegovim rečima, činjenicu da je Karabah teritorija Azerbejdžana „prihvatili su svi“ i svaki drugi stav je neprihvatljiv.

19.14 - Demonstranti se udaljavaju od zgrade ambasade Rusije ka zgradi vlade.

 

 

19.06 - Ruske mirovne snage organizovale evakuaciju, Moskva poziva na prekid vatre

Ruske mirovne snage organizovale su danas evakuaciju civilnog stanovništva Nagorno Karabaha iz najopasnijih regiona i pružile medicinsku pomoć povređenim građanima.

- Tokom dana 469 ljudi, uključujući 185 dece, prebačeno je u ruske mirovne trupe. Hitna pomoć sanitetskog voda specijalne namene pružila je pomoć za devet ranjenih građana, među kojima je četvoro dece - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

AP Photo/Sergei Grits
 

18.55 - Ankara: Azerbejdžan bio primoran da preduzme mere u Nagorno-Karabahu

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Azerbejdžan bio primoran da preduzme mere na svojoj suverenoj teritoriji u Nargorno-Karabahu jer zabrinutost Bakua nije ublažena nakon sukoba sa Jermenijom u regionu 2020. godine.

- Smatramo da je nastavak sveobuhvatnih razgovora između Azerbejdžana i Jermenije, koji su detaljno održavani do danas, na način orijentisan na rezultate, jedini način da se postigne mir, sigurnost, prosperitet i trajna stabilnost u regionu - navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

18.49 - Jerevan: Neprijateljstva u Nagorno-Karabahu odvijaju se duž cele linije kontakta

Neprijateljstva u Nagorno-Karabahu odvijaju se duž cele linije kontakta, a Azerbejdžan koristi skoro svo raspoloživo oružje, javlja sajt ''Armenias Ajsor''.

 

 

- Neprijateljstva su u toku duž cele linije kontakta. Oružane snage Azerbejdžana koriste artiljeriju, rakete, udarne dronove, vojnu avijaciju - navodi se u izveštaju, preneo je TASS.

18.25 - Patrijarh Kiril: Morim se za mir u Nagorno-Karabahu

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril primio je vesti o sukobu u Nagorno Karabahu sa bolom u srcu i moli se Bogu da se u Karabahu uspostavi mir kako bi svi njegovi stanovnici mogli slobodno da žive i ispovedaju svoju veru bezbedno, navodi se u saopštenju Patrijaršije, objavljenom na sajtu crkvenog Odseka za spoljne veze Moskovske patrijaršije.

18.19 - Hadžijev: Snage Azerbejdžana probile liniju kontakta u Karabahu na nekoliko mesta

Azerbejdžanske snage su na nekoliko mesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama u Nagorno-Karabahu i rešene su da ispune svoje strateške ciljeve, izjavio je danas Hikmet Hadžijev, savetnik za spoljnu politiku predsednika Ilhama Alijeva.

Profimedia
 

Hadžijev je za Rojters rekao da će Baku biti spreman da razgovara sa karabaškim Jermenima samo kada podignu belu zastavu i razoružaju se.

On je kazao da Azerbejdžan nema vojne ciljeve u susednoj Jermeniji.

18.17 - Sukobi demonstranata i policije ispred ruske ambasade u Jerevanu

Ispred ruske ambasade u Jerevanu počeli su sukobi demonstranata i policije, javlja izveštač Sputnjika.

 

 

Oko stotinu demonstranata poziva rusku stranu da preduzme mere za rešavanje situacije u Karabahu.

18.09 - Azerbejdžanske snage uništile skladište municije i druge vojne objekte

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su u Karabahu uništeni skladište municije, radio-tehnički vojni centar, kao i artiljerijska borbena vozila Oružanih snaga Jermenije.

 

 

 

18.07 - Azerbejdžanske snage uništile seosku školu

Azerbejdžanske snage uništile su školu u selu Jegsahog u Nagorno-Karabahu, meštani su pod opsadom i ne mogu da se evakuišu, javio je Armenpres.

Vlasti Nagorno-Karabaha nisu u mogućnosti da evakuišu 150 stanovnika sela koje je potpuno opkoljeno azerbejdžanskim snagama, naveo je aktivista za  ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan.

17.54 - U vojnoj operaciji Azerbejdžana poginulo pet, ranjeno 80 osoba

Vlasti nepriznate defakto nezavisne republike Nagorno-Karabaha naseljene etničkim Jermenima objavile su danas na Fejsbuku da je pet osoba poginulo, a 80 ranjeno u vojnim operacijama Azerbejdžana.

Tanjug/AP/ Siranush Sargsyan
 

Prema navodima informativnog centra Nagorno-Karabaha, od 80 ranjenih, 15 su civili, preneo je Rojters.

17.49 - SAD: Vojne vežbe sa Jermenijom se nastavljaju

Sjedinjene Američke Države će nastaviti vojne vežbe sa Jermenijom i završiće ih kako je i planirano i ne smatraju da postoji bilo kakva opasnost po američke vojnike, saopštio je Pentagon.

 

17.44 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Jermenije pozvalo građane da ne narušavaju javni poredak

Ministarstvo unutrašnjih poslova Jermenije je u vezi sa protestima koji se održavaju u Jerevanu i eskalacije u Nagorno-Karabahu pozvalo građane da ne podležu provokacijama i da se uzdrže od bilo kakvih koraka kojima se narušava javni poredak, javlja Sputnjik Jermenija.

 

 

17.33 - Azerbejdžan najavio nastavak operacije u Nagorno-Karabahu do raspada režima

Administracija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva saopštila je da je spremna da se sastane sa predstavnicima jermenske zajednice regiona Nagorno-Karabah u gradu Jevlahu, pod određenim uslovima.

- Da bi zaustavili antiterorističke mere, ilegalne jermenske oružane grupe moraju da podignu belu zastavu, predaju svo oružje, a ilegalni režim se mora sam raspasti. U suprotnom, antiterorističke mere će biti nastavljene do kraja - navodi se u saopštenju administracije, koje je dobio Interfaks.

17.25 - Belorusija bi da učestvuje u mirovnim pregovorima

Zvanični Minsk spreman je da posredstvom svih dostupnih formata uloži napore za postizanje mira i stabilnosti na Južnom Kavkazu, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Belorusije povodom zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

 

17.20 - Demonstranti u Jerevanu traže preduzimanje koraka ka priznanju Nagorno-Karabaha

Okupljeni na današnjem protestu u Jerevanu traže da jermenske vlasti preduzmu konkretne korake u vezi sa esklacijom situacije u Nagorno-Karabahu, pre svega, na priznavanju nezavisnosti te oblasti u Azrebejdžanu.

 

 

U blizini zgrade vlade u glavnom gradu Jermenije danas se održava protest u vezi sa granatiranjem Oružanih snaga Azerbejdžana na periferiji Stepanakerta i drugih gradova Nagorno-Karabaha, preneo je Sputnik Jermenija.

16.22 - Nagorno-Karabah pozvao Azerbejdžan na prekid neprijateljstava i pregovore

Nagorno-Karabah pozvao je Azerbejdžan na prekid neprijateljstava i pregovare, objavio je danas portal Armenias 24Njuz, pozivajući se na informativni centar Nagorno-Karabaha.

- Republika Nagorno-Karabah poziva azerbejdžansku stranu da odmah prekine vatru i sedne za pregovarački sto kako bi se ova situacija rešila - navodi se u saopštenju Jedinstvenog informativnog centra Nagorno-Karabaha, preneo je TASS.

16.15 - Rusija pokušava da vrati proces u Nagorno-Karabahu u politički i diplomatski okvir

Ruska vojska pokušava da vrati proces u Nagorno-Karabahu u politički i diplomatski okvir, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Pre svega, naravno, naša vojska sada radi na vraćanju procesa regulisanja u politički i diplomatski okvir, za to su jedina suštinska osnova trilateralni dokumenti od pre dve i tri godine - rekao je Peskov novinarima, prenosi agencija RIA Novosti.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Istakao je da je sada glavna stvar ubediti Jerevan i Baku da odustanu od nasilnih metoda i sednu za pregovarački sto.

16.11 - Jedan civil poginuo u napadu na grad Šuša pod kontrolom Azerbejdžana

Jedan civil ubijen je danas u napadu na grad Šuša pod kontrolom Azerbejdžana, na obodu regiona Nagorno-Karabaha koji je pod kontrolom Jermena, saopštili su azerbejdžanski tužioci.

Prethodno je ombudsman tog nepriznatog regiona Gegam Stepanjam rekao da su najmanje dva civila poginula, a 23 ranjena u napadima azerbejdžamsle vojske na Nagorno-Karabah.

14.58 - Borelj: Azerbejdžan da zaustavi vojne aktivnosti u Nagorno-Karabahu

EU osuđuje vojnu eskalaciju u Nagorno-Karabahu i poziva Azerbejdžan da prekine trenutne vojne aktivnosti, poručio je danas šef evropske diplomatije Žosep Borelj.

AP Photo/Fred Sierakowski
Borelj

On je u saopštenju istakao da je hitno potrebno vratiti se dijalogu između Bakua i Jermena iz Karabaha, prenosi Rojters.

- Ova vojna eskalacija ne bi trebalo da bude korišćena kao izgovor za prisilni egzodus lokalnog stanovništva - upozorio je on.

14.38 - Jermenija nazvala agresijom akcije Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sazvao je sastanak nacionalnog Saveta za bezbednost zbog operacije koju su azerbejdžanske oružane snage danas pokrenule u Nagorno-Karabahu, a jermensko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je akcije Azerbejdžana agresijom.

Ombudsman u Nagorno-Karabahu Gegam Stepanjan izjavio je da ima više civilnih žrtava u današnjim napadima azerbejdžanske vojske, prenosi Rojters.

14.14 - Azerbejdžan tražio povlačenje jermenske vojske iz oblasti, Jerevan tvrdi da tamo nema njihovih jedinica

Jedini put ka miru u Nagorno-Karabahu je potpuno povlačenje jermenske vojske iz ovog područja i raspuštanje režima u Stepanakertu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana. 

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Ministarstvo odbrane Jermenije, sa druge strane, ističe da u Karabahu nema njihovih jedinica.

12.27 - Azerbejdžan pokrenuo napade na Nagorno-Karabah

Azerbejdžan je pokrenuo "antiterorističku operaciju" lokalnog karaktera u Nagorno-Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike