U Meksiku otvoren prvi mauzolej za transrodne osobe: Smrt prostitutke pokrenula LGBT zajednicu u zemlji (FOTO)

16.09.2023

23:47

0

Unutar zgrade mali oltar je ukrašen plavom i ružičastom zastavom ponosa transrodnih osoba i sadrži spomenik Paoli Buenrostro, nastradaloj 2016. godine

U Meksiku otvoren prvi mauzolej za transrodne osobe: Smrt prostitutke pokrenula LGBT zajednicu u zemlji (FOTO)
Copyright AP Photo/Eduardo Verdugo

Aktivisti u Meksiku izgradili su i otvorili mauzolej namenjen transrodnim ženama, izvestio je u petak Asošijejted pres. Mesto za sahrane je prvo takve vrste u zemlji, a zagovornici kažu da će obezbediti dostojanstveno mesto za odmor žrtvama nasilja i onima koje njihove porodice ne žele.

Smešten u opštini Iztapalapa u Meksiko Sitiju, mauzolej je izgrađen od belog zida sa umecima od obojenog vitraža. Unutar zgrade mali oltar je ukrašen plavom i ružičastom zastavom ponosa transrodnih osoba i sadrži spomenik Paoli Buenrostro, transrodnoj prostitutki koja je ubijena 2016.

- Hvala Paola, jer smo u tvoje ime uspeli da postignemo važnu prekretnicu za trans zajednicu - rekla je aktivistkinja Kenija Kuevas tokom ceremonije inauguracije u četvrtak.

AP Photo/Eduardo Verdugo
 

Kuevas je rekla da su neki od onih koji su sahranjeni u mauzoleju ubijeni, dok su drugi umrli prirodnom smrću, ali nisu imali članove porodice koji bi preuzeli njihova tela.

Meksiko ima drugu najveću stopu ubistava među transrodnim osobama na svetu, sa 25 transrodnih žena ubijenih u prvih šest meseci ove godine, prema LGBT aktivistima.

Međutim, sa više od 15.000 ubistava počinjenih širom zemlje u tom istom periodu, ubijene transrodne osobe su malobrojne u odnosu na druge ubijene u Meksiku, jer čine 0,25 odsto stanovništva i 0,17 odsto svih žrtava ubistava, prema prema podacima meksičkog Nacionalnog instituta za statistiku.

Više od 58 odsto od 586 LGBT osoba ubijenih u Meksiku između 2017. i jula 2023. bile su transrodne žene, prema podacima Asošijejted presa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike