Svedok atentata na Kenedija izneo novu teoriju: Držao je ključni dokaz u rukama, a sad sumnja u zvaničnu priču

12.09.2023

22:09

0

Lendis ima objašnjenje za „teoriju magičnog metka“

Svedok atentata na Kenedija izneo novu teoriju: Držao je ključni dokaz u rukama, a sad sumnja u zvaničnu priču
Copyright Profimedia

Bivši agent Tajne službe SAD koji je bio svedok ubistva Džona F. Kenedija prekinuo je ćutanje o tragičnom događaju i sada dovodi u sumnju nalaze komisije koja je istraživala smrt pokojnog predsednika.

Pol Lendis, koji je priznao da je dugo verovao da je Li Harvi Osvald delovao sam kada je ubio Kenedija, rekao je da počinje da se pita da li su u atentat bili umešani dodatni strelci.

- Počinjem da sumnjam u sebe. Sada počinjem da se pitam - rekao je Landis za Njujork tajms.

Lendis je rekao da je njegov skepticizam rezultat neslaganja između Vorenove komisije i njegovog sopstvenog iskustva na dan kada je Kenedi upucan u glavu i ubijen dok se vozio u kabrioletu Linkoln kontinentala kroz Dalas u Teksasu.

U vreme Kenedijevog ubistva Landis je bio u automobilu koji je pratio Kenedija kada je čuo nekoliko pucnjeva.

Nekoliko elemenata Landisovog nedavnog izveštaja o tom danu u Dili Plazi u suprotnosti je sa njegovom zvaničnom izjavom neposredno nakon pucnjave. Iako je naglasio da nikada nije verovao u teorije zavere, bio je nepokolebljiv da ispriča šta je video i uradio.

Profimedia
 

Vorenova komisija, nakon istrage, nije našla dokaze da su Li Harvi Osvald ili Džek Rubi bili deo bilo kakve zavere, domaće ili strane, da se ubije predsednik. Oni su tada izjavili da je jedan metak koji je pogodio Kenedija prošao kroz njega i pogodio tadašnjeg guvernera Teksasa Džona Konalija. Metak mu je navodno pogodio leđa, butinu, grudni koš i zglob.

Kritičari nalaza komisije to nazivaju „teorijom magičnog metka“.

Njihov zaključak je zasnovan na metku pronađenom na nosilima na koja je Konali stavljen dok je transportovan oko Memorijalne bolnice Parkland nakon napada.

Međutim, Landis je za Njujork tajms rekao da je verovatno on našao metak koji je kasnije pronađen na nosilima. On je podsetio da se metak zabio u sedište limuzine na kom je Kenedi sedeo nakon što je predsednik doveden u bolnicu.

- To je bio dokaz za koji sam odmah shvatio da je veoma važan. I nisam želeo da nestane ili da se izgubi. Pa je bilo: "Pole, moraš da doneseš odluku" - i zgrabio sam ga - rekao je Landis.

Da bi zaustavio lovce na suvenire, Lendis je zgrabio metak, ušao u bolnicu i stavio ga na Kenedijeva nosila. Nadao se da će dokazi pomoći lekarima da utvrde šta se dogodilo. Sada pretpostavlja da su nosila u jednom trenutku morala biti zbijena jedno uz drugo i da je metak pao blizu Konalija.

Landis spekuliše da je metak izgubio brzinu u Kenedijevim leđima i da je zarobljen u sedište limuzine.

Uvek je mislio da Osvald deluje sam, ali sada nije siguran.

Lendis će uskoro objaviti svoje memoare „Poslednji svedok: Agent Kenedijeve tajne službe prekida svoju tišinu posle 60 godina“.

Tokom poslednjih nekoliko godina Lendis je ispričao svoju priču istaknutim ličnostima, kao što su bivši direktor tajne službe Luis C. Merleti i advokatu iz Klivlenda Džejmsu Robenaltu.

- Ako je ono što on kaže istina, u šta sam sklon da verujem, verovatno će ponovo otvoriti pitanje drugog strelca, ako ne i više - rekao je gospodin Robenalt.

- Ako se metak koji poznajemo kao magični ili netaknuti metak zaustavio na leđima predsednika Kenedija, to znači da je centralna teza Vorenovog izveštaja, teorija jednog metka, pogrešna - dodao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike