Aksjonov: Ruski PVO sistemi oborili dron na severozapadu Krima; Kijev najavljuje nastavak kontraofanzive

10.09.2023

14:13 >> 01:03

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Aksjonov: Ruski PVO sistemi oborili dron na severozapadu Krima; Kijev najavljuje nastavak kontraofanzive
Ilustracija - Copyright AP Photo/ Bernat Armangue/Profimedia

U toku je 563. dan rata u Ukrajini.

Britanski tenk „čalendžer 2" uništen je u Ukrajini, što je prvi takav incident u skoro 30 godina. 

U Belgorodskoj oblasti je oboren dron. 

Putin je rekao da su „zapadni kustosi na čelo Ukrajine postavili etničkog Jevrejina“ kako bi „prikrili antiljudsku suštinu“ režima. 

U Kijevu su pozvali „da osude antisemitske izjave ruskog predsednika“.

Izgledi za postizanje mira u Ukrajini nisu vidljivi, rekao je Erdogan.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.58 - Šojgu se obratio svojim tenkistima

Ruski ministar odbrane , general armije Sergej Šojgu, nazvao je ruske tenkovske borce nepokolebljivim stavom, prenosi TASS .
Russian Defense Ministry Press Service via AP
 
 
„Sadašnja generacija branilaca otadžbine dostojanstveno nastavlja vojničke tradicije svojih prethodnika. Visoke pohvale zaslužuju dejstva posada borbenih vozila tokom specijalne vojne operacije. Oni pokazuju nepokolebljivu borbenost i istrajnost u postizanju svojih ciljeva na čelu. Hvala vam na poštenom vršenju vojne dužnosti i lojalnosti vojnoj zakletvi“, obratio se Šojgu.

23.04 - U Sumskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad 

22.10 - Kijev najavljuje nastavak kontraofanzive

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga nastaviće se i nakon dolaska hladnijeg vremena, uprkos poteškoćama, izjavio je danas šef kijevske obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Ukrajina je ovog leta pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih snaga, vrativši pod svoju kontrolu više od deset sela na jugu i istoku za tri meseca.

"Borbena dejstva će se nastaviti na ovaj ili onaj način. Po hladnom, mokrom vremenu i blatu teže se boriti. Borbe će se nastaviti. Kontraofanziva će se nastaviti“, rekao je Budanov na konferenciji u Kijevu, prenosi Rojters.

20.42 - Ostaci dronova pronađeni u Rumuniji

Rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je generalnom sekretaru NATO- a Jensu Stoltenbergu da su novi ostaci dronova pronađeni na teritoriji Rumunije. Ovo je saopštila pres služba rumunskog lidera.

20.30 - Mekgregor: Ukrajinski vojnici se sve češće predaju

Ukrajinski vojnici sve češće se predaju jer ne žele da ispunjavaju zadatke za koje znaju da će se završiti njihovom pogibijom, rekao je bivši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.
On je na svom blogu na Ju-tjubu rekao da broj onih koji se predaju raste iz dana u dan.

To se događa, kako je rekao, jer su loše obučeni, a potom su dobili naređenje koje se ne može ispuniti - da zauzmu utvrđene linije odbrane Rusa.

Ekspert navodi da na Zapadu ne govore istinu o onome što se događa na frontu.

"A istina je da je poginulo 400.000 ukrajinskih vojnika,. To je neverovatno veliki broj", rekao je Mekgregor.

19.40 - U Hersonu se čuju eksplozije

19.00 - Aksjonov: Ruski PVO sistemi oborili dron na severozapadu Krima

Ruske snage PVO oborile su dron u severozapadnom regionu Krima, naveo je na svom Telegram kanalu premijer Krima Sergej Aksjonov.

"Snage protivvazdušne odbrane oborile su neprijateljsku bespilotnu letelicu u severozapadnom regionu Krima", napisao je Aksjonov, prenela je agencija RIA Novosti.

17.52 - Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da se Evropska unija nada pozitivnoj ulozi Kine u postizanju mira u Ukrajini, prenosi TASS.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

17.27 - Erdogan poziva zemlje G20 da ispune ruske zahteve o izvozu žita

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je pojedine lidere zemalja G20 da ispune neke ruske zahteve kako bi se oživeo sporazum o izvozu žita Crnim morem i kako bi se smanjile cene hrane u svetu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Blumberg prenosi da Erdogan, koji je bio jedan od posrednika u prvobitnom sporazumu o izvozu žitarica, vrši pritisak na sastancima iza zatvorenih vrata sa liderima zemalja G20 u Nju Delhiju.

16.40 - Ukrajinska vojska iscrpela obučene rezervne kadrove

Ukrajinska vojska je tokom kontraofanzive iscrpela sve svoje obučene rezervne kadrove bez kojih neće moći da nastave borbena dejstva, rekao je bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter u intervjuu za Ju-tjub kanal "Gegenpol".

14.12 - Deklaracija G20: Države ne smeju koristiti silu da bi zauzele teritoriju druge zemlje

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija države se moraju uzdržati od upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorija, navele su danas zemlje G20 u zajedničkoj deklaraciji na samitu u Nju Delhiju.

11.28 - Donjeck gađan kasetnim granatama

Ukrajinska vojska ispalila je šest kasetnih granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, Jasinovatu i Makejevku, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Takođe, ukrajinske snage su gađale dronovima i Hersonsku oblast.

Za sada nije poznato da li ima povređenih ili stradalih u ovim napadima.

11.03 - Blumberg: Turska traži da lideri G20 ispune zahteve Rusije u vezi izvoza žita

Ankara je zatražila od svetskih lidera da olakšaju osiguranje ruskih žitarica i đubriva od strane londonske kompanije Lojd i da Moskvi ponovo omoguće pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT, prenosi Blumberg pozivajući se turske zvaničnike upoznate sa razgovorima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je nekoliko lidera Grupe 20 da ispune neke od ruskih zahteva za oživljavanje sporazuma, koji je omogućavao ukrajinske isporuke žita i smanjio globalne cene hrane.

AP Photo/Francisco Seco, File
Erdogan

Erdogan, koji je pomogao u posredovanju u prvobitnoj Inicijativi za crnomorsko žito 2022. godine, vrši pritisak na sastancima iza zatvorenih vrata sa liderima tokom samita G-20 u Nju Delhiju ovog vikenda, rekli su Blumbergu izvori upoznati sa razgovorima.

9.26 - Gutereš: Ne vidim skori kraj sukoba u Ukrajini

Sa Moskvom i Kijevom koji bi na silu da ostvare svoje ciljeve nema nade za mirno rešenje sukoba u Ukrajini u bliskoj budućnosti, rekao je novinarima u petak generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

- Ne nadam se mnogo da ćemo imati mirno rešenje u bliskoj budućnosti. Mislim da su dve strane ipak odlučile da nastave sa sukobom - rekao je Gutereš na konferenciji za novinare uoči samita G20 u Nju Delhiju u Indiji.

8.17 - Rusi zauzeli važno uporište u pravcu Kupjanska

Ruska vojska zauzela je veoma važno uporište na kupjanskom pravcu fronta i odbila kontranapade ukrajinskih snaga, izjavio je načelnik pres centra ruske vojne grupe „Zapad“ Sergej Zabinski.

Proboj je načinila 20. ruska kombinovana armija koja je u napadu likvidirala više od jednog voda ukrajinskih snaga, a ujedno uništila i jedno oklopno vozilo američke proizvodnje „makspro“.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Ubrzo zatim su ukrajinske snage pokušale da sprovedu tri kontranapada ali je ruska vojska odbila sva tri napada.

Takođe, ruske artiljerijske snage su tokom odbrambenih operacija uspele da unište ukrajinsku haubicu M-777, samohodnu artiljeriju „gvozdika“ i jedan minobacač.

8.02  - Američki mediji: Vremena za ukrajinsku kontraofanzivu sve manje

Vremena za ukrajinsku kontraofanzivu je sve manje jer se jesen približava, a tada se vreme kvari, a samim tim i uslovi za borbu, saopštava američka televizija „Si-en-en“.

Istovremeno, američka televizija konstatuje da je Rusija, uprkos kontraofanzivi Kijeva, sačuvala određene prednosti među kojima i brojnost vojske, ali i nedostatak straha od gubitka saveznika.
Sa druge strane, ocenjuje „Si-en-en“, Kijev je pod konstantnim pritiskom, kako iz političkih, tako i iz strateških razloga jer želi da osigura bolju poziciju kako entuzijazam Zapada ne bi opao.

7.15 - Bivši američki obaveštajac: Rusija diže u vazduh radare za PVO sistem "patriot" u Ukrajini

Bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter rekao je u intervjuu novinaru Garlandu Niksonu da Rusija diže u vazduh radare protivvazdušnih raketnih sistema Patriot u Ukrajini.

AP Photo/File
 

Prema Riteru, ovo će omogućiti ruskim oružanim snagama da same unište instalacije. Takođe je primetio da sistemi Patriot ne funkcionišu u Ukrajini. Ukrajinski vojnici, nakon završene osnovne obuke, uključuju sistem PVO i stavljaju ga u automatski režim, u kojem Patrior deluje zahvaljujući specijalnom radaru.

„Patriotski sistemi ne funkcionišu u Ukrajini. Jedini način da ih nateramo da funkcionišu je da damo kontrolu veoma iskusnom timu koji je obučen u svim zamršenostima upotrebe ovog protivavionskog topa“, zaključio je Riter.

7.00 - CIA ponovo vrbuje na društvenim mrežama: Pokušavaju da regrutuju špijune u Rusiji

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), koja pokušava da regrutuje što više Rusa kao špijune, objavila je video snimak u kojem apeluje na moskovske zvaničnike da "kažu istinu o ruskom sistemu".

CIA je objavila video na ruskom jeziku pod nazivom "Zašto sam uspostavio kontakt sa CIA" na društvenim mrežama koji prikazuje čoveka koji bi, po svemu sudeći, trebalo da bude ruski zvaničnik koji hoda kroz ruski grad prekriven snegom i koji kaže da ruska vlast u svojim izveštajima iskrivljuje istinu i zatim ulazi u zgradu ruske vlade, preneo je Rojters.

U snimku je zatim detaljno opisan način na koji može da se stupi u kontakt sa CIA sa sedištem u Lengliju u američkoj državi Virdžiniji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike