Zgrada vrtića u Donjecku granatirana više puta! Zelenski razrešio guvernera Donjecke oblasti

06.09.2023

22:05 >> 00:16

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Zgrada vrtića u Donjecku granatirana više puta! Zelenski razrešio guvernera Donjecke oblasti
Ilustracija - Copyright AP Photo

559. dan rata u Ukrajini.

Nestambena zgrada se zapalila nakon napada UAV u Kurčatovu u Kurskoj oblasti.

Ranije su dve ukrajinske bespilotne letelice neutralisane u regionu, rekao je guverner Roman Starovoit

Ministarstvo odbrane Ukrajine dozvolilo je mobilizaciju onih sa ograničenim mogućnostima, na primer, osoba sa asimptomatskim HIV-om ili klinički izlečenom tuberkulozom.

Oligarhu Igoru Kolomojskom oduzeto je ukrajinsko državljanstvo, sada može da bude izručen američkim vlastima.

"Ukrajinska pravda" je prenela da će ministar odbrane Aleksej Reznikov uskoro biti smenjen.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

00.08 - Ekonomist: Ukrajinska SBU ima direkciju specijalizovanu za atentate

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) ima posebnu direkciju specijalizovanu za ubistva ljudi nepoželjnih kijevskom režimu od 2015. godine, rekao je bivši direktor SBU Valentin Nalivajčenko u intervjuu za "Ekonomist".

„Nevoljno smo došli do zaključka da moramo da eliminišemo ljude“, rekao je Nalivajčenko koji je bio na čelu SBU 2006-2010, a kasnije 2014-2015.

Prema njegovim rečima, ukrajinsko rukovodstvo je zaključilo da ne bi bilo dovoljno zatvoriti ljude koje Kijev smatra kolaboracionistima.

23.50 - Nemačka isporučila Ukrajini 10.000 granata

Nemačka je prošle nedelje isporučila Ukrajini preko 10.000 granata namenjenih za samohodne protivavionske topove Gepard, jedan most Biber tenkova i 32 kamiona Zetros. To proizilazi iz ažurirane liste vojne pomoći.

Osim toga, Nemačka je Ukrajini predala četiri vozila granične službe, 20.000 gađanja, nekoliko prikolica i poluprikolica, kao i 26.880 metaka 40 mm.

23.23 - EU nije u poziciji da odustane od ruskog gasa

Evropska unija nije u poziciji da potpuno odustane od kupovine ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG). Ovo piše list „Izvestija“ pozivajući se na Stalnu misiju Rusije pri Evropskoj uniji.

Profimedia
 

Stalna misija je istakla da je uprkos naporima EU da pronađe dodatne količine tečnog prirodnog gasa, njegovo snabdevanje na svetskom tržištu ograničeno. Odbijanje Evropske unije od LNG-a iz Rusije može dovesti do povećanja cena na evropskom tržištu. Osim toga, značajan deo ruskih isporuka LNG-a u Evropu odvija se na osnovu dugoročnih ugovora, čiji će neuspeh povući ozbiljne finansijske posledice po EU.

22.04 - Nebenzja: Zapadni izaslanici ignorišu interese zemalja o kojima razgovaraju u SB

Zapadni izaslanici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija imaju tendenciju da ignorišu interese zemalja koje su u fokusu diskusije, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

- Savet ponovo uočava uporne pokušaje proširenja ograničenja protiv Centralnoafričke Republike i Malija, isključivo u cilju održavanja spoljnog pritiska na njih. Suvereno mišljenje ovih zemalja koje su na dnevnom redu Saveta bezbednosti i koje su uspele da ostvare značajan uspeh u pogledu stabilizacije situacije na njihovoj teritoriji, demonstrativno je ignorisan, kao i njihova legitimna zabrinutost - rekao je on, prenosi TASS.

Profimedia
Nebenzja

21.46 - Zelenski razrešio guvernera Donjecke oblasti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izdao je danas dekret o razrešenju Pavla Kirilenka, guvernera Donjecke oblasti.

Ukrajinska pravda objavila je, pozivajući se na svoje izvore, da će Kirilenko biti imenovan za predsednika Antimonopolskog komiteta.

21.41 - Turski ministar spoljnih poslova razgovarao sa Stoltenbergom o prehrambenom sporazumu

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o koracima za obnovu prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.
U saopštenju turskog Ministarstva precizira se da su tokom razgovora razmatrana najnovija dešavanja u Ukrajini i koraci koji se preduzimaju za „revitalizaciju“ prehrambenog sporazuma, kao i članstvo Švedske u NATO-u.

20.53 - Ukrajinske snage večeras su ponovo gađale vrtić u Donjecku, piše Sputnjik.

 

20.27 - Pušilin: U granatiranju okruga Donjecka poginula jedna osoba, povređeno sedam

U današnjem granatiranju više okruga Donjecka poginula je jedna žena, dok je sedam osoba ranjeno, među kojima i jedan maloletnik, saopštio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin na svom Telegramu.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

Svim ranjenima pružena je lekarska pomoć. Pušilin je dodao da je u granatiranju oštećeno 19 stambenih zgrada i sedam objekata infrastrukture. Ukrajinske snage ispalile su ukupno 322 raketa i granata, među kojima je bilo i kasetnih.

19.33 - Ukrajina: Poslanici podržali zakon o prijavi imovine zvaničnika

Ukrajinski poslanici izglasali su danas da zvaničnici ponovo moraju da prijave svoju imovinu, što je mera koju je tražio Međunarodni monetarni fond.

Parlament je odobrio verziju mere koja zahteva da zvaničnici prijave svoju imovinu, rekao je poslanik Jaroslav Železnjak, dodajući da javnost neće imati uvid u to još godinu dana, preneo je Rojters.

18.18 - Pogođena zgrada vrtića u Donjecku

Ukrajinski projektil pogodio je zgradu vrtića u zapadnom delu Donjecka, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Ukrajinske snage gađale su Donjeck i oružjem sa kasetnom municijom.

18.07 - Zelenski podneo nacrt rezolucije za imenovanje Umerova za ministra odbrane

Yves Herman, Pool Photo via AP
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski podneo je danas nacrt rezolucije Vrhovnoj radi za imenovanje Rustema Umerova za ministra odbrane.

Očekuje se da će ukrajinski parlament sutra razmatrati  njegovu kandidaturu.

18.06 - Putin: Rusija se bori u Ukrajini sa nacistima i njihovim sledbencima

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da neprijatelj Rusije nije ukrajinski narod, ''već nacisti i njihovi sledbenici''.

- Da ne bi došlo do nesporazuma sa kim se borimo, da bude jasno i kojim ciljevima težimo i ko je naš protivnik - to nije ukrajinski narod, već ovi neljudi, nacisti i njihovi sledbenici - rekao je Putin tokom sastanka ruskog organizacionog komiteta ''Pobeda'', prenose RIA Novosti.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

18.01 - Mercedes-Benc isporučio ukrajinskoj vojsci više od 100 kamiona "zetros"

"Mercedes-Benz Special Trucks" isporučio je  više od 100 "zetros" terenskih kamiona ukrajinskom Ministarstvu odbrane, saopštila je danas matična kompanija "Dajmler Trak".

- Mercedes-Benz Special Trucks je isporučio više od 100 "zetros" terenskih kamiona ukrajinskom Ministarstvu odbrane. Isporuka uključuje nekoliko tipova vozila za vojnu podršku i logističke zadatke - navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Ria novosti.

17.53 - Oboren ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti

Pripadnici pograničnih jedinica oborili su ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti, a prema prvim informacijama, nema ni štete ni povređenih, napisao je na Telegramu gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov.

17.05 - U Ukrajini uništen britanski tenk "čalendžer 2"

16.27 - Peskov: Putin i Si nisu koordinirali odluku da ne učestvuju na samitu G20

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping odvojeno su odlučili da ne učestvuju na samitu G20 u Nju Delhiju narednog vikenda i nisu o tome razgovarali, rekao je danas protparol Kremlja Dmitrij Peskov.

15.16 - U granatiranju sela u Belgorodskoj oblasti poginuo civil

U granatiranju sela Kozinka u Belgorodskoj oblasti poginuo je jedan civil, rekao je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov. Još jedna ženska osoba je ranjena.

15.08 - Ukrajina odbacila sugestiju Turske da ublaži stav o žitnom sporazumu

AP Photo/Efrem Lukatsky
Podoljak

Visoki ukrajinski zvaničnik Mihail Podoljak odbacio je sugestiju Turske da bi Kijev trebalo da ublaži svoj stav kako bi se oživeo Crnomorski sporazum o žitu.

Savetnik ukrajinskog predsednika je rekao da Ukrajina neće podržati ublažavanje sankcija Moskvi niti politiku "umirivanja".

- Budimo realni, na kraju krajeva i prestanimo da razgovaramo o nepostojećim opcijama, i ne ohrabrujmo Rusiju više da čini nove zločine - rekao je Podoljak za Rojters.

14.02 - Zaharova: Osiromašeni uranijum učiniće Ukrajinu opasnom za život

Prvo britanska, a sada će i američka municija sa osiromašenom municijom pretvoriti ukrajinsku zemlju u teritoriju opasnu za život, saopštila je na brifingu portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

13.47 - Erdogan s Guterešom o žitnom sporazumu krajem meseca u Njujorku

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će o obnavljanju žitnog šporazuma razgovarati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom tokom Generalne skupštine Svetske organizacije kasnije ovog meseca.

Erdogan je rekao da je u bliskom kontaktu sa Ujedinjenim nacijama u vezi sa oživljavanjem inicijative za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, prenosi Rojters.

13.33 - Erdogan: Nema nikakvih izgleda za postizanje mira u Ukrajini

AP Photo/Pavel Golovkin
Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira u Ukrajini.

- Stav Turske po pitanju aktuelnog rata u Ukrajini je nedvosmislen. Od prvog dana smo se zalagali za mir, dijalog i diplomatiju. Ulagali smo velike napore da bi se sprečilo dalje krvoproliće. Nismo pogoršavali problem niti dolivali ulje na vatru. Pokušavali smo da postignemo da se strane sastanu. Nažalost, rat koji traje godinu i po i dalje je u toku. Nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira - kazao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Sočija, gde se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Takođe je dodao da će Turska nastaviti da pokušava da doprinese procesu razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

13.09 - Vrhovna rada razrešila je Oleksija Reznikova sa mesta ministra odbrane Ukrajine

Za ovu odluku glasalo je 327 narodnih poslanika, protiv su bila 4.

12.16 - Nemačka isporučila Ukrajini još granata kalibra 35 milimatara

Nova partija granata kalibra 35 mm, napravljenih za samohodne protivavionske topove "gepard" stigla je iz Nemačke u Ukrajinu, saopštilo je nemačko Ministarstvo odbrane.

Prema rečima ministra odbrane Borisa Pistorijusa, Ukrajini su potrebni PVO sistemi i municija.

Profimedia
Nemački tenk "gepard"

- Obnavljanjem proizvodnje projektila za Geparde, obraćamo pažnju na oba aspekta - naveo je on u poruci.

Ministarstvo odbrane ne precizira veličinu partije.

12.02 - SBU organizovala atentat na šefa carine LNR

Služba bezbednosti Ukrajine organizovala je neuspešni atentata na šefa carine LNR Jurija Afanaševskog, podmetnuvši eksploziju u njegovoj kući, piše ukrajinski list Pravda.

- SBU je digla u vazduh Jurija Afanaševskog, koji se nalazi na čelu carine takozvane LNR. Afanaševski je dignut u vazduh u sopstvenoj kući. Zadobio je više gelera u glavu, vrat i stomak i nalazi se na intenzivnoj nezi u teškom stanju - tvrdi list, pozivajući se na izvore u specijalnoj službi.

11.44 - Šojgu: Ukrajina nije postigla ciljeve u kontraofanzivi ni u jednoj oblasti

Ukrajinska vojska nije postigla ciljeve tokom tri meseca kontraofanzive ni u jednoj oblasti, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je, na sastanku sa vojnim vrhom, istakao da ruske oružane snage nastavljaju aktivno da deluju duž cele linije razdvajanja, a da kijevski režim, uprkos ogromnim gubicima, već treći mesec pokušava da sprovede, kako je rekao, takozvanu kontraofanzivu.

Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

Šojgu je naveo da je Ukrajina od početka kontraofanzive izgubila 66.000 vojnika i 7.600 komada vojne tehnike, objavile su RIA Novosti. "Ukrajinsko rukovodstvo očajnički pokušava da demonstrira zapadnim pokroviteljima bar neki uspeh u ofanzivnim operacijama u cilju daljeg dobijanja vojne i ekonomske pomoći, što samo produžava sukob", ukazao je Šojgu.

Šojgu je naveo da oružane snage Rusije nastavljaju da preciznim udarima uništavaju ukrajinsku vojnu infrastrukturu Ukrajine i da su samo u proteklih mesec dana pogođena 34 komandna centra Oružanih snaga Ukrajine operativno-taktičkog nivoa upravljanja.

10.45 - Prva dama Ukrajine: Treba mi muž, a ne istorijska ličnost

Supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Olena, požalila se da joj suprug nedostaje i da joj je potreban muž, a ne istorijska ličnost.

- Ovo bi moglo da zvuči sebično, ali potreban mi je muž, a ne istorijska ličnost da bude pored mene - poručila je ona.

7.30 - Reznikov: Ukrajina dnevno troši 100 miliona dolara na odbranu od ruske agresije

Odlazeći ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov izjavio je da Ukrajina dnevno troši oko 100 miliona dolara državnih fondova u odbrani od ruske invazije. Prema njegovim rečima, zalihe volonterskih organizacija iznose samo tri odsto sve opreme koja je stigla na linije fronta od 24. februara 2022. godine.

Profimedia
 

- Stoga, nepravedno je tvrditi da sve rade dobrovoljci - rekao je zvaničnik na pitanje o navodno maloj količini dronova koje je vojnicima dala država, prenosi Kijev independent.

- Zapravo, to rade građani Ukrajine koji plaćaju porez u budžet, a iz ovog budžeta novac ide i vojsci - dodao je Reznikov.

U intervjuu za Ukrinform, Reznikov je rekao da ne može da otkrije koliko je ugovora Ministarstvo odbrane zaključilo sa ukrajinskim proizvođačima dronova, ali da se može javno saopštiti da je nedavno odobreno za proizvodnju 30 novih modela ukrajinskih dronova.

- Nivo njihove proizvodnje zavisiće od samih proizvođača. Sve što mogu da proizvedu biće naše. Sve ćemo od njih kupiti državnim sredstvima - kazao je odlazeći ministar.

Prethodno je Reznikov podneo ostavku ukrajinskom parlamentu i predsedniku Vladimiru Zelenskom. Poslanik Jaroslav Železnjak rekao je da je skupštinski odbor za odbranu podržao Reznikovljevu ostavku.

7.15 - Austrijski kancelar priznao: Ne možemo bez ruskog gasa

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je u intervjuu televizijskom kanalu ORF da je kupovina gasa od Rusije „neprijatna s moralne tačke gledišta“, ali da za sada to ne može da se izbegne.

AP Photo/Darko Vojinović
 

- Prioritet broj jedan jeste bezbednost energosnabdevanja. Ako ona bude narušena, biće narušen sistem, biće narušena proizvodnja, snabdevanje ljudi energijom - rekao je Nehamer.

On je dodao da je Austrija već prošle godine počela da smanjuje zavisnost od gasa iz Rusije.

Prema njegovim rečima, Austrija radi na širenju isporuka preko Nemačke i Italije, kako bi mogla da koristi nove izvore.

Kancelar je podsetio da austrijski naftno-gasni koncenr OMV ima ugovore s „Gaspromom“ za isporuku gasa do 2040. godine, te da bi njihovo jednostrano raskidanje bilo veoma skupo za Austriju.

7.00 - Zajednička pomorska vežba Rusije, Kine i Severne Koreje?

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je u julu, kada je posetio Pjongjang, severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da održe zajedničke pomorske vežbe koje bi uključivale Kinu, javio je "Jonhap njuz", pozivajući se na obaveštajnu agenciju Južne Koreje.

Južnokorejski poslanici su citirali šefa Nacionalne obaveštajne službe Kim Kju Hjuna, koji je na zatvorenoj sednici parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove u ponedeljak rekao da je Šojgu dao ponudu Kimu direktno tokom sastanka ranije ove godine, izvestio je "Jonhap".

Takve vežbe bi označile prekretnicu za Severnu Koreju i njene odnose sa dugogodišnjim partnerima Rusijom i Kinom. Nema indikacija da li je Kim prihvatio ponudu, ali njegova zemlja je uglavnom izbegavala velike vojne vežbe od kraja Korejskog rata 1953. godine, navodi "Blumberg".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike