Rasistički marš na Kipru! Potpuni haos na ulicama Limasola, grad izlupan, masovna hapšenja, predsednik poručio: "Sramna slika"

02.09.2023

17:56

0

Predsednik Kipra, Nikos Hristodulidis, osudio je nasilje kao "sramnu sliku" i sugeriše da ovo nije povezano sa migrantskom situacijom

Rasistički marš na Kipru! Potpuni haos na ulicama Limasola, grad izlupan, masovna hapšenja, predsednik poručio: "Sramna slika"
haos na ulicama Limasola - Copyright Profimedia

Kiparska policija je reagovala brzo nakon što su nasilne demonstracije protiv migranata eskalirale na ulicama Limasola. U incidentu su razbijani izlozi i paljeni kontejneri, a više osoba je povređeno, saopštile su vlasti.

Među 13 uhapšenih nalazi se i navodni organizator ovog protesta, prema informacijama agencije AP.

Predsednik Kipra, Nikos Hristodulidis, osudio je nasilje kao "sramnu sliku" i sugeriše da ovo nije povezano sa migrantskom situacijom, već da je delo grupe sitnih kriminalaca.

Profimedia
 

"Ono što smo videli sinoć nema nikakve veze sa pitanjem migracije i ne treba to da mešamo. Da ovi ljudi, koji su uključeni, vole svoju zemlju ili da im je stalo do nje, ne bi počinili takva dela koja su pre svega sramota," izjavio je Hristodulidis novinarima.

Profimedia
 

Policija je izvestila da je pet osoba prijavilo da su napadnute tokom protesta koji se odigrao u petak uveče, a na kojem je učestvovalo oko 500 demonstranata. Sva petorica su medicinski zbrinuta u bolnici i puštena na kućno lečenje.

Ovo nasilje se dogodilo samo četiri dana nakon što je grupa kiparskih Grka, maskirana kapuljačama i naoružana palicama, pokušala da napadne sirijske migrante u jednom selu, gde su već bile tenzije između lokalnog stanovništva i migranata.

U vezi s tim slučajem, policija je uhapsila najmanje dvadesetak ljudi u jugoistočnom selu Hloraka, gde su paralelni protesti oko 250 Sirijaca i isto toliko kiparskih Grka prerasli u nasilje.

Tenzije zbog velikog priliva migranata tinjaju na ovom ostrvu, gde su zvaničnici više puta saopštili da migranti čine oko šest odsto stanovništva Kipra, što je više nego petostruko prelazi prosek u drugim zemljama članicama Evropske unije.

Kiparski predsednik izjavljuje da su vlasti u poslednjih šest meseci uspele da značajno zaustave dolazak migranata i povećaju repatrijacije, dok su zahtevi za azil ubrzani do 80 odsto, prema podacima AP.

Privatna arhiva/Ivana Stanojević

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike