Putin u oktobru ide u Kinu na prvo putovanje od naloga za njegovo hapšenje

29.08.2023

20:00

0

Kremlj priprema Putinovu posetu Kini za Forum "Pojas i put" u oktobru, piše "Blumberg" pozivajući se na izvore

Putin u oktobru ide u Kinu na prvo putovanje od naloga za njegovo hapšenje
Si Đinping i Vladimir Putin - Copyright Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće u Kinu, što će biti njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina.

Kremlj priprema Putinovu posetu Kini za Forum "Pojas i put" u oktobru, piše "Blumberg" pozivajući se na izvore. Putin je prihvatio poziv kineskog predsednika Si Đinpinga da prisustvuje događaju, rekao je jedan izvor.

Putin nije napustio Rusiju otkako je sud u Hagu objavio nalog u martu. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov predvodio je rusku delegaciju na samitu BRIKS-a u Johanesburgu, i predvodiće je na samitu Grupe 20 sledećeg meseca.

Profimedia
 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sledeće sedmice će otputovati u Rusiju gde će se sastati sa Putinom.

Od početka Specijalne vojne operacije, Putin je putovao samo u susedne zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i u Iran. Poslednji put je posetio Kinu u februaru 2022. godine - manje od tri nedelje pre nego što je SVO pokrenuta - gde je prisustvovao Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i sa Sijem potvrdio partnerstvo "bez ograničenja".

Si je otputovao u Moskvu u državnu posetu u martu ove godine, što je njegovo prvo inostrano putovanje otkako je dobio treći mandat na mestu predsednika Kine, i rekao da se nada da će Putin doći u Kinu pre kraja godine.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike