Panika u Stavrosu! Kupačima prišla ogromna morska neman, nastala pometnja (FOTO/VIDEO)

26.08.2023

21:33

0

Lučko odeljenje Stavrosa je brzo obavestilo Institut za istraživanje ribarstva o ovom događaju kako bi se dobile dodatne informacije

Panika u Stavrosu! Kupačima prišla ogromna morska neman, nastala pometnja (FOTO/VIDEO)
drama u Stavorsu zbog ribe sunce - Copyright Printskrin/Jutjub/Profimedia

Plaža u Stavrosu postala je poprište neočekivanog susreta kupača s velikom sunčanom ribom, čije krupne peraje su se izdigla iznad površine mora na samo nekoliko metara od obale. Ova scena izazvala je šok i strah među prisutnim kupačima, budući da nisu bili sigurni o kakvom se stvorenju radi. Ipak, kasnije je otkriveno da je u pitanju "riba sunce", impozantnih dimenzija, ali potpuno bezopasna za ljude.

Lučko odeljenje Stavrosa je brzo obavestilo Institut za istraživanje ribarstva o ovom događaju kako bi se dobile dodatne informacije.

Sunčana riba je jedna od najtežih poznatih koštanih riba, s težinom koja obično varira između 250 i 1.000 kilograma.

Ova vrsta ribe se obično može naći u tropskim i umerenim vodama širom sveta.

Iako njeno izgled može izazvati iznenađenje, sunčana riba je biljojeda i hrani se malim ribama, larvama, lignjama i rakovima. Iako se nekada smatralo da su meduze glavni deo njene ishrane, one čine samo manji deo njenog obroka.

Sunčane ribe mogu biti impresivne veličine, a njihovo telo podseća na riblju glavu s repom, dok su leđna i trbušna peraja široka i iste visine kao i dužina tela kada su raširena.

Njihova reprodukcija je takođe izuzetno fascinantna, s ženkama koje mogu proizvesti do 300 miliona jaja odjednom. Meso ove ribe se smatra delikatesom u nekim delovima sveta, dok je u Evropskoj uniji zabranjena prodaja mesa sunčane ribe.

Bonus video:

Privatna arhiva/Ivana Stanojević

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike