Tramp u zatvoru bio 20 minuta: Bivši predsednik SAD pušten uz kauciju

25.08.2023

07:47

0

On je u zatvoru zvanično uhapšen i potom registrovan tako što su mu uzeti otisci prstiju i fotografisan je, a uzete su mu i generalije

Tramp u zatvoru bio 20 minuta: Bivši predsednik SAD pušten uz kauciju
Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

Biši predsednik SAD Donald Tramp predao se vlastima Džordžije u okružnom zatvoru Fulton. On i još 18 osoba optuženi su za pokušaj nezakonitog poništavanja rezultata izbora 2020. u Džordžiji, javlja "Sky News". Tramp se suočava s ukupno 13 optužbi.

Tačno u 1.33 sati po našem vremenu kolona sa bivšim predsednik SAD stigla je do okružnog zatvora Fulton oko kog su, kao uostalom i na celoj ruti od aerodroma, bile raspoređene izuzetno brojne snage bezbednosti. Tramp se nalazio u drugom vozilu u koloni.  S obzirom na to da je kolona zatvoru prišla sa suprotne strane od one na kojoj su bile njegove pristalice, nije mogao da ih pozdravi mahanjem, javlja "Sky News".

On je u zatvoru zvanično uhapšen i potom registrovan tako što su mu uzeti otisci prstiju i fotografisan je, a uzete su mu i generalije.

 

 

Kako se navodi u dokumentu koji je sačinjen po njegovom hapšenju, Tramp je visok 190 centimetara i težak 97,5 kilograma. Zabeleženo je i da mu je kosa plava/boja jagode, te da ima plave oči.

Zatvorska evidencija pokazuje i da je Tramp uhapšen i evidentiran kao zatvorenik broj P01135809.

Tačno 20 minuta od dolaska u zatvor Tramp je uz kauciju pušten da se brani sa slobode. Dva minuta kasnije kolona je napustila okružni zatvor Fulton.

On se, naime, ranije ove nedelje dogovorio da plati kauciju od 200.000 dolara kako bi se branio sa slobode. Osim toga, on neće smeti da koristi društvene mreže za uticaj na suoptužene ili svedoke u ovom slučaju.

 

 

Inače, Tramp je u Atlantu sleteo svojim privatnim avionom.

Bivši predsednik se suočava sa 13 optužbi u državi, uključujući reketiranje, koje se najčešće koristi za organizovani kriminal.

Optužen je da je vršio pritisak na zvaničnike da "nađu glasove" za njega i pokušavao da poništi rezultat predsedničkih izbora 2020. u američkoj saveznoj državi Džordžiji.

Tužilaštvo je kao datum za početak suđenja predložilo 23. oktobar 2023.

 

 

Nekoliko sati pre dolaska bivšeg predsednika SAD, Trampove pristalice okupile su se u velikom broju ispred zatvora okruga Fulton u Atlanti, držeći natpise na kojima je optužnica protiv njega proglašena "lovom na veštice", kao i druge transparente podrške.

Jedan od transparenata čak je poredio Trampa sa aktivistom protiv aparthejda Nelsonom Mandelom, koji je bio u zatvoru 27 godina, a viđen je i kamion koji vuče prikolicu sa posterom koji prikazuje demokrate kao što su Džo Bajden i Barak Obama u zatvoru.

Osim njih, bilo je i dosta onih koji smatraju da bivšeg predsednika treba osuditi na zatvorsku kaznu.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike