Kako se talibani finansiraju: Imaju razrađen sistem iznude, ali je njihovo carstvo teško održivo iz nekoliko razloga

25.08.2021

19:55 >> 05:24

0

Droga nije jedini izvor prihoda

Kako se talibani finansiraju: Imaju razrađen sistem iznude, ali je njihovo carstvo teško održivo iz nekoliko razloga
Copyright AP/Rahmat Gul, File

Ponovni dolazak talibana na vlast u Avganistanu opet je pokrenuo priče o njihovom finansiranju.

Tokom proteklih 20 godina, militanti su u oblastima koje su kontrolisali vodili ekonomiju. Sredstva su prikupljali na mnoge načine, od trgovine drogom do ubiranja poreza.

Pročitajte još

– Talibani vode klasični finansijski model kontrole teritorije, drugim rečima, uzmaju novac od ljudi i preduzeća u oblastima pod njihovom vlašću – naveo je direktor Centra za finansijski kriminal i bezbednosne studije iz Londona.

Gotovo je nemoguće tačno proceniti koliko talibani zarade svake godine, ali prema nedavnim izveštajima UN, militanti imaju godišni profit od 250 miliona do 1,37 milijardi evra.

Profimedia

Najsigurniji način zarade je trgovina opijumom, metamfetaminima i drugim opijatima.

– Talibani imaju veoma bogat portfolio kriminalnih aktivnosti i paravanskih kompanija. Primarni izvor je droga, ne samo heroin već i sintetičke droge – rekao je Sadžan Gohel iz Azijsko-pacifičko fondacije i gostujući predavač na Londonskoj školi ekonomije.

Kao što smo već pisali, Avganistan obezbeđuje oko 84 odsto svog opijuma u svetu, a talibani su uključeni u proizvodnju droge od početka do kraja.

Dizajnirali su poseban poreski sistem u provincijama koje kontrolišu, a namete plaćaju svi od preduzeća do kamiondžija.

Takođe, uzimaju i 10 odsto tzv. ušura, islamskog poreza i 2,4 odsto zakata – godišnjeg islamskog poreza na bogatstvo.

Prošle godine, izveštaj NATO-a je pokazao da su talibani sakupili oko 136 miliona evra poreza.

AP Photo/Rahmat Gul

– Kada kažemo porez, zapravo mislimo na iznudu. To nije normalan poreski sistem već se više radi o sistemu za reketiranje – rekla je Lorel Miler, direktorka azijskog programa Međunarodne krizne grupe.

Na pitanje odakle im silno oružje, kazala je: “Avganistan je mesto koje, posle decenija rata, pliva u oružju. Nije toliko teško teško nabaviti oružje”.

Ipak, najveći deo njihovog prihoda dolazi od transporta legalne robe, poput goriva, hrane, lekova, kroz granične prelaze i carinu.

Prošlog meseca, avganistanski ministar finansija Rafiula Tabeh je rekao da je prethodna Vlada do maja sakupila više od 70 miliona evra prihoda od carina.

Kako su talibani napredovali i zauzimali granične prelaze, u junu je prihod opao na 47 miliona evra.

Predstavnik talibana je rekao da će se trgovina preko prelaza Šer Kan Bandar, ključni put ka Tadžikistanu iz provincije Kunduz, nastaviti kao i ranije jer “ne žele da ugroze biznismene, trgovce i obične ljude”.

AP/Mohammad Asif Khan

Samo kroz 3 granična prelaza sa Iranom prošle godine se trgovalo u vrednosti od 1,71 milijardi evra.

Međutim, ono što prođe ispod žita je još značajnije.

– Trgovina drogom i nameti na graničnim prelazima nastavljaju da budu glavni izvor prihoda talibana, ali kako budu osvojili sve veći deo zemlje, želeće da eksploatišu i brojne prirodne rezerve minerala – rekao je Gohel.

Jedan od važnih izvora prihoda je i rudarstvo. Svake godine, prema izveštajima UN i NATO, zarade oko 350 miliona evra mada druge zemlje ne žele da ih pomažu i trguju sa njima u tom sektoru. Ipak, nema sumnje da određene zemlje direktno finansiraju talibane.

SAD su godinama optuživale Pakistan, Rusiju i Iran da finansiraju i naoružavaju radikalne grupe i da im pružaju utočišta iako su ove zemlje to uvek negirale.

Ima stručnjaka koji smatraju da ima pojedinaca iz Pakistana, Saudijske Arabije i drugih zalivskih zemalja koji su talibanima bogat izvor prihoda. Kroz određene “donacije” mogu zaraditi i do 370 miliona evra godišnje.

Sada kada su ponovo osvojili vlast u Avganistanu, suočiće se sa propalom ekonomijom koja umnogome zavisi od strane pomoći.

Svetska trgovinska banka je potvrdila da strane zemlje pokrivaju skoro 75 odsto sredstava kojim raspolaže avganistanska vlada tako što šalju oko 3 milijarde evra godišnje.

Biće zanimljivo videti koje države će podržati talibane i sanjima pokrenuti i trgovinsku saradnju, prenosi “Independent”.

Talibani žele da budu priznati u svetu, a ako im se omogući da prisustvuju međunarodnim sastancima sa svetskim liderima, jasno je da će biti protoka međunarodne finansijske pomoći.

Ono što je karakteristično za talibane jeste, da iako žele da se prikažu kao vešti i vrsni vojnici, velika većina ne poseduje osnovna vojna znanja, pa se isti zaključak može primeniti i na ekonomiju. Kako nisu bili na vlasti 20 godina, odvikli su se od tog tipa vladanja. Moraće da održavaju mnoge službe koje su preuzeli od avganistanske vlade.

Šta su još “nasledili”?

Sve što je do juče pripadalo avganistanskoj vladi sada je palo u ruke talibana, a tu se ne misli samo na izvore prihoda već i na naoružanje.

Kako su se strane trupe povlačile, iza sebe su ostavljale vojne baze pune oružja i vojnih letelica.

SAD su potrošile desetine milijardi dolara na ponovnu izgradnju i opremanje avganistanske vojske nakon što je svrgnuta talibanska vlast 2001. godine.

Avganistanska vojska je imala tehnološku prednost u odnosu na talibane jer koriste širok dijapazon oružja, proizvedenog na Zapadu, uključujući moderne jurišne puške, opremu za noćno nadgledanje, oklopna vozila, dronove za prismotru i slično.

Osim toga, ono što talibani sigurno nisu imali je vazduhoplovstvo. Avganistanci na raspolaganju imaju flotu od 167 letelica, među njima i napadačke helikoptere, što je sada definitivno u rukama talibana iako je maloverovatno da među njima ima obučenih pilota.

Sa druge strane, talibani se koriste prevashodno vatrenim oružjem koje je preplavilo Avganistan tokom svih godina rata, poput sovjetskog “AK-47”, popularnog “kalašnjikova”, a značajan deo nabavlja se i na crnom tržištu.

Za razliku od talibana koji su 1996. godine stupili na vlast, današnji borci izgledaju potpuno drugačije. Paradiraju u američkim uniformama i opremi koju su ukrali od brojnih stranih trupa.

To se svakako razlikuje od uobičajene predstave o talibanima koja postoji u javnosti – ratnici sa turbanima u tradicionalnim odorama koji nose sovjetske puške.

Na ovaj način hteli su da prikažu da se ne razlikuju mnogo od američkih vojnika, međutim, kako kaže jedan novinar Babak Taghvae, “to je samo gomila bombaša samoubica u kostimima napravljenim u Americi”.

– Oni nemaju nikakvo vojno iskustvo ni veštine – dodao je.

Sve su uzeli Amerikanci

Donedavni guverner centralne banke Avganistana Adžmal Ahmadi izjavio je da ta zemlja ima oko devet milijardi dolara rezervi u inostranstvu i da skoro uopšte nema fizičke gotovine unutar zemlje.

– Devizne rezervne Avganistana uglavnom se drže na stranim računima i verovatno su nedostupne talibanskim vladarima, ostavljajući zemlju sa očajnički niskim udelom dolara – izjavio je Ahmadi, koji je predvodio centralnu banku do ulaska talibana u Kabul.

To znači da je talibanima ostalo na raspolaganju samo oko 0,2 odsto ili još manje sredstava od ukupnog iznosa.

Ahmadi je rekao da su fizički dolari koji su u posedu Avganistana “blizu nule”, jer zemlja nije primila planiranu gotovinsku pošiljku usred ofanzive talibana, koja je državu zahvatila prošle nedelje.

Evakuacija iz Kabula, Profimedia

– Sledeća pošiljka nikada nije stigla. Izgleda da su naši partneri imali dobro znanje o tome šta će se se dogoditi – napisao je na Tviteru.

Napomenuo je da će nedostatak američkih dolara verovatno dovesti do deprecijacije avganistanske valute avgani i skoka inflacije, nanoseći štetu siromašnima u zemlji.

Pročitajte još

Kako ocenjuje, američka vlada će pristup pomenutim rezervama verovatno zakomplikovati jer smatraju talibane terorističkom grupom.

– Talibani su vojno pobedili, ali sada moraju da vladaju. To nije lako – poručio je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike