Temperatura dostiže 40 stepeni, ulice prazne! Četiri od 50 francuskih departmana od danas u crvenom meteo-alarmu

21.08.2023

17:43

0

Ovaj najviši stepen meteo-upozorenja je u skladu sa izuzetnim vremenskim uslovima i zdravstvenim upozorenjem na rizik od prekomerne smrtnosti koji iziskuje maksimalnu mobilizaciju

Temperatura dostiže 40 stepeni, ulice prazne! Četiri od 50 francuskih departmana od danas u crvenom meteo-alarmu
Copyright Tanug/AP Photo/Gregorio Borgia

U četiri od 50 francuskih departmana od danas je, prema instrukcijama francuske meteorološke službe Meto-Frans, umesto narandžastog uveden crveni meteo alarm, izjavio je ministar za ekološku tranziciju Kristof Bešu tokom posete Lionu.

Rekordne temperature očekuju se da dosegnu svoj vrhunac u narednim danima, a vinorodni region doline Rone postaje epicentar vrelog haosa.

Tanjug/AP Photo/Daniel Cole
 

 

Situacija je postala još kritičnija usled izbijanja šumskog požara na jugoistoku zemlje, koji je dodatno podstaknut visokim temperaturama i suvim vazduhom. Očekuje se da će vatrogasci i hitne službe biti na nogama kako bi obuzdali vatrenu stihiju i zaštitili zajednice od opasnosti.

Tanjug/AP Photo/Daniel Cole
 

 

Zdravstvene vlasti nisu ostale nemoćne pred ovim izazovima. U skladu sa ozbiljnošću situacije, 50 od 96 departmana širom kontinentalne Francuske su podignuti na drugi najviši nivo upozorenja o vrućini.

Ministar je rekao da je odluka doneta imajući u vidu dugotrajnost toplotnog talasa i visokih temperatura u departmanima Rona, Drom, Ardeš i Gornja Loara, prenosi pariski dnevnik Figaro.

 

 

Kako prenose francuski mediji, temperatura dostiže 40 stepeni, a u pogođenim oblastima gotovo da nema ljudi na ulicama.

Ovaj najviši stepen meteo-upozorenja je u skladu sa izuzetnim vremenskim uslovima i zdravstvenim upozorenjem na rizik od prekomerne smrtnosti koji iziskuje maksimalnu mobilizaciju.

Tanjug/AP Photo/Daniel Cole
 

 


"Kada se izda narandžasti meteo alarm, daju se saveti celokupnom stanovništvu, a pažnja se posvećuje ugroženim kategorijama, ali kada dostignemo crveni meteo alarm cela populacija mora biti na oprezu", rekao je ministar Bešu govoreći o posledicama aktivnosti na otvorenom prostoru.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike