Predsednik Pakistana odbio da potpiše dva zakona: "Moji saradnici rade protiv moje volje"

20.08.2023

21:49

0

Zakone su već usvojila oba doma pakistanskog parlamenta

Predsednik Pakistana odbio da potpiše dva zakona: "Moji saradnici rade protiv moje volje"
Copyright AP Photo/K.M. Chaudary

Predsednik Pakistana Arif Alvi izjavio je danas da je odbio da potpiše dva zakona koja bi vlastima dala više ovlašćenja da procesuiraju ljude za dela protiv države i vojske, što je Ministarstvo pravosuđa ocenilo kao neustavan postupak.

Zakone su već usvojila oba doma pakistanskog parlamenta, međutim, Alvi je član stranke Tehrek-e-Insaf (PTI) bivšeg premijera Imrana Kana, koja se protivi koalicionoj vladi koja je usvojila ta dva zakona, preneo je Rojters.

Alvi je rekao je da je tražio od svog osoblja da zakonodavnom telu vrati nepotpisane zakone u predviđenom roku kako ne bi postali izvršni.

"Međutim, danas sam saznao da je moje osoblje išlo protiv moje volje i komande", rekao je on. Ministarstvo pravosuđa saopštilo je da odluka predsednika izaziva "ozbiljnu zabrinutost".

Predsednik ima dve opcije: ili da pristane, ili da uputi zakone parlamentu sa konkretnim zapažanjima, navedeno je u saopštenju Ministarstva, koje je dodalo da predsednik nije ispunio nijednu od dve opcije.

Takav način postupanja je protivan slovu i duhu ustava, stoji u saopštenju. Prema ustavu, ako predsednik ne potpiše nacrt zakona ili ga ne vrati sa svojim zapažanjima ili primedbama u roku od 10 dana nakon što je već prošao kroz oba doma parlamenta nacrt zakona postaje zakon.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike