Ukrajina za noć izgubila 169 vojnika; leva obala Dnjepra pod kontrolom Rusa

18.08.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajina za noć izgubila 169 vojnika; leva obala Dnjepra pod kontrolom Rusa
Ukrajina Rusija rat u Ukrajini - Copyright AP/Evgeniy Maloletka/Max Pshybyshevsky/Francisco Seco/Emilio Morenatti Pixabay

U toku je 541. dan rata u Ukrajini.

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke, posebno u zaporoškom pravcu.

Ruske raketne snage uništile su uporište ukrajinske PVO u Кramatorsku.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

21.06 -  Šolc o pomoći Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da njegova zemlja donosi teške odluke po pitanju vojne pomoći Ukrajini.

18.37 -  Bela kuća objavila kada će Ukrajina dobiti F-16

Bela kuća potvrdila je da će Ukrajina dobiti lovce F-16 od trećih zemalja ali tek nakon što bude sprovedena obuka ukrajinskih pilota.

17.11 - Leva obala Dnjepra pod kontrolom Rusa

Jurišne jedinice ruske vojne grupacije „Dnjepar“ očistili su celo područje sela Кazačji Lageri od ukrajinskih jedinica tako da je sada leva obala Dnjepra u Hersonskoj oblasti u potpunosti pod kontrolom ruske vojske, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom na terenu.

Istovremeno, ukrajinske snage i dalje pokušavaju da forsiraju Dnjepar ali ih sada u tome sprečava ruska artiljerija.

Prema rečima neimenovanog izvora, aktivna je i ruska avijacija koja vrši izviđačke misije kako bi utvrdila prisustvo protivničke vojske i ujedno sprečava pokušaje da se forsira taj potez.

14.42 - Zaharova poručila ukrajinskim vojnicima da okrenu oružje protiv kijevskog režima

Moskva poziva ukrajinske vojnike da okrenu oružje protiv kijevskog režima ili da kapituliraju pred ruskom vojskom, izjavila je portparol Ministarstva odbrane Rusije Marija Zaharova.

- Ukrajinskim vojnicima koji, sigurni smo, shvataju svu zločinačku suštinu banditske hunte koja je zaposela njihovu zemlju, usrdno savetujemo da okrenu oružje protiv nje ili kapituliraju pred našim snagama. U tom slučaju, dostojan humani odnos zagarantovan je svima - istakla je Zaharova.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Ona je takođe ocenila da su pokušaj ukrajinskog drona da tokom noći napadne objekte u Moskvi još jedna potvrda zločinačke prirode režima lidera Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Portparol se još osvrnula na progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Ukrajini, rekavši da ukrajinske vlasti izvršavaju naloge Anglosaksonaca za uništenje pravoslavne kulture, proterujući kanonsku crkvu iz Kijevsko-pečerske lavre.
 

13.59 - Ukrajina izgubila 169 vonika za noć

Ukrajinske snage su u zaporoškom pravcu za noć izgubile 169 vojnika, a uništena su im dva komada artiljerijskog oružja, šest oklopnih vozila i 10 dronova, rekao je v.d. lidera Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

13.45 - Šolc situaciji u Ukrajini: Moramo da budemo spremni za donošenje nezgodnih odluka 

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da njegova zemlja donosi teške odluke po pitanju vojne pomoći Ukrajini.

- Taj rat u Evropi zahteva da kritički osmislimo svoje ideje i da budemo spremni za donošenja nezgodnih odluka. Nasuprot politici prethodnih decenija Nemačka sada šalje oružje u zonu sukoba da bi Ukrajina mogla da se brani od ruske agresije. Nemačka je odlučna da zajedno s partnerima i saveznicima pruža Ukrajini političku, finansijsku i vojnu podršku onoliko koliko to bude potrebno. Pri tome, pozdravićemo svaku podršku od strane naših partnera - rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Karlom Nehamerom.

13.16 - Snage Kijeva ispalile su danas 21 projektil na Donjeck, Makejevku i Jasinovatu.

12.45 Eksplozije u Zaporožju

U gradu Zaporožju odjeknule su eksplozije, objavio je ukrajinski TV kanal 5.ua.

Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije, u 13:05 objavljena je vazdušna uzbuna na teritoriji Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

Prethodno su se oglasile sirene u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

12.30 Lukašenkove reči zaledile ukrajinsku novinarku

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u razgovoru sa ukrajinskom novinarkom rekao je da Rusija ima u rezervi 250.000 vojnika naoružanih do zuba koji čekaju znak.

Navodeći da će Poljska uz pomoć SAD otcepiti zapadni deo Ukrajine dok će Rusiji pripasti južni deo zajedno sa Odesom.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u razgovoru sa ukrajinskom novinarkom rekao je da Rusija ima u rezervi 250.000 vojnika naoružanih do zuba koji čekaju znak.
Navodeći da će Poljska uz pomoć SAD otcepiti zapadni deo Ukrajine dok će Rusiji pripasti južni deo zajedno sa Odesom.

Lukašenko čije su se izjave pokazale kao tačnom, ovaj put je kazao kako Rusija u rezervi ima 250.000 vojnika koji spavaju i koji se čuvaju za poslednji udarac Ukrajini koja je u kontraofanzivi izgubila čak 45.000 vojnika.

- Rusija ima 250.000 dobrovoljaca koji su spremni i koji su u rezervnom sastavu - rekao je

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

i upitao novinarku da li razume koliki je to broj ljudi spremnih da se uključi u akciju

- Oni sede u odbrani, to nije zato što oni ne mogu da krenu u ofanzivu, nije potrebno, ali će oni krenuti da li razumete? Kao da su nadrogirani i pijani, oni će krenuti u napad kao Nemci kako su prikazani u filmovima. Izgubili ste 45.000 vojnika u kontraofanzivi, Rusija ima 250.000 vojnika naoružanih najmodernijom opremom koji čekaju, to je ogroman broj, uništiće vas - rekao je Lukašenko 

11.13 - "Dnjepar" uništio američki radar

Pripadnici grupe snaga "Dnjepar" uništili su nedaleko od Hersona radar AN/TPQ-36 američke proizvodnje, dva minobacača, čamac i likvidirala 27 ukrajinskih vojnika, rekao je za Sputnjik dobro informisani izvor.

10.15 - SAD šalje Ukrajini avione 

Američke vlasti odobrile su da se Ukrajini isporuče avioni F-16 četvrte generacije iz Danske i Holandije nakon završetka obuke ukrajinskih pilota, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Prema njegovim rečima, američki državni sekretar Entoni Blinken uputio je pisma kolegama iz te dve zemlje i pružio im uveravanja da će zahtevi za isporuke aviona biti odobreni.

09.52 - Pokušaj napada ukrajinskog pomorskog drona 

Ukrajinski pomorski dron pokušao je da izvede napad na ruske ratne brodove Crnomorske flote na oko 240 kilometara jugo-zapadno od Sevastopolja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dodajući da je dron uništen.

09.00 Litvanija zatvorila 2 od ukupno 6 kontrolnih punktova na granici sa Belorusijom

 Litvanija je od danas zatvorila dva od svojih šest kontrolnih punktova na granici sa Belorusijom da bi, kako je saopštila, sprečila krijumčarenje i prelazak pripadnika ruske privatne paravojne formacije "Vagner" iz Belorusije. 
           
 Litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite rekla je da je taj potez preduzet radi sprečavanja krijumčarenja, kao i zbog novih bezbednosnih pretnji zbog prisustva boraca "Vagnera" u Belorusiji.
 

08.28 - Rusi optužili Ukrajince da su krenuli u napad na Moskvu

07.56 - Zelenski: Iz Nemačke stigli PVO sistemi IRIS-T

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da su u tu zemlju iz Nemačke stigle dve baterije PVO sistema IRIS-T.

- Dva nova lansera IRIS-T su isporučena Ukrajini. Ovo je moćan i preko potreban PVO sistem. Hvala Nemačkoj na pomoći da nas zaštiti od ruskog terora - rekao je juče Zelenski u svom redovnom video-obraćanju.

AP Photo/Francisco Seco
 

Dodao je da je potpisao ukaz o rezultatima provere vojnih komesara i rada regrutnih centara u Ukrajini, objavljeno je na sajtu ukrajinskog predsednika.

Pored toga, dodao je da je potpisao "jedan od ključnih zakona koji je Ukrajini potreban za početak pregovora sa Evropskom unijom", a tiče se članstva u toj organizaciji.

7.10  -  "Čuvaj mi leđa" - Lukašenko se prisetio Putinovih reči uoči početka operacije

Nekoliko dana ili dan pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka da mu „čuva leđa“ u slučaju da situacija krene neželjenim putem, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu ukrajinskoj novinarki Dijani Pančenko.

"Sve je moguće, čuvaj mi leđa, molim te", citirao je Lukašenko Putina.

7.00 - Rusi oborili ukrajinski dron

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, nije bilo žrtava i niti štete, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Teritorija Belgorodske oblasti, posebno delovi koji se graniče sa Ukrajinom, gotovo svakodnevno su mete napada dronovima.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike