Sprečen upad u Brjansku oblast; Zelenski posetio ukrajinske vojnike u Zaporoškoj oblasti

15.08.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Sprečen upad u Brjansku oblast; Zelenski posetio ukrajinske vojnike u Zaporoškoj oblasti
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

U toku je 538. dan rata u Ukrajini.

Ukrajina se usled svoje neuspešne kontraofanzive koncentrisala na terorističke akte protiv ruskih civilnih objekata, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

Hidroelektrana Kahovka neće biti obnovljena u bliskoj budućnosti nakon urušavanja brane.

Sjedinjene Američke Države su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

22.07 - Pentagon: Amerika nema nameru da ratuje sa Rusijom

Amerika ne želi da ratuje sa Rusijom, u Crnom moru nema vojne tehnike, izjavila zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing, odgovarajući na pitanje o mogućnosti „vojnih rešenja“ za izvoz ukrajinskog žita.

- U Crnom moru nemamo nikakve resurse - rekla je Sing.

21.08 - Snažne eksplozije odjeknule su u Kramatorsku, javljaju ukrajinski mediji.

20.39 - Nikoljenko: Razgovori o ulasku Ukrajine u NATO u zamenu za ustupke dela teritorije su neprihvatljivi,

Zvanični predstavnik ukrajinskog MIP-a Oleg Nikoljenko, komentarisao je izjave šefa kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijana Jensena.

- Uvek se polazilo od toga da alijansa, kao ni Ukrajina, ne trguju teritorijama - napisao je on na društvenim mrežama.

Nikoljenko smatra da „Rusiji ide na ruku svesno ili nesvesno učešće zvaničnika NATO-a u formiranju narativa o mogućnosti da se Ukrajina odrekne svojih teritorija“. Takođe je napomenuo da je sada, u interesu evroatlantske bezbednosti, da se razgovara o načinima da se „ubrza ukrajinska pobeda i dobije punopravno članstvo u NATO“.

19.09 - Vlasti Dnjepropetrovske oblasti saopštile su da je izveden raketni napad u industrijskoj zoni. Nisu naveli o kojem preduzeću se radi, ali, po nekim navodima u pitanju je vojna fabrika "Južmaš".

18.07 - Medvedčuk: Polovina stanovništva Ukrajine napustila zemlju

Broj Ukrajinaca koji su primorani da napuste zemlju zbog politike kijevskog režima uskoro će se izjednačiti sa brojem onih koji su ostali, smatra ukrajinski političar, bivši lider zabranjene u Ukrajini partije „Opoziciona platforma – Za život“ Viktor Medvedčuk.

- Ovim tempom, do jeseni broj Ukrajinaca koji su otišli ​​i broj onih koji su ostali će se izjednačiti (trenutno je razlika samo milion), a nakon toga će broj onih koji su se odselili ​​nadmašiti one koji ostaju. Kijevske vlasti nemaju čime da se suprotstave ovom procesu – stvaraju nepodnošljive uslove za život ljudi - napisao je političar u članku na platformi „Smotrim“.

17.36 - NATO: Ukrajina može ući u Alijansu, ako se odrekne dela svoje teritorije

Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

16.48  - Zelenski posetio ukrajinske vojnike u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je Zaporošku oblast u Ukrajini i sastao se tamo sa trupama koje učestvuju u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

- Predsednik je saslušao izveštaje komandanata o toku borbenih dejstava u područjima fronta i zajedno sa brigadama i borcima razgovarao o najproblematičnijim pitanjima njihovih jedinica - navodi se u saopštenju.

On je uručio nagrade medicinskim radnicima, kao i jednom povređenom vojniku.

16.30 - Iranski general okrivio SAD i zapadnu hegemoniju za rat u Ukrajini

Zamenik načelnika generalštaba iranskih oružanih snaga Aziz Nasirzadeh okrivio je danas SAD i zapadnu hegemoniju za izbijanje rata u Ukrajini.

- Verujemo da se ovaj razorni rat u Ukrajini ne bi dogodio bez hegemonije Zapada predvođenim SAD i prevelikih njihovih zahteva - rekao je Nasirzadeh u svom obraćanju na 11. moskovskoj Bezbednosnoj međunarodnoj konferenciji.

16.00 - Više od 9.000 civila poginulo a više od 16.000 ranjeno u ratu u Ukrajini

Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava potvrdila je smrt 9.444, od čega 545 dece, i ranjavanje 16.940 civila, od čega 1.156 dece u Ukrajini od 24. februara 2022. do 13. avgusta 2023. godine.

Iz UN je naglašeno da je stvarni broj mrtvih mnogo veći jer postoje kašnjenja u prijemu informacija sa nekih mesta gde se vode intenzivne borbe, a mnogi izveštaji tek treba da budu potvrđeni, prenosi Radio slobodna Evropa.

AP Photo/Andrii Marienko
 

15.34 - Gađana Belgorodska oblast

Ukrajinske snage gađale su mesto Nova Tavolžanka u Belgorodskoj oblasti na teritoriji Rusije. Ranjene su dve osobe.

14.17 - Ruski sud kaznio Vikimediju sa 2 miliona rubalja zbog pisanja o ratu u Ukrajini

Moskovski sud kaznio je ponovo danas fondaciju Vikimedija, vlasnice Vikipedije na ruskom jeziku, zbog odbijanja da ukloni članke sa" lažnim informacijama o ratu Rusije i Ukrajine".

- Fondacija Vikimedija proglašava se krivom za izvršenje administrativnog prekršaja Zakona o upravnim prekršajima - propusta da ukloni informacije ili veb stranice ako je uklanjanje predviđeno zakonom Ruske Federacije. Izriče se administrativna kazna u iznosu od dva miliona rubalja (oko 18.500 evra) - navodi se u saopštenju suda.

14.06 - Lavrov: Zapad ignoriše ruske signale i upozorenja o riziku naoružavanja Ukrajine

Zapadne zemlje ignorišu sve ruske signale upozorenja o riziku da se oružje kojim snabdevaju Kijev može raširiti po čitavom svetu, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Danas SAD i NATO, kao i EU, da bi sačuvali vlastiti geopolitički projekt obuzdavanja Rusije, i podele ruskog sveta upumpavaju sve više sofisticiranog oružja u Ukrajinu, na taj način raspirujući konflikt i izazivajući nekontrolisano širenje oružja po čitavom svetu - izjavio je Lavrov. 

AP Photo/Eraldo Peres
Sergej Lavrov

13.53 - Ruske vlasti: Sprečen upad ukrajinskih diverzanata u Brjansku oblast

Ruske snage su danas sprečile pokušaj grupe ukrajinskih diverzanata da upadne u Brjansku oblast, saopštio je danas guverner te oblasti Aleksandar Bogomaz.

- Oružane snage Ruske Federacije, kao i FSB Rusije u Brjanskoj oblasti, u blizini sela Kurkoviči, sprečile su pokušaj ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe da uđe na teritoriju Ruske Federacije. Hvala našim braniocima - napisao je Bogomaz na Telegramu.

13.24 - Švedska izdvaja još jedan paket pomoći Ukrajini vredan 313 miliona dolara

Švedska vlada predlaže još jedan paket podrške Ukrajini vredan 3,4 milijarde švedskih kruna (313,5 miliona dolara), saopštio je danas švedski ministar odbrane Pal Jonson.

Paket podrške se sastoji od municije za opremu iz prethodnih švedskih paketa podrške, prvenstveno za borbeno vozilo 90, a sadrži i rezervne delove za borbeno vozilo 90, tenk 122 i artilјerijsko oruđe Arčer.

To je 13. paket švedske pomoći namenjene Ukrajini.

Pixabay
 

13.22 - Velika Britanija uhapsila tri osobe osumnjičene za špijunažu u korist Rusije

Britanske vlasti uhapsile su danas tri osobe osumnjičene da su špijunirale za Rusiju u Velikoj Britaniji.

Osumnjičeni su bugarski državljani koji navodno rade za ruske sigurnosne službe.
U pitanju su Orlin Rusev (45), Bizer Džambazov (41) i Katrin Ivanova (31). Oni su optuženi za posedovanje lažnih identifikacionih dokumenata.

12.34 - Minsk poziva na nastavak dijaloga o međunarodnoj bezbednosti

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenin izjavio je da Minsk poziva međunarodnu zajednicu da što pre nastavi dijalog o bezbednosti, kako bi se sprečilo izbijanje još jednog globalnog rata.

- Mi smo uvek spremni na mirne razgovore o bilo kom aktuelnom pitanju  iz sfere međunarodne bezbednosti - kazao je beloruski zvaničnik i dodao da je očigledno da dijalog treba nastaviti sada, dok se još može naći rešenje i sprečiti izbijanje novog svetskog rata.

11.59 - Rusija: Ukrajinske snage tokom noći u zaporoškom pravcu izgubile 95 vojnika

Ukrajinske snage su tokom noći u zaporoškom pravcu izgubile 95 vojnika, šest stranih tenkova i četiri borbena vozila pešadije, kao i pet jurišnih dronova, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

10.00 - Šojgu: Vojni resursi Ukrajine su skoro iscrpljeni

Preliminarni rezultati borbenih dejstava pokazuju da su vojni resursi Ukrajine skoro iscrpljeni, ocenio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je na XI Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti rekao da, pod sloganom podrške Kijevu, SAD čiste vojne arsenale partnera u različitim regionima sveta, obećavajući zauzvrat povlašćene isporuke opreme zapadne proizvodnje.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

9.34 - Rusija: FSB priveo stanovnika Krima koji je špijunirao za Ukrajinu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je jednog stanovnika Krima koji je navodno po nalogu ukrajinske obaveštajne službe prenosio podatke o transportu vojnog tereta u zonu specijalne vojne operacije, saopštila je pres služba FSB.

U saopštenju se navodi da su sprečene aktivnosti pristalice ukrajinske nacionalističke ideologije, ruskog državljanina rođenog 1965. godine.

9.07 - Počeo upad ukrajinske policije u Kijevsko-pečersku lavru

Pripadnici ukrajinske policije blokirali su tri zgrade Kijevsko-pečerske lavre gde živi deo monaha i hodočasnici i počeli upad u prostorije, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

- Upravo je u toku upad u zgrade br. 54, 57 i 58 lavre. Kako je saopšteno iz Kijevsko-pečerske lavre, policija je blokirala navedene zgrade. Već su polomili brave i upali u zgradu br. 57. U ovim zgradama žive ne samo hodočasnici, već i deo bratstva Kijevsko-pečerske lavre - navodi se u saopštenju UPC na telegram kanalu.

Profimedia
 

7.30 - Regionalne vlasti: Tri osobe poginule u raketnom napadu ruskih snaga na Luck

U noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Luck tri osobe su poginule, ima povređenih, izjavio je načelnik Volinske oblasne uprave Jurij Poguljajko.

Naveo je da je hospitalizovano nekoliko povređenih nakon napada ruskih snaga na taj grad na severozapadu Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina.

U Dnjepru su dve osobe povređene u raketnom napadu Rusije na jedno preduzeće, rekao je šef oblasne uprave Sergij Lisak, a gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi izjavio je da je u tom gradu raketa uništila vrtić. Prema njegovim rečima, oštećeno je više od stotinu objekata, a medicinsku pomoć su zatražile četiri osobe. Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je jutros da je Rusija noćas izvela masovni raketni napad na Ukrajinu.

Opasnost od raketnog napada bila je proglašena zbog lansiranja krstarećih raketa sa strateških bombardera Tu-95MS iz oblasti Kaspijskog mora.

7.00 Duda: Poljska neće ukinuti blokadu na uvoz žita

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da njegova zemlja neće ukinuti blokadu na uvoz ukrajinskog žita, čak ni posle 15. septembra kada ističe ta zabrana. 

- Očigledno je da mi dosledno podržavamo Ukrajinu u odbrani od ruske agresije, ali naša najvažnija dužnost je da čuvamo interese Republike Poljske - rekao je Duda, prenosi agencija PAP.  

6.50 - Zelenski posetio vojne trupe

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je posetio vojne trupe i brigadni štab nedaleko od linije fronta u Donjecku na istoku Ukrajine.

Zelenski je posetio pripadnike brigade uključene u borbe na delu linije fronta u pravcu grada Soledara, severno od Bahmuta, preneo je Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike