Oboren još jedan dron iznad Belgorodske oblasti; Ukrajinska vojska izgubila 48.000 vojnika tokom kontraofanzive;

13.08.2023

07:02

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Oboren još jedan dron iznad Belgorodske oblasti; Ukrajinska vojska izgubila 48.000 vojnika tokom kontraofanzive;
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

U toku je 536. dan rata u Ukrajini.

Ukrajina se usled svoje neuspešne kontraofanzive koncentrisala na terorističke akte protiv ruskih civilnih objekata, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

Hidroelektrana Kahovka neće biti obnovljena u bliskoj budućnosti nakon urušavanja brane.

Sjedinjene Američke Države su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove
 

20.52  - Ukrajina trpi velike gubitke tokom kontraofanzive

 Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke tokom kontraofanzive i hitno popunjavaju svoje redove na račun muškog stanovništva Hersona i Nikolajeva, izjaviio je ruski načelnik Snigirevskog okruga Hersonske oblasti Jurij Barbašov.

- Prema našim informacijama koje su stigle sa druge strane, u privatnim razgovorima se navodi broj poginulih u kontraofanzivi od 48 hiljada ljudi. Ovo su ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na celom frontu. Verovatnoća preživljavanja na frontu makar tri dana je procenjena kao minimalna - rekao je zvaničnik.

19.20 - Mediji: Zapad počinje pripreme za novu ukrajinsku kontraofanzivu

Političari na Zapadu počinju da se pripremaju za ofanzivu ukrajinskih Oružanih snaga na proleće ili leto 2024. godine. Po njihovom mišljenju, ali i jednog broja vojnih zvaničnika, aktuelna ofanziva Oružanih snaga Ukrajine može trajati još mnogo meseci. Sada Zapad razmatra o tome kako da se pripremi za dugotrajan sukob, piše Volstrit džurnal.

18.20 - Eksplozija u Belgorodu

U Belgorodu je odjeknula eksplozija, oštećena je fasada kuće u ulici Jesenjina, navode belgorodske Novosti.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je saopštio da je u pitanju napad ukrajinskog drona.

16.41  -Zapad hoće da vidi ženu na čelu ukrajinskog ministarstva odbrane

Zapadne zemlje žele da vide ženu na čelu ukrajinskog ministarstva odbrane umesto sadašnjeg ministra Alekseja Reznikova, piše ukrajinski portal „Strana“ na svom Telegram kanalu.
„Prema glasinama koje kruže u političkim krugovima, zapadni partneri navodno žele da vide ženu na čelu Ministarstva odbrane“, navodi se u tekstu.
Među mogućim kandidatima su volonterka Marija Berlinska, potpredsednica vlade Irina Vereščuk i direktorka Akcionog centra za borbu protiv korupcije Darija Kalenjuk.

15.30 - Oboren još jedan dron iznad Belgorodske oblasti

Ruske PVO snage oborile su još jedan dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

On je uočen i presretnut oko 13.30 po lokalnom vremenu. Prethodno je saopšteno da je u ranim jutarnjim časovima Kijev takođe pokušao da dronom napadne objekte u Belgorodu ali da su ruske PVO snage osujetile taj napad.

14.09 - Ispaljen hitac upozorenja: Ruski brod zaustavio teretnjak koji je plovio ka ukrajinskoj luci

Ruski patrolni brod „Vasilij Bikov“ ispalio je hitac upozorenja i zaustavio teretni brod „Sukra Okan“ koji je pod zastavom Palaua plovio Crnim morem ka ukrajinskoj luci Izmail, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, kapetan broda nije odgovorio na zahtev da se zaustavi kako bi se izvršila provera da li brod prenosi zabranjenu robu, te je stoga i doneta odluka da se ispali hitac upozorenja iz automatskog malokalibarskog oružja.

11.52 - Rusija: Ukrajinske snage pokušavaju proboj u zapadnim delovima Donjecke oblasti

Ukrajinske snage pokušavaju da probiju ruske linije u zapadnim delovima Donjecke oblasti, gde su ukrajinski borci napadali u talasima s ciljem da se zauzme rusko uporište istočno od grada Staromajorske, izjavio je ruski zvaničnik Vladimir Rogov.

On je rekao da je u delovima Zaporožja pod kontrolom Moskve bilo intenzivnih borbi, posebno južno od Velike Novosilke, gde su ukrajinske snage pokušavale da probiju ruske linije i potisnu ruske snage do obale Azovskog mora.

9.43 - Britansko MO: Postoji mogućnost da Rusija više ne finansira Vagner

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da postoji realna mogućnost da Rusija više ne finansira aktivnosti privatne vojne plaćeničke grupe Vagner.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u svom dnevnom biltenu da je nakon neuspele pobune, koju je protiv ruskog vojnog vrha u junu pokrenuo vođa Vagnera Evgenije Prigožin, Kremlj delovao na štetu nekih posebnih Vagnerovih poslovnih interesa.

Profimedia
 

9.04 - Nemački Rajnmetal najavio isporuke dronova nove generacije Ukrajini

Nemačka kompanija Rajnmetal isporučiće Ukrajini do kraja godine sisteme bespilotnih letelica nove generacije Luna, preneo je Bilt am Zontag.

Ukrajina očajnički nastoji da poveća svoj arsenal oružja za borbu protiv ruskih snaga, od bespilotnih letelica do municije za tenkove.

9.00 - Kijev dronom napao Belgorodsku oblast

Ruske PVO snage oborile su ukrajinsku bespilotnu letelicu u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je Ministarstvo odbrane.

Napad je izveden nešto posle četiri sata ujutru, međutim, prilikom obaranja letelice nije došlo ni do kakve materijalne štete i niko u incidentu nije stradao.

7.10 - Zelenski: Grčka se pridružila deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama

Grčka je postala 14. zemlja koja se pridružila zajedničkoj deklaraciji Grupe sedam (G7) o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. „Zahvaljujem premijeru Kirijakosu Micotakisu na njegovoj posvećenosti ukrajinsko-grčkom partnerstvu. Radimo zajedno na putu Ukrajine ka NATO-u“, napisao je Zelenski sinoć na Telegram kanalu, prenosi Kijev independent.

AP Photo/Francisco Seco
 

Osim Grčke, zemlje koje su već pristupile deklaraciji, najavljenoj na samitu NATO-a u Viljnusu u julu su Belgija, Danska, Irska, Island, Španija, Norveška, Holandija, Portugal, Rumunija, Finska, Češka, Švedska i Letonija. Garancije bezbednosti treba da budu eksplicitne i dugotrajne obaveze, sa ciljem da se ojača sposobnost Ukrajine da se odupre ruskoj agresiji.

One će se takođe fokusirati na sankcije, finansijsku pomoć i posleratnu obnovu. Ranije u avgustu, Zelenski je rekao da će tokom druge polovine ove godine paket bezbednosnih garancija za Ukrajinu postati konkretniji, podseća ukrajinski portal.

7.00 - Zelenski zahvalio Nemačkoj, Holandiji i Azerbejdžanu na pomoći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je liderima nekoliko zemalja koji su preduzeli "nove korake za veću bezbednost i zaštitu ukrajinskog naroda".

On je Nemačkoj zahvalio za dva dodatna lansera Patriot. 

- Veoma je težak. Hvala vam. Hvala Nemačkoj, hvala ljudi, hvala Olaf... Svaki naš grad, svako naselje mora biti zaštićeno. Ovo će postati osnova panevropskog vazdušnog štita - rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina

6.50 - Ukrajinci ostvarili "delimični uspeh" oko Robotina

Ukrajinske snage su imale "delimičan uspeh" oko Robotina u Zaporoškoj oblasti, utvrđujući teritoriju koju su oslobodile i vodeći kontrabaterijsku vatru, navodi Generalštab.

Glavna ukrajinska kontraofanziva se gura na jug prema Melitopolju i Berđansku, ali se suočava sa teškim otporom dobro utvrđenih i miniranih ruskih odbrambenih linija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike