Evropska unija spremna da uvede sankcije Nigeru: "Osuđujemo nezakonito pritvaranje predsednika Bazuma i njegove porodice"

13.08.2023

00:30

0

Evropska unija će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć i da stoji uz narod Nigera

Evropska unija spremna da uvede sankcije Nigeru: "Osuđujemo nezakonito pritvaranje predsednika Bazuma i njegove porodice"
Copyright Pixabay

Evropska unija je spremna da uvede sankcije Nigeru kao podršku naporima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) da obnovi demokratiju u toj zemlji, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske unije.

Evropska unija ponavlja odlučnu osudu puča u Nigeru, koji, kako se ističe, može imati samo negativne reperkusije na dobrobit i bezbednost stanovništva Nigera, kao i na regionalnu stabilnost. "EU u potpunosti podržava napore ECOWAS-a i spremna je da ih podrži, uključujući uspostavljanje novog režima pojedinačnih sankcija", ističe se u saopštenju.

Evropska unija ponovo je pozvala na povratak ustavnom poretku i izrazila podršku Mohamedu Bazumu, pozdravljajući odluke koje su doneli šefovi država ECOWAS-a tokom drugog vanrednog samita posvećenog situaciji u Nigeru, 10. avgusta.

To, kako se navodi, posebno se odnosi na nameru da se nastavi traženje diplomatskog rešenja za aktuelnu krizu, uz konstataciju mobilizacije rezervnih snaga.

"Evropska unija još jednom osuđuje nezakonito pritvaranje predsednika Bazuma i njegove porodice i želi da izrazi svoju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog i zabrinjavajućeg pogoršanja uslova njihovog pritvora", poručuje se u saoptenju i poziva na njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje.

Evropska unija će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć i da stoji uz narod Nigera, posebno u njegovoj posvećenosti ljudskim pravima, zaključuje se u saopštenju Evropske unije.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike