Devojčica umrla zbog zabranjenog običaja: Morala u privremenu kolibu jer je dobila menstruaciju, pa je ujela zmija

11.08.2023

17:26

0

Policija istražuje slučaj, jer njena porodica poriče da je zbog toga bila napolju

Devojčica umrla zbog zabranjenog običaja: Morala u privremenu kolibu jer je dobila menstruaciju, pa je ujela zmija
Copyright Profimedia

Šesnaestogodišnja devojčica iz Nepala umrla je od posledica ilegalne prakse čaupadija, gde su žene sa menstruacijom primorane da borave u kolibama ispred svojih domova.

Pretpostavlja se da je Anita Čand iz okruga Bajtadi, na zapadu zemlje, koja se graniči sa Indijom, umrla u sredu od ujeda zmije dok je spavala. Njena smrt je prvi prijavljeni smrtni slučaj od čaupadija od 2019. godine i aktivisti strahuju da je napredak u eliminisanju te prakse narušen.

Čaupadi se zasniva na vekovima starom verovanju da su žene i devojke nečiste i da ih ne treba dirati tokom menstruacije. Nije im dozvoljeno da obavljaju niz aktivnosti, a u nekim slučajevima su proterani u „privremene kolibe“ za to vreme. Praksa koja ima veze sa hinduizmom duboko je ukorenjena na zapadu Nepala.

Zabranjen 2005. godine, čaupadi se kažnjava sa do tri meseca zatvora i novčanom kaznom od 3.000 nepalskih rupija (25 dolara). Policija okruga Bajtadi saopštila je da istražuje Anitinu smrt, a njena porodica poriče da je imala menstruaciju kada je umrla.

- Radimo na okončanju ove prakse, ali još ima mnogo posla - rekla je Bina Bata, potpredsednica ruralne opštine Pančešvar u Bajtadiju.

Poslednji prijavljeni smrtni slučaj od čaupadija zabaležen je 2019. Parvati Buda Ravat (21) umrla je nakon što je provela tri noći u kolibi na otvorenom. Njena smrt je bila peti prijavljeni slučaj te godine. Žene i devojke umrle su od napada životinja i od udisanja dima nakon paljenja vatre u kolibama bez prozora. Njen zet osuđen je na tri meseca zatvora.

Njena smrt je podstakla programe i kampanje širom zemlje da se prekine ova praksa. Hiljade starinskih koliba je uništeno, ali izgleda da počinju da se obnavljaju, naročito u vreme kovida.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike