Profesor ima ideju kako da se smanji sve starija populacija Japana: "Masovno samoubistvo je jedino rešenje!"

13.02.2023

22:02

2

Autor: N. Pavlović

Profesor Narita smatra i da bi eutanazija morala biti obavezna

Profesor ima ideju kako da se smanji sve starija populacija Japana: "Masovno samoubistvo je jedino rešenje!"
Copyright Youtube/Keio University

Jusuke Narita, profesor asistent na studijama ekonomije Univerziteta Jejl, predložio je da se masovnim samoubistvom reši problem sve starije populacije u Japanu.

On je kontroverzne tvrdnje izneo u jednom programu 2021. godine, a ovog vikenda ih je ponovo branio u Njujork tajmsu.

- Mislim da je jedino rešenje prilično jasno. Na kraju, nije li to masovno samoubistvo starijih i sepuku - rekao je.

Sepuku je ritualni način samoubistva, karakterističan za Japan, kada se raspori utroba ili zarije nož u srce. Često su ga obavljali samuraji koji su naneli veliku sramotu svom imenu.

Narita je rekao da je njegova izjava izvučena iz konteksta, ali je dodao da bi eutanazija mogla biti obavezna u budućnosti.

Kako je naveo, on bi mlađim generacijama dozvolio da sebi kroje put u preduzetništvu, politici i drugim sektorima života koje stariji odbijaju da napuste.

Japan ima nisku stopu nataliteta, a prošle godine je broj stanovnika opao za 600.000 zbog sve starije populacije i opadajućih stopa plodnosti.

Ipak, iako je profesor navukao veliki bes na sebe svojim stavovima, dobio je i značajan broj pratilaca na društvenim mrežama, pa ga tako na Tviteru sada prati više od pola miliona ljudi.

Njujork tajmsu je poručio da je prvenstveno zainetresovan za ovaj fenomen u Japanu, gde "isti tajkuni nastavljaju da dominiraju politikom, tradicionalnom industrijom i medijima".

Nagalsio je da je sve izrekao metaforično i da od tada ipak koristi blaže reči kako bi opisivao probleme sve starije populacije Japana.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike