Gangster prekršio kodeks ćutanja i otkrio kako je albanska mafija preuzela najveće tržište kokaina: Decenijama truju Evropu

25.04.2023

15:22

0

Albanski organizovani kriminal počeo je da migrira u Ekvador 1990-ih, privučen mogućnošću udruživanja snaga sa lokalnim kartelima i relativno slabom kontrolom granica

Gangster prekršio kodeks ćutanja i otkrio kako je albanska mafija preuzela najveće tržište kokaina: Decenijama truju Evropu
gvajakil-droga - Copyright Profimedia

Gangsteri iz Albanije preuzeli su kontrolu nad snabdevanjem kokainom u Južnoj Americi koji su sada preplavljene ulice Ujedinjenog Kraljevstva, piše britanski tabloid Dejli Mejla. Mreža mafijaša sa Balkana proteže se "narko-države" Ekvadora do gradova širom Velike Britanije.

Detalji o složenoj mreži otkriveni su u istrazi pomenutog tabloida, koji je rasprostranjenost droge i broj korisnika nazvao epidemijom koja hara u Ekvadoru i Britaniji.

Prema zvaničnim informacijama, tržište kokaina u Velikoj Britaniji vredi 2 milijarde funti sa 976.000 korisnika, dok se godišnji broj smrtnih slučajeva povezanih sa kokainom povećao sedam puta za jednu deceniju i sada iznosi 840.

Dejli Mejl je došao do ovih informacija tako što je ekvadorski gangster prekršio mafijaški kodeks ćutanja da bi otkrio kako njegova mafija sarađuje sa albanskim bosovima na krijumčarenju tona kokaina u Veliku Britaniju i Evropu. On je otkrio i kako je izveo svoj prvi ubilački napad sa 14 godina. Član mafije "Latin Kings" dao je i zastrašujući uvid u to kako albanske narko-bande rade - od korupcije na visokim pozicijama, do škola u kojima se deca od 12 godina uče da ubijaju.

Istraživanje Nacionalne agencije za kriminal je pokazalo da kriminalne grupe organizovane od Albanaca kontrolišu tržište kokaina u glavnim gradskim i prigradskim oblastima Velike Britanije (sa izuzetkom Merzisajda, gde lokalni gangsteri ostaju glavni). Sada su ti isti narko-baroni dobili gvozdenu kontrolu nad distribucijom kokaina iz Ekvadora, gde su bili uključeni u krvavu bitku sa lokalnim kartelima za prevlast u unosnoj međunarodnoj trgovini kokainom.

Profimedia
 

U prvom delu istrage otkriveno je da albanski narko-bosovi sada kontrolišu snabdevanje kokainom u popularnom primorskom letovalištu Brajton i Hov na južnoj obali Britanije, gde je prema anketi jedna od pet osoba konzumirala kokain. Prema izvorima, misteriozna figura iz podzemlja iz Albanije poznata samo po jednom inicijalu navodno je jedan od kriminalnih mozgova zaduženih za mrežu dilera droge koji snabdevaju kokainom ljude srednje klase i studente. 

U novom izveštaju Kancelarije UN za drogu i kriminal navodi se da je proizvodnja kokaina porasla za 35 odsto između 2020. i 2021. godine, a najveća tržišta su bila u Evropi i Severnoj Americi. U martu je vodeći ekvadorski kongresmen otkrio kako je albanska mafija zarazila njegovu zemlju "nasiljem, podmićivanjem i lažnim kompanijama kako bi izgradila ilegalni posao od milion dolara koji se sastoji od kupovine kokaina po nižoj ceni u Latinskoj Americi i plasiranja na tržište u Evropi'.

Fernando Viljavisencio, predsednik nadzornog odbora Kongresa, rekao je da oko 4.000 Albanaca živi u Ekvadoru.

Kokain koji se krijumčari iz Ekvadora u Veliku Britaniju obično se krije na kontejnerskim brodovima i ulazi preko luka Roterdama ili Antverpena, gde je takođe zabeležen ogroman porast kriminalnih aktivnosti povezanih sa drogom. Kao što je otkriveno u dokumentarcu, delovi Ekvadora su pretvoreni u "Divlji Zapad" dok se albanski narko-baroni i južnoamerički karteli bore jedni protiv drugih.

AP Photo/Magdalena Moreira
 

Britanski medij pisao je i o jednom od najozloglašenijih albanskih mafijaša koji je pušten prevremeno iz zatvora u Ekvadoru. To je Dritan Redžepi, koji ima nadimak "kralj bežanja" jer je pobegao iz zatvora u Belgiji i Albaniji i "kralj kokaina" zbog toga što je uspeo da dopremi kokain u Evropu. Kažu da je bežao više puta iz zatvora nego ozloglašeni bivši vođa meksičkog kartela El Čapo. Sad ga traže u Italiji i Belgiji. Čini se da je sada spreman da iskoristi pravnu rupu kako bi izbegao izručenje Evropi, gde je tražen zbog niza zločina, uključujući i ubistva.

Redžepi, koji se našao na listi najtraženijih kriminalaca tipičan je za mnoge albanske narko-bosove sa sedištem u Ekvadoru, uz pomoć tradicionalnih posrednika direktno pregovara sa proizvođačima kokaina u Južnoj Americi i upravlja čitavim lancem snabdevanja drogom iz Južne Amerike u Evropu. Visoki izvori britanskih organa za sprovođenje zakona veruju da trgovci ljudima koji dovode albanske migrante preko Lamanša sarađuju sa sunarodnicima narko-bosovima kako bi obezbedili vojnike za snabdevanje kokainom na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva.

Albanci ciljano izabrali Ekvador

Albanski organizovani kriminal počeo je da migrira u Ekvador 1990-ih, privučen mogućnošću udruživanja snaga sa lokalnim kartelima i relativno slabom kontrolom granica. Albanci su donedavno mogli slobodno da ulaze u Ekvador bez vize. Ta politika okončana je kada je Ekvador uveo pooštrene vizne uslove 2020.

Otprilike 33 odsto kokaina zaplenjenog u Ekvadoru 2021. bilo je namenjeno evropskim tržištima, u poređenju sa samo 9 odsto 2019. Balkan je ključno novo središte u ovoj unosnoj interkontinentalnoj trgovini (u vrednosti od 10 milijardi dolara u 2017), sa albanskim bandama koje igraju sve istaknutiju ulogu sa obe strane ekvatora.

Nakon rekordnih padova 2021. godine, uprkos pandemijskim blokadama Ekvador je trenutno na trećem mestu po zabrani kokaina (6,5 odsto globalnih zaplena), a nadmašili su ga samo Kolumbija (41 odsto), gde rod koke cveta, i SAD (11 odsto).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike