Irak zabranio medijima da koriste reč „homoseksualnost“: Naloženo im da to nazivaju „seksualna devijacija“

09.08.2023

13:41

0

Portparol vlade rekao je da kazna za kršenje pravila još nije određena

Irak zabranio medijima da koriste reč „homoseksualnost“: Naloženo im da to nazivaju „seksualna devijacija“
Copyright Profimedia

Zvanični irački regulator za medije u utorak je naredio svim medijima i kompanijama društvenih medija koje posluju u arapskoj državi da ne koriste termin „homoseksualnost“ već da to nazivaju „seksualna devijacija“, rekao je portparol vlade, a pokazuje dokument regulatora.

U dokumentu Iračke komisije za komunikacije i medije (CMC) navodi se da je upotreba izraza „rod“ takođe zabranjena. Zabranio je i svim telefonskim i internet kompanijama koje je licencirao da koriste ovaj termin u bilo kojoj od svojih mobilnih aplikacija.

Vladin zvaničnik je kasnije rekao da odluka zahteva konačno odobrenje.

Regulator „naređuje medijskim organizacijama... da ne koriste termin 'homoseksualnost' i da koriste ispravan izraz 'seksualna devijacija'", navodi se u saopštenju na arapskom jeziku.

Portparol vlade rekao je da kazna za kršenje pravila još nije određena, ali da bi mogla biti novčana.

Irak ne kriminalizuje eksplicitno gej seks, ali su labavo definisane moralne klauzule u njegovom krivičnom zakonu korišćene za napade na pripadnike LGBT zajednice.

Glavne iračke stranke su u posljednja dva meseca pojačale kritike LGBT prava, a zastave duginih boja često su se palile u protestima šiitskih muslimanskih frakcija koji su organizovani zbog nedavnih paljenja Kurana u Švedskoj i Danskoj.

Više od 60 zemalja kriminalizuje gej seks, dok su istopolni seksualni činovi legalni u više od 130 zemalja, prema naučnoj onlajn publikaciji "Our World in Data".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike