Policija proganja LGBT osobe preko aplikacija za upoznavanje: Namame ih na sastanak, a onda počinje maltretiranje (VIDEO)

31.01.2023

14:26

0

Žrtve navode da su dokazi protiv njih često falsifikovani i da policija želi da seksualne manjine predstavi kao osobe koje se prostituišu

Policija proganja LGBT osobe preko aplikacija za upoznavanje: Namame ih na sastanak, a onda počinje maltretiranje (VIDEO)
Novinar BBC-ja objašnjava sa čim se suočavaju pripadnici LGBT popuacije u Egiptu - Copyright Youtube/BBC News

Egipatska policija koristi aplikacije za upoznavanje da bi namamila i proganjala pripadnike LGBT populacije i kriminalizovala njihovo ponašanje, prenosi BBC.

Policijski transkripti dokazuju da pripadnici egipatske policije traže žrtve iz redova LGBT populacije koje žele da se upoznaju preko aplikacija, a ponekad i izmišljaju dokaze protiv njih. 

Policajci namerno započinju komunikaciju preko aplikacija kao što su Huizhir i Grindr, lažno se prestavljaju kao pripadnici LGBT populacije i pokušavaju da namame pripadnike seksualnih manjina na sastanak.

Umesto sastanka, žrtvu očekuje hapšenje na osnovu "zakona o razvratu", a ponekad i zlostavljanje. U nekim slučajevima policajci se trude da preko lažnih profila žrtvama ponude novac za seks. 

Egipatski pravnici naglašavaju da je upravo navodna prostitucija razlog zbog koga žrtve, Egipćani ili stranci, mogu da završe pred sudom.

Žrtve navode da su dokazi protiv njih često falsifikovani i da policija želi da seksualne manjine predstavi kao osobe koje se prostituišu.

Bivši savetnik ministra unutrašnjih poslova Egipta za onlajn kriminal i trgovinu ljudima Ahmed Taher izjavio je 2020. godine da Egipat "regrutuje policajce čiji je zadatak da putem interneta otkrivaju homoseksualna okupljanja i grupne seksulane orgije"

Profimedia/AFP PHOTO FREDERICK FLORIN
LGBT osobe u Egiptu nisu poželjne

Eksperti za sajber bezbednost su za BBC pomenuli da postoje bezbednosni propusti u aplikacijama koji otkrivaju lokacije korisnika i njihove lične podatke. Takvi podaci postaju oružje koje može da se okrene protiv LGBT populacije, naglašavaju stručnjaci.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike