Neke kanadske krave biće uzgajane s ekološkim ciljem - da podriguju manje metana

09.08.2023

00:30

0

Kompanija je ovog proleća počela da plasira seme sa nižim sadržajem metana u 80 zemalja uključujući farmu u Britaniji i mlekare u SAD i Slovačkoj

Neke kanadske krave biće uzgajane s ekološkim ciljem - da podriguju manje metana
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kada se telad kanadskog farmera Bena Levita rode sledećeg proleća, biće među prvima u svetu koja će biti uzgajana sa specifičnim ekološkim ciljem -  podrigivanje manje metana.

Levit, farmer treće generacije u Lindenu u provinciji Ontario, u junu je počeo veštački da osemenjuje 107 krava i junica sa semenom bikova koji su prvi na tržištu sa genetskom osobinom niskog sadržaja metana, preneo je Rojters.

„Selektivno uzgajanje za niže emisije, sve dok ne žrtvujemo druge osobine, izgleda kao laka pobeda“, rekao je Levit.

Dolazak komercijalno dostupne genetike za proizvodnju stoke za dobijanje mleka, koja emituje manje metana, mogao bi da pomogne u smanjenju jednog od najvećih izvora snažnog gasa koji izaziva efekat staklene bašte, kažu naučnici i stručnjaci iz stočarske industrije.

Napominje se da je podrigivanje glavni izvor emisije metana iz goveda. Semek, genetička kompanija koja je prodavala seme Levitu, navela je da bi usvajanje osobine niskog nivoa metana moglo smanjiti emisije metana iz kanadskog stada krava za 1,5 odsto godišnje ili do 20-30 odsto do 2050.

Kompanija je ovog proleća počela da plasira seme sa nižim sadržajem metana u 80 zemalja uključujući farmu u Britaniji i mlekare u SAD i Slovačkoj.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike