Putin: Ruska flota je bila i ostala neuništivi čuvar granica otadžbine

30.07.2023

13:07

0

Ruski predsednik je čestitao vojnicima, veteranima i svim građanima zemlje Dan Ratne mornarice

Putin: Ruska flota je bila i ostala neuništivi čuvar granica otadžbine
Copyright Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruska flota bila je i ostala neuništivi čuvar granica otadžbine, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na paradi u čast Dana ruske mornarice.

Ruski predsednik je čestitao vojnicima, veteranima i svim građanima zemlje Dan Ratne mornarice.

On je napomenuo da je od vremena Petra Velikog mornarica predano i svesrdno služila Rusiji, u njenim analima nalaze se trijumfalne pobede u pomorskim bitkama, obilasci oko sveta i velika geografska otkrića, izuzetna dostignuća nauke i tehnike.

- Setimo se herojske odbrane Port Artura i Sevastopolja, Petropavlovska i Lenjingrada, hrabrosti pomorske pešadije i mornara koji su branili Moskvu, Staljingrad i Zapolarje, koji su zauzimali mostobrane na Dnjepru i Dunavu - podsetio je Putin.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Istorija razvoja naše mornarice oblikovala je njenu suštinu, njenu glavnu svrhu. To je zaštita otadžbine - naglasio je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, Rusija dosledno jača moć svoje flote, a samo ove godine u sastav mornarice ušlo je 30 brodova različite klase.

Putin je napomenuo da je ova godina za rusku mornaricu značajna zbog niza događaja: obeležavanje 320 godina Baltičke flote, 290 godina Severne flote i 240 godina Crnomorske flote.

- Svaka od njih ima svoju slavnu istoriju. Zajedno sa Tihookeanskom flotom i Kaspijskom flotilom, one čine neuništivi bedem odbrambenih sposobnosti naše zemlje i pouzdano obezbeđuju nacionalne interese - ocenio je Putin.

U Sankt Peterburgu se održava glavna pomorska parada posvećena Danu ratne mornarice Rusije.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike