Netanijahu: Radiću na zakonu kojim se menja odbor koji bira sudije

06.08.2023

22:08

0

Planirana revizija pravosuđa izazvala je proteste u Izraelu i kritike na račun vlasti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu

Netanijahu: Radiću na zakonu kojim se menja odbor koji bira sudije
Copyright AP Photo/ Maya Alleruzzo

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će raditi na zakonu kojim će biti promenjen odbor koji bira sudije, u vreme kada se u Izraelu održavaju protesti zbog usvajanja zakona koji bi Vrhovnom sudu mogao da oduzme mnoga ovlašćenja.

Netanijahu je, upitan o narednoj fazi u vezi sa zakonom o pravosuđu, rekao da će ona verovatno biti vezana za sastav odbora koji bira sudije, preneo je Rojters.

"To je u suštini ono što je ostalo. Jer o drugim stvarima mislim da ne bi trebalo da donosimo zakone", rekao je Netanijahu za Blumberg, ne navodeći detalje.

On je dodao da ne želi vladu koja bi intervenisala kada je reč o odlukama koje donosi Centralna banka i poručio da će razmisliti o tome da zatraži od sadašnjeg guvernera da ostane na toj funkciji.

Planirana revizija pravosuđa izazvala je proteste u Izraelu i kritike na račun vlasti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Vladajuća koalicija u julu ove godine usvojila je zakon kojim je ukinula ovlašćenje suda da poništava odluke vlade na osnovu radnji koje su ocenjene kao "nerazumne".

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike