Italija smanjila broj vojnika u bazi u Nigeru da bi mogla da primi civile

06.08.2023

17:09

0

Prebacivanje vojnika je organizovano kako bi se povećala logistička autonomija u italijanskoj vojnoj bazi radi optimizacije smeštajnog kapaciteta, navodi se u saopštenju

Italija smanjila broj vojnika u bazi u Nigeru da bi mogla da primi civile
Ilustracija - Copyright Profimedia

Italija je smanjila broj vojnika u vojnoj bazi u Nigeru kako bi se stvorio prostor za prijem civila kojima je potrebna zaštita, saopšteno je danas iz italijanskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, vojni avion sa 65 italijanskih i deset američkih vojnika stigao je u Rim iz Niameja, glavnog grada Nigera, preneo je Rojters.

"Prebacivanje vojnika je organizovano kako bi se povećala logistička autonomija u italijanskoj vojnoj bazi radi optimizacije smeštajnog kapaciteta, ukoliko bude potrebno za preuzimanje civila i eventualnu evakuaciju", dodaje se u saopštenju.

Zapadnoafrički regionalni blok (Ekovas) zapretio je vojnom intervencijom u Nigeru ukoliko situacija ne bude normalizovana i vraćena u stanje pre puča koji je vojna hunta izvršila 26. jula.

Ekovas je dao vođama puča u Nigeru rok od sedam dana da vrate na vlast svrgnutog predsednika Nigera Muhameda Bazuma ili će se, upozorio je, suočiti sa sankcijama i mogućom upotrebom sile. Rok za povratak na vlast Bazuma ističe danas.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike