Maduro: Rusija je pobedila i zaustavila pokušaje da se pokrene građanski rat

25.06.2023

09:29

0

Vladimir Putin je brat Venecuele, istakao je Maduro

Maduro: Rusija je pobedila i zaustavila pokušaje da se pokrene građanski rat
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Copyright AP Photo/Andre Penner

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da su Rusija i njen lider Vladimir Putin odneli pobedu nad pokušajima da se pokrene građanski rat u zemlji.

- Želim da sa bojnog polja Karaboboa, kolevke slobode Južne Amerike, pošaljem naš zagrljaj solidarnosti i podrške predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, koji je pružio otpor pokušaju izdaje, pokušaju pokretanja građanskog rata, i zajedno sa Rusijom odneo pobedu - rekao je Maduro u subotu na proslavi 202. godišnjice bitke kod Karaboboa, gde je španska vojska poražena, čime je počelo oslobođenje Venecuele od španske vlasti.

- Iz Venecuele izražavamo punu podršku predsedniku Vladimiru Putinu, bratu Venecuele - rekao je predsednik državnoj televiziji Venezolana de Television.

AP Photo
Prigožin je napustio Rusiju i otišao u Belorusiju

Podsetimo, u noći 24. juna jedinice grupe Vagner zauzele su štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Vođa Vagnera Evgenije Prigožin je želeo da pokrene pobunu, a optužio je Oružane snage Rusije da su izvele napad na kampove Vagnera. Reagovao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom, nakon čega je Prigožin odustao od daljih planova. 

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da će Prigožin otići u Belorusiju, a krivični postupak protiv njega biće obustavljen.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike