Moskva tvrdi da Ukrajina LNR gađa kasetnom municijom; EU deo sankcija za Rusiju proširila na Belorusiju

03.08.2023

19:39

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Moskva tvrdi da Ukrajina LNR gađa kasetnom municijom; EU deo sankcija za Rusiju proširila na Belorusiju
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

U toku je 526. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ograničilo kretanje duž Kerčkog moreuza za plovila i avione, sa izuzetkom brodova koji tokom dana idu plovnim putevima do luka u Kerčkom moreuzu.

Gubernator ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je iznad regiona dejstvovao sistem PVO.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da politika kijevskog režima i Zapada, koja nastoji da uništi sve što je vezano za Rusiju, nema budućnost.

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

21.34 - Rusija može da se vrati u Sporazum o žitu ako se popravi izvoz njenih proizvoda

Rusija će biti spremna da se vrati Sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem ako se reše problemi sa izvozom njenih proizvoda i đubriva, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Zapadne zemlje treba da se usredsrede na to da rusko žito i đubriva nesmetano stignu u zemlje kojima je potrebna. Međutim, to nije uključeno u planove naših zapadnih kolega - rekao je on tokom svog obraćanja na sastanku Saveta bezbednosti UN.

19.40 - Rusija: Ukrajinska vojska granatira LNR kasetnom municijom

Ukrajinska vojska dva dana zaredom granatira Kremenu, poginuo je lokalni stanovnik, prenosi Telegram kanal vlade LNR.

Prvog dana, kako tvrde, kasetna municija je oštetila stadion Olimp, a drugog oštećena je jedna stambena zgrada.

Vlasti LNR smatraju da je jedan od glavnih ciljeva ukrajinskih snaga da seju paniku među civilnim stanovništvom, zbog čega su povećali broj napada na civilnu infrastrukturu.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

18.25 - EU uvela sankcije protiv 38 osoba i tri organizacije u Belorusiji

Evropska unija uvela je danas sankcije za 38 osoba i tri organizacije zbog kršenja ljudskih prava u Belorusiji.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su sankcije uvedene kao reakcija na "kontinuirana sistemska, široko rasprostranjena i gruba kršenja ljudskih prava i brutalnu represiju nad svim segmentima beloruskog društva" od strane "nelegitimnog režima" Aleksandra Lukašenka, navodi se u saopštenju Saveta EU.

15.58 - Poljska i Litvanija upozoravaju na provokacije Rusije i Belorusije na granici

Lideri Poljske i Litvanije održali su danas hitan sastanak u koridoru Suvalki, strateški važnoj zoni na granici sa Belorusijom i ruskom enklavom Kalinjingradom, i upozorili na provokacije Moskve i Minska u toj oblasti.

Do sastanka dvojice lidera dolazi dva dana nakon što su beloruski helikopteri nakratko narušili poljski vazdušni prostor, što se smatra provokacijom.  

Ove dve zemlje na istočnom krilu NATO pojačale su bezbednost na granici, nakon što je hiljade pripadnika plaćeničke grupe "Vagner" prešlo iz Rusije u Belorusiju.

14.51 - EU deo sankcija za Rusiju proširila na Belorusiju

Evropska unija je proširila na Belorusiju sankcije s ciljem da spreči zaobilaženje ograničenja protiv Rusije preko te zemlje.

Uvedena je zabrana izvoza u Belorusiju vatrenog oružja i municije, kao i tehnologije i robe koja doprinosi unapređivanju zemlje na vojnom planu.

14.25 - Putin: Svi ruski zvaničnici treba da voze domaće automobile

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Svi ruski zvaničnici moraju da voze domaće automobile, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodiocima proizvodnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, od ministarstava i uprave za poslove traži se da ne  nastave da kupuju automobile strane proizvodnje, pa čak i da se fokusiraju na to.

- I svi zvaničnici u zemlji treba da voze domaće automobile. Nema ništa strašno u tome što će negde to izgledati skromnije, naprotiv, čak je i dobro - poručio je Putin.

14.24 - Zelenski: Još 12 zemalja pridružilo se deklaraciji o bezbednosnim garancijama

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da se još 12 zemalja pridružilo deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Kijev.

- Što se tiče bezbednosnih garancija na našem putu ka NATO, paket bezbednosnih garancija za našu zemlju biće konkretizovan u drugoj polovini godine. Do danas se još 12 partnerskih zemalja pridružilo zajedničkoj deklaraciji Grupe sedam najrazvijenijih zemalja - rekao je Zelenski na sastanku sa šefovima ukrajinskih diplomatskih misija.

12.13 - Lula da Silva: Putin i Zelenski nisu spremni da razgovaraju o miru

Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva rekao je da njegova zemlja radi na postizanju mira u Ukrajini, ali da ni ruski lider ni ukrajinski predsednik nisu spremni da razgovaraju o miru.

AP Photo/Armando Franca
Luis Injasio Lula da Silva

- Ni Putin ni Zelenski nisu spremni - rekao je Lula stranim dopisnicima na konferenciji za novinare, dodajući da će mirovni predlozi biti pripremljeni kada Rusija i Ukrajina budu spremne da pregovaraju.

- Uloga Brazila je da pokuša da dođe do mirovnog predloga zajedno sa drugima kada obe zemlje to žele - rekao je on, prenosi Ukrinform.

11.56 - Ukrajina: Oboreno više od 20 ruskih dronova iznad Kijeva

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile danas da su uništile više od 20 dronova tokom tročasovne uzbune u Kijevu i okolini.

Iz vojne uprave u Kijevu naveli da je ovo osmi dan zaredom kako Rusija lansira iranske bespilotne letelice "šahid" na prestonicu Ukrajine, prenosi CNN.

11.55 - Rusija: Oborili smo sedam ukrajinskih dronova u blizini Moskve

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom noći oborilo sedam ukrajinskih dronova u oblasti Kaluga, jugozapadno od Moskve.

- Osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama nad teritorijom Kaluške oblasti - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva objavljenog na Telegramu.

11.29 - Peskov: Ukrajinska potvrda nam nije bila potrebna

Profimedia
Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Alekseja Danilova da su ukrajinske Službe bezbednosti učestvovale u oba napada na Krimski most suvišnom potvrdom saopštenja Moskve.

Peskov je podsetio da je ruska strana to znala.

- Mi smo o tome govorili i prvi i drugi put. Imali smo takve informacije, znali smo to. Zbog toga je ovo suvišna potvrda - istakao je portparol.

11.24 - Moravjecki: "Vagner" će pokušati da destabilizuje istočno krilo NATO-a

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio danas da se borci ruske paravojne grupe "Vagner" približavaju istočnom krilu NATO-a kako bi ga destabilizovali.

- Poljska će nedvosmisleno odgovoriti na ove ruske i beloruske provokacije - poručio je Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za medije sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom, prenosi Poljski radio.

AP Photo/Olivier Matthys, Pool, File
Moravjecki

Dodao je da u Belorusiji ima oko 4.000 Vagnerovaca, te da na taj način Rusija testira reakciju Poljske i njenih saveznika.

10.33 - Granatirano nekoliko okruga u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinske snage su u protekla 24 časa granatirale sedam pograničnih okruga Belgorodske oblasti i ispalile više od 90 granata, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

9.26 - Rusija dodala Norvešku na listu neprijateljskih zemalja

Vlada Ruske Federacije uvrstila je danas Norvešku na listu država koje vrše neprijateljske radnje protiv ruskih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Ovom odlukom Norveškoj je određeno ograničenje od 27 ljudi koje može da zaposli u svojim diplomatskim predstavništvima na teritoriji Rusije, navodi se saopštenju ruske vlade.

U maju 2021. godine, ograničenja su uvedena za diplomatska predstavništva SAD i Češke, a u julu 2022. godine za diplomatska predstavništva Grčke, Danske, Slovenije, Hrvatske i Slovačke.

9.08 - Britanija: Ukrajinska kontraofanziva sporo napreduje zbog korova i šiblja

Britansko ministarstvo odbrane ocenilo je danas da su biljke koje su izrasle na bojnom polju verovatno jedan od faktora koji doprinosi sporom napretku ukrajinske kontraofanzive.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Pretežno obradivo zemljište u zoni borbenih dejstava ostavljeno je na ugaru već 18 meseci, a ponovni rast korova i šiblja ubrzan je u toplim, vlažnim letnjim uslovima - navodi se u saopštenju, koje prenosi Gardijan.

9.02 - Volodin: SAD, Britanija i Francuska treba da nadoknade štetu nanetu Africi

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je danas da Ujedinjene nacije treba da razmotre pitanje kompenzacije narodima afričkog kontinenta od strane SAD, Velike Britanije i Francuske, za štetu koju su naneli tokom kolonijalizma.

- SAD, Britanija i Francuska moraju afričkim državama da nadoknade štetu. U periodu kolonijalizma, Sjedinjene Američke Države i navedene evropske države, koje su se bavile trgovinom robljem, samo su u Ameriku prevezle oko 15 miliona ljudi, koji su pretvoreni u robove - napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi Ria novosti.

8.36 - Ruske snage grupe „Dnjepar“ uništile su raketni sistem nemačke proizvodnje „iris T“ kod naselja Nadeždovka u Hersonskoj oblasti, saopštili su u hitnim službama regiona.

8.28 - Ukupna ratna šteta na infrastrukturi Ukrajine premašuje 150 milijardi dolara

Iznos direktne štete pričinjene infrastrukturi Ukrajine usled invazije Rusije u punom obimu procenjuje se na 150,5 milijardi dolara, od čega se 55,9 milijardi dolara odnosi na stambeni fond, saopštila je Kijevska škola ekonomije (KSE institut).

AP Photo/LIBKOS
 

- Od juna 2023. godine, ukupan iznos direktne dokumentovane štete koja je naneta infrastrukturi Ukrajine usled invazije Rusije u punom obimu procenjuje se na 150,5 milijardi dolara (po ceni zamene) - navodi se u izveštaju KSE, prenosi Ukrinform.

8.15 - Antonov: SAD žele da dobiju informacije o razvoju ruskog strateškog arsenala

Ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov izjavio je danas da je cilj Vašingtona da dobije informacije o razvoju ruskog strateškog arsenala.

"Vašington odavno krši 'duh' sporazuma START. Napustio je, ne samo principe iz preambule, već je odbio je poštovanje glavnih ograničenja vezana za broj strateškog naoružanja", poručio je Antonov, prenosi TASS. On je dodao da je do sadašnje krize doveo još važniji faktor, a to je, prema njegovim rečima, hibridni rat koji je američka administracija pokrenula protiv Rusije, sa ciljem da joj nametne strateški poraz.

"Pravi cilj Sjedinjenih Država je da dobiju pristup ruskim bazama nuklearnog naoružanja kako bi dobili informacije o razvoju našeg strateškog arsenala", naveo je Antonov.

8.00 - Zelenski: Rusija želi "globalnu katastrofu" i kolaps tržišta hrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruski napadi na lučku infrastrukturu pokazali da Moskva namerava da stvori "globalnu katastrofu" sa krizom na tržištu hrane. "Za rusku državu ovo nije samo borba protiv naše slobode i naše zemlje", rekao je Zelenski u sinoćnjem video-obraćanju, prenosi Rojters.

AP Photo/Francisco Seco
 

Dodao je da Moskva vodi borbu za "globalnu katastrofu". "U svom ludilu, potreban im je kolaps svetskog tržišta hrane, kriza cena i poremećaji u snabdevanju", poručio je predsednik Ukrajine.

7.00 - Njujork tajms: U kontraofanzivi ogroman broj ranjenih Ukrajinaca

Broj ukrajinskih vojnika u kontraofanzivi je kolosalan, vojnike neprekidno prebacuju u bolnice, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na lekare.

- U privremene bolnice neprekidno se sliva reka vojnika ranjenih u borbama. Njihov broj je kolosalan - navodi američki list.

Prema navodima lekara, sada se ređe registruju rane od vatrenog oružja, a više od mina.

6.50 - Kijev pokušao novi napad u Crnom moru

U noći 2. avgusta Kijev je pokušao da napadne brod ruske ratne mornarice pomorskim bespilotnim čamcem koji je pratio civilni pomorski transport na Crnom moru. Brod ruske mornarice uništio je bespilotni čamac koji je pokušavao da ga napadne na Crnom moru, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike