Uhvaćeni u laži: Bela kuća primorala Fejsbuk da uklanja objave o kovidu 19

28.07.2023

22:55

0

U internim imejlovima se vidi kako rukovodioci Fejsbuka razgovaraju o tome kako su upravljali objavama korisnika o poreklu pandemije

Uhvaćeni u laži: Bela kuća primorala Fejsbuk da uklanja objave o kovidu 19
viber_slika_2022-03-17_21-21-28 - Copyright 24sedam/M. Sh

Pod pritiskom Bajdenove administracije Fejsbuk je uklonio sadržaj sa te društvene mreže o kovidu 19, uključujući i objave u kojima se tvrdi da je virus napravio čovek, pokazala je interna komunikacija kompanije, objavio je "Volstrit džornal".

U internim imejlovima se vidi kako rukovodioci Fejsbuka razgovaraju o tome kako su upravljali objavama korisnika o poreklu pandemije koju je američka administracija želela da kontroliše.

"Može li neko da me brzo podseti zašto smo uklanjali, umesto da označimo, tvrdnje da je kovid stvorio čovek", upitao je šef za globalne poslove u kompaniji Nik Kleg u mejlu kolegama u julu 2021.

"Bili smo pod pritiskom administracije i drugih da učinimo više. Nije trebalo da to uradimo", odgovorio je potpredsednik Fejsbuka zadužen za politiku sadržaja govoreći o Bajdenovoj administraciji.

Rasprava se odvija tri meseca nakon što je Fejsbuk, koji je u vlasništvu kompanije Meta odlučio da prestane sa zabranom objava u kojima se tvrdi da je kovid 19 napravio čovek.

Profimedia
 

Ova prepiska, kao i niz takvih internih komunikacija kompanije, dospela je u Pravosudni komitet Predstavničkog doma koji vode republikanci, a koji istražuju pritisak Bajdenove administracije da cenzuriše govor Amerikanaca na društvenim mrežama o kovidu 19 i drugim temama.

Bela kuća se sa druge strane brani da su promovisali upotrebu vakcina.

Fejsbuk je dugo tvrdio da su odluke o moderiranju sadržaja nezavisne i da se ne donose u skladu sa zvanične politike. Portparol kompanije da komentariše, prenosi "Volstrit džornal".

Imejlovi datiraju iz proleća i leta 2021. godine, kada je Bela kuća pokrenula inicijativu širom zemlje da se Amerikanci vakcinišu protiv kovida 19. deo tog pritiska uključivao je i javnu i privatnu kampanju da se Fejsbuk natera da agresivnije kontroliše sadržaje na toj društvenoj mreži u vezi sa vakcinama.

Zvaničnici administracije su poverovali da mnogi Amerikanci oklevaju da prime vakcine zbog lažnih informacija koje su pročitali na Fejsbuku.

Tanjug/Bodo Schackow/dpa via AP
 

"Oni ubijaju ljude", rekao je američki predsednik Džozef Bajedn tok jula.

Takve oštre kritike su navele Fejsbuk da preispita svoju politiku o sadržajima vezanim za kovid 19, pokazali su interni mejlovi u koje je "Volstrit džornal" imao uvid.

Bela kuća je čak tražila da se šaljive objave o vakcinama uklone. "bela kuća je ranije naznačila da smatra da bi trebalo ukloniti humor ako se zasniva na tome da vakcina ima neželjene efekte, pa očekujemo da bi na sličan način želeli da uklonimo i humor o neodlučnosti u vezi sa vakcinama", napisao je potpredsednik Fejsbuka.

"Ne smatram da bi Mark za milion godina bio zadovoljan da se sadržaj ukloni, ne bih to preporučio", napisao je Kleg u sledećem mejlu, misleći na generalnog direktora Mete Marka Zakerberga.

Čelnici Fejsbuka su raspravljali o tome kakve bi posledice bile njihovog poteza, i u tom smislu razgovarali o riziku da ljudi dodatno oklevaju jer će im biti ukinuta sloboda izražavanja.

Uklanjanje takvih postova bi takođe moglo da podstakne teorije zavere o zataškavanju u vezi sa bezbednošću vakcina, navodi se u nacrtu memoranduma kompanije.

Poslanik Džim Džordan, predsedavajući panela Predstavničkog doma, rekao je da "ovi dokumenti počinju da otkrivaju pritisak pod kojim su Fejsbuk i druge kompanije društvenih medija bile da promene svoju politiku moderiranja sadržaja i uklone zaštićeni govor kako bi umirili savezne vlade, posebno Bajdenove Bele kuće".

Kompanija je ove nedelje predala dodatne dokumente i kaže da je skoro desetak svedoka stavila na raspolaganje za svedočenje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike