Zapad ponovo provocira Kinu: Ratni brodovi SAD i Kanade u Tajvanskom moreuzu!

03.06.2023

14:37

0

U saopštenju se navodi da su plovili ovim putem radi demonstracije slobodnog puta "u međunarodnim vodama"

Zapad ponovo provocira Kinu: Ratni brodovi SAD i Kanade u Tajvanskom moreuzu!
Copyright Profimedia

Ratni brodovi Sjedinjenih Američkih Država i Kanade plovili su u subotu u vodama Tajvanskog moreuza, saopšteno je iz komande američke ratne mornarice.

Američki raketni razarač Čang Hun i kanadski ratni brod Montreal sproveli su retku zajedničku misiju u osetljivom području plovnog puta u Tajvanskom moreuzu u vreme pojačanih tenzija između Pekinga i Vašingtona oko Tajvana, koji Kina smatra delom svoje teritorije, prenosi Rojters.

Američka Sedma flota saopštila je da su ratni brodovi Čang Hun i Montreal izveli rutinski prolaz kroz Tajvanski moreuz "u međunarodnim vodama u kojima su dozvoljeni plovidba i avionski preleti u skladu sa međunarodnim pravom".

- Plovidba ovom pomorskom rutom pokazuje posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku SAD, američkih saveznika i partnera - navodi se u saopštenju američke mornaričke komande.

Ova američko-kanadska misija sprovedena je u trenutku održavanja velikog bezbednosnog samita u Singapuru na kom je američki ministar odbrane Lojd Ostin zamerio Kini što je odbila da vodi vojne pregovore sa SAD dovodeći u ćorsokak pitanja Tajvana i teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Kineska vojska za sada nije reagovala na ovo saopštenje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike