Ofanziva Amerikanaca u Avganistanu: Bajden obećao odmazdu za napad na aerodrom

28.08.2021

05:30 >> 07:18

0

Autor: A. B.

Ubijeni organizator samoubilačkog napada bio je pripadnik frakcije Islamske države iz pokrajine Korasan - IS-K i radio je na planiranju budućih napada

Ofanziva Amerikanaca u Avganistanu: Bajden obećao odmazdu za napad na aerodrom
Copyright Pixabay

Sjedinjene Američke Države izvele su napad dronom protiv jednog pripadnika takozvane Islamske države (ID-K) u istočnom Avganistanu, koji je radio na planiranju napada na aerodrom u Kabulu u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i više od 170 civila, a predsednik SAD Džozef Bajden zarekao se danas da će Amerika pronaći sve odgovorne i kazniti ih.

Predsednik SAD je tokom emotivnog obraćanja naciji potvrdio da je izdao naređenje Pentagonu da pripremi planove za odmazdu i udare na pripadnike organizacije koja stoji iza smrtonosnog napada.

Pročitajte još:

U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je u napadu bespilotnih letelica na metu u istočnom Avganistanu, u provinciji Nangahar, uspela da likvidira planera napada na aerodrom u Kabulu koji pripada frakciji tzv. Islamske države (IS-K), preneo je BBC.

– Prema prvim informacijama, ubili smo osobu koja nam je bila meta. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava – saopšteno je iz Pentagona.

Ubijeni organizator samoubilačkog napada bio je pripadnik frakcije Islamske države iz pokrajine Korasan – IS-K i radio je na planiranju “budućih napada”, izjavio je za Glas Amerike jedan visoki zvaničnik Pentagona.

On je dodao da je dron poleteo u misiju iz američke baze u regionu Bliskog istoka, ali van Avganistana.

Brzina kojom je američka vojska uzvratila udarac tzv. IS-K pokazuje da Pentagon stalno prati aktivnosti te terorističke organizacije i da koristi višegodišnje iskustvo u izvođenju napada na ekstremiste u udaljenim delovima sveta.

Međutim, takođe pokazuje i granice američke moći da eliminiše ekstremističke pretnje, pa neki analitičari upozoravaju da će ekstremisti imati veću slobodu kretanja u Avganistanu sada kada su talibani preuzeli vlast, prenosi Asošiejted pres.

Pročitajte još:

Procenjuje se da je u poslednje dve nedelje iz Avganistana evakuisano više od 100.000 ljudi, a rok koji su SAD odredile svojim snagama da napuste Avganistan ističe u utorak, 31. avgusta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike