Žena tužila britanske obaveštajce: MI5 upozoravao da je navodno kineska špijunka

11.07.2023

22:10

0

Li je negirala sve optužbe i preduzela pravne mere protiv MI5 pred londonskim sudom, tražeći neodređenu odštetu

Žena tužila britanske obaveštajce: MI5 upozoravao da je navodno kineska špijunka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Žena, za koju je britanska obaveštajna služba MI5 navela da je navodni kineski agent, tužila je tu agenciju u pokušaju da odbrani svoj ugled.

Kako prenosi Rojrters, MI5 je u januaru prošle godine obavestila Ministarstvo unutrašnjih poslova o Kristin Li, navodeći da je "umešana u aktivnosti političkog mešanja" u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ime vladajuće Komunističke partije Kine.Predsednica Donjeg doma Lindzi Hojl uputila je poslanicima upozorenje MI5, i tom prilikom navela da je Lijeva "omogućila finansijske donacije poslanicima koji žele da rade za račun stranih državljana sa sedištem u Hongkongu i Kini".

Li je negirala sve optužbe i preduzela pravne mere protiv MI5 pred londonskim sudom, tražeći neodređenu odštetu za navodna kršenja njenih ljudskih prava.

Njen advokat Toni Muman izjavio je danas u Tribunalu za istražna ovlašćenja da je takozvano upozorenje o mešanju, koje je izdao MI5, prvo takvo upozorenje izdato u ''najmanje 80 godina''.On je rekao da Li nije znala da je takvo upozorenje izdato sve dok nije videla medijske izveštaje da je "proglašena državnim neprijateljem".

"Došlo je do ozbiljnog i javnog napada na njenu reputaciju, bez prethodnog utvrđivanja krivice", naveo je advokat u sudskim podnescima.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike