Elizabet Holms smanjena zatvorska kazna za dve godine! Nekadašnja milijarderka mogla bi da bude na slobodi 2032.

11.07.2023

19:08

0

Predviđeni datum izlaska poklapa se sa „tabelom dobrog vladanja“, koja pokazuje koliko vremena zatvoreniku može da se odbije u zavisnosti od kazne

Elizabet Holms smanjena zatvorska kazna za dve godine! Nekadašnja milijarderka mogla bi da bude na slobodi 2032.
Copyright Profimedia

Elizabet Holms, osnivaču laboratorije za testiranje krvi „Theranos", zatvorska kazna skraćena je za otprilike dve godine, prema zvaničnim podacima.

Holms (39) se prijavila u savezni zatvor u Brajanu u Teksasu 30. maja kako bi počela da služi kaznu od 11 godina i 3 meseca zbog svoje uloge u prevarama sada neuspešne kompanije.

U ažuriranju detalja o zatvorenici na veb-stranici Zavoda za zatvore navodi se da je očekivani datum njenog puštanja na slobodu 29. decembar 2032. To znači da će biti puštena otprilike dve godine pre roka.

Portparol Federalnog zavoda za zatvore potvrdio je da Holms ima ovaj datum puštanja na slobodu, ali je istakao da ne može da daje dalje komentare zbog „privatnosti, bezbednosti i sigurnosnih razloga“. Međutim, primetio je da svaki zatvorenik može da smanji sebi kaznu dobrim vladanjem, što je „obuhvaćeno njihovim predviđenim datumom puštanja na slobodu“, dok neki zatvorenici mogu imati pravo na prevremeno puštanje putem drugih mehanizama.

Predviđeni datum izlaska poklapa se sa „tabelom dobrog vladanja“, koja pokazuje koliko vremena zatvoreniku može da se odbije u zavisnosti od kazne.

Holms je u januaru 2022. proglašena krivom po četiri tačke za prevaru.

AP Photo/Jeff Chiu, File
Elizabet Holms

Pre skoro 20 godina, 2003, sa 19 godina je pokrenula „Theranos", kompaniju koja je nastojala da dijagnostikuje niz zdravstvenih stanja samo jednom analizom krvi.

„Theranos" je brzo postao popularan, postavši miljenik Silicijumske doline i u jednom trenutku njegova vredsnot je procenjena na više od 9 milijardi dolara, zbog čega je ona nazivana najmlađom milijarderkom na svetu. Kompanija je takođe privukla investicije istaknutih mogula, uključujući Ruperta Merdoka, porodicu Volton (naslednika bogatstva Volmarta) i bivšu sekretarku za obrazovanje Betsi Devos. U njegovom upravnom odboru bili su bivši državni sekretari Džordž Šulc i Henri Kisindžer, dva bivša američka senatora i nekadašnji ministar odbrane Džejms Matis.

Međutim, „Theranosove" tvrdnje o tome šta bi mogao da uradi počele su da se dovode u pitanje zbog izveštaja da njegova tehnologija ne radi kako se tvrdi i da bi mogla dati pogrešne rezultate.

Do marta 2018. Holms je zajedno sa glavnim operativnim direktorom „Theranosa" Ramešom „Sanijem“ Balvanijem optužila Komisija za hartije od vrednosti za prevaru.

 U jesen 2022. osuđeni su i Holms i Balvani. Stručnjaci kažu da je Balvani dobio veću kaznu, skoro 13 godina zatvora, zbog svog iskustva u vođenju drugih poslova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike