Bajden i Sunak potvrdili nepokolebljivu podršku: Ukrajina zaslužuje mesto u NATO alijansi

10.07.2023

18:10

0

Bajden je sinoć stigao u London, gde je započeo evropsku turneju tokom koje će posetiti i Litvaniju i Finsku Ukrajina zaslužila mesto u Alijansi

Bajden i Sunak potvrdili nepokolebljivu podršku: Ukrajina zaslužuje mesto u NATO alijansi
Riši Sunak i Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Predsednik SAD Džozef Bajden i britanski premijer Riši Sunak ponovo su danas u razgovoru u Londonu potvrdili nepokolebljivu podršku Ukrajini suočenoj sa, kako su naveli, ruskom agresijom, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Sunak razmotrili pripreme za predstojeći samit NATO-a u Viljnusu. U razgovoru je bilo reči i o Atlantskoj deklaraciji o ekonomskom partnerstvu dve zemlje koju su pokrenuli u junu, uključujući i naredne korake za postizanje ključnih rezultata u narednim mesecima.

Bajden i Sunak su takođe razmotrili razvoj događaja u Severnoj Irskoj i napore da se na tom području obezbedi kontinuiran napredak, navodi se u saopštenju.

Britanski premijer želi da sarađuje sa saveznicima u NATO-u u razgovorima o putu Ukrajine za članstvo u Alijansi, ali još treba da se diskutuje o konkretnom mehanizmu pridruživanja, izjavio je Sunakov portparol nakon što se premijer sastao sa Bajdenom.

Portparol je istakao da ne bi bilo prikladno da se Ukrajina pridruži NATO-u dok traje rat sa Rusijom, iako, kako je naveo, "Sunak veruje da je Ukrajina zaslužila mesto u Alijansi", prenosi Rojters.

- Želimo da radimo sa SAD i našim saveznicima na putu pridruživanja Ukrajine NATO-u - rekao je Sunakov portparol.

Bajden je sinoć stigao u London, gde je započeo evropsku turneju tokom koje će posetiti i Litvaniju i Finsku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike