Ukrajini će na samitu biti ponuđene bezbednosne garancije, ali ne i članstvo; Zaharova: Skup u Viljnusu "živopisna predstava"

10.07.2023

16:33

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajini će na samitu biti ponuđene bezbednosne garancije, ali ne i članstvo; Zaharova: Skup u Viljnusu "živopisna predstava"
Ukrajinska vojska - Copyright Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Rat u Ukrajini ušao je u 502. dan.

Ne stišava se "bura" oko kasetne municije koju SAD isporučuju Ukrajini, nekoliko saveznika SAD izrazilo zabrinutost zbog te odluke. Moskva optužuje Ameriku da će biti kriva za smrt civila u Ukrajini zbog tog naoružanja.

Ukrajinska vojska nastavlja da napreduje kod Bahmuta

Kijev priznao da je organizovao napad na Krimski most u jesen 2022. godine.

Poljska poslala Kijevu helikoptere.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.04 - Stejt department: SAD će nastaviti da čvrsto stoje uz Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države nastaviće da ujedinjuju saveznike i partnere u cilju postizanja pravednog mira u Ukrajini, saopštio je Stejt department povodom 500 dana agresije Rusije na Ukrajinu.

Profimedia
 

„U nedeljama i mesecima koji su pred nama, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da rade sa Ukrajinom, sa našim saveznicima i partnerima, i sa svim zainteresovanim stranama posvećenim podršci pravednom i trajnom miru“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler na brifingu u Vašingtonu, prenosi Ukrinform.

23.47 - Telegraf: Ukrajini će na samitu biti ponuđene bezbednosne garancije,ali ne i članstvo

Lideri NATO-a će Ukrajini na samitu u Vilnjusu ponuditi bezbednosne garancije poput onih koje ima Izrael, piše britanski "Telegraf".

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Nemačka će se posvetiti dugoročnom planu naoružavanja Kijeva kako bi se odbranio od ruske agresije, navodi list.

23.35 - Zaharova: Samit NATO u Viljnusu "živopisna predstava"

Na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu biće priređen živopisan performans u znak podrške Ukrajini, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Profimedia
 

„U najgoroj tradiciji zapadnih manipulacija i sa javnošću i sa svojim štićenicima, biće priređena živopisna predstava", rekla je Zaharova u emisiji Big Game na Prvom kanalu, komentarišući samit u Viljnusu, prenosi RIA novosti.

„U toku je masovna orkestrirana obuka, ministri finske vlade snimaju solo za violončelo u znak podrške Ukrajini“, rekla je ona, prenosi RIA novosti.

23.18 - Patrijarh Kiril: Rusija čuva svet od dominacije zla!

22.40 - Stoltenberg: Erdogan odobrio članstvo Švedske u NATO

22.30 - Tajani: Ulazak Ukrajine u NATO može se očekivati tek posle rata

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas, uoči samita NATO-a u Viljnusu, da bi ulazak Ukrajine u NATO mogao da se očekuje tek po završetku rata.

"Verujem da je pravi izbor da se oživi Savet NATO-Ukrajina kako bi se pripremio teren za buduće članstvo koje će nužno morati da se dogodi posle rata“, dodao je Tajani.

21.03 - Bajden sa Erdoganom 11. i 12. jula

Predsednik SAD Džozef Bajden namerava da se na marginama predstojećeg samita NATO-a 11. i 12. jula u Viljnusu sastane s turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom i predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, prenosi list „Politiko“.

20.45 - Vilnjus: Sastali se Šarl Mišel i Erdogan uoči početka NATO samita

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas se, uoči NATO samita u Vilnjusu, sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom sa kojim je razgovarao o vraćanju saradnje EU i Turske u prvi plan i ponovnom osnaživanju njihovog odnosa.

"Evropska komisija ja pozvala visokog predstavnika i Evropsku komisiju da podnesu izveštaj sa ciljem da se nastave strateški odnosi", naveo je Mišel na Tviteru.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
 

On je pohvalio Erdogana zbog uloge Turske u posredovanju u pregovorima i obezbeđivanju produženja sporazuma o žitu.

20.30 - Duda: Ukrajina da što pre uđe u NATO, ali ne sad jer bi izbio rat sa Rusijom

Predsednik Poljske Andžej Duda je danas izjavio da je u interesu njegove zemlje da Ukrajina što pre uđe u NATO, ali da za to mora da se sačeka kraj rata.

"Poljskoj je u interesu da Ukrajina što pre uđe u NATO. Ona ima jaku i iskusnu vojsku. Međutim, takva odluka neće biti doneta na samitu u Vilnjusu. NATO neće formalno pozvati Ukrajinu da se pridruži. Mora da se sačeka kraj rata", rekao je Duda u intervjuu za "Bild".

Istovremeno, dodao je da razume strah nemačke vlade, koja nije za brzo pridruživanje Ukrajine, od sukoba NATO-a i Rusije.

19.55 - Vazdušna opasnost u četiri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je na teritoriji Sumske, Dnjepropetrovske, Poltavske i Harkovske oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
 

18.28 - U Brjanskoj oblasti jedna osoba je povređena tokom granatiranja Oružanih snaga Ukrajine

18.20 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doći će na samit NATO-a u Vilnjus 12. jula, tvrdi Blumberg pozivajući se na izvore.

18.04 - Lavrov: Za Rusiju važno razvijanje saradnje sa Saudijskom Arabijom

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je danas da je veoma važno održavati diplomatske odnose i razvijati saradnju Rusije i Saudijske Arabije.

"Imamo jedinstvenu priliku da se fokusiramo na pitanja bilateralne saradnje", rekao je Lavrov tokom sastanka sa Savetom za saradnju arapskih država Persijskog zaliva, prenosi TASS.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

On je istakao da Rusija želi proširenje saradnje sa Saudijskom Arabijom, dodavši da se stavovi dve zemlje poklapaju po nizu međunarodnih pitanja.

"Ruski predsednik Vladimir Putin i kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz el Saud pokazuju solidarnost tokom svojih redovnih dijaloga u različitim formatima", naveo je Lavrov.

16.35 - Švajcarska pozvala sve zemlje da ne koriste kasetnu municiju

Švajcarska je obaveštena o tome da će SAD isporučiti Ukrajini kasetnu municiju i poziva sve zemlje da je ne koriste, rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Švajcarske.

16.22 - Australija će rasporediti osmatračke avione kao pomoć Ukrajini

Australija će rasporediti osmatračke avione svojih vazduhoplovnih snaga u Nemačkoj, kako bi podržala Ukrajinu, naveo je danas premijer Entoni Albaneze.

Premijerova kancelarija saopštila je da će rasporediti avione "E-7A vedžtejl" na šest meseci, kao i do 100 članova australijske posade i pomoćnog osoblja, ali je napomenuto da neće ulaziti u ukrajinski, ruski ili beloruski vazdušni prostor.

16.01 - Nemački „Rejnmetal“: Za tri meseca otvara se fabrika oklopne tenhike u Ukrajini

Nemačka kompanija „Rejnmetal“ otvoriće tokom naredna tri meseca u Ukrajini fabriku za proizvodnju i remont oklopne tehnike, izjavio je generalni direktor te kompanije Armin Paperger.

Prema njegovim rečima, fabrika će biti namenjena za proizvodnju i remont oklopnih transportera „Fuchs“.

14.00 - Još nije završen okvir o garancijama NATO-a Kijevu

Najveći zapadni saveznici Ukrajine još finalizuju zajednički okvir koji bi otvorio put dugoročnim bezbednosnim garancijama za Kijev i možda će sačekati do kraja samita NATO-a ove nedelje da bi ih objavili, preneo je danas Rojters, pozivajući se na neimenovane evropske diplomate.

Britanija, Francuska, Nemačka i SAD već nedeljama pregovaraju sa Kijevom o multilateralnom tekstu koji bi uspostavio širok okvir za države članice Alijanse koje žele da obezbede ili nastave da pružaju vojnu pomoć, uključujući napredno oružje i novčanu pomoć.

13.42 - Kremlj: Ulazak Ukrajine u NATO je apsolutna pretnje Rusiji

Eventualni ulazak Ukrajine u NATO imaće veoma negativne posledice po sistem bezbednosti u Evropi i predstavljaće apsolutnu pretnju za Rusiju, izjavio je portparol predsednika Ruje Dmitrij Peskov.

- Stav Ruske Federacije je apsolutno razumljiv i dosledan: članstvo Ukrajine u NATO će imati veoma, veoma negativne posledice po celokupnu arhitekturu bezbednosti u Evropi koja je i tako polurazrušena. Ono će predstavljati apsolutnu opasnost, pretnju za našu zemlju, koje će zahtevati našu prilično čvrstu i jasnu reakciju - dodao je Peskov.

AP Photo/Virginia Mayo
 

13.36 - Kanada i Letonija potpisale sporazum o jačanju batalonja na Baltiku

Kanada i Letonija potpisale su sporazum o jačanju odbrambenih bataljona na Baltiku, izjavio je danas letonski premijer Krisjanis Karins na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kanadskim kolegom Džastinom Trudoom, uoči dvodnevnog samita NATO-a.

- Pre godinu dana smo na samitu NATO-a u Madridu zajedno odlučili da ovi bataljoni (u Letoniji, Estoniji, Litvaniji, Poljskoj) budu ojačani do nivoa borbeno sposobne brigade. A pre nekoliko minuta su naši ministri odbrane potpisali široku mapu puta kako i kada će to biti urađeno (u Letoniji) - rekao je Karins na konferenciji za novinare u vojnoj bazi Adazi u Letoniji.

13.33 - Peskov: Rusija će objasniti Turskoj svoj stav o predaji vođa Azova Kijevu

Rusija i Turska održavaju dijalog na najvišim nivoima i Moskva će koristiti te kanale da objasni Ankari svoj stav u vezi sa nedavnom predajom Kijevu pet komandanata neonacističke jedinice Azov, što je bilo u suprotnosti sa postojećim sporazumom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.          

Peskov je istakao da je izuzetno važno što Rusija i Turska održavaju dijalog na najvišim nivoima, navodeći da će Moskva uzeti u obzir trenutnu situaciju prilikom sklapanja budućih sporazuma u ​​različitim oblastima.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

12.41  - Erdogan: Kraj rata olakšaće prijem Ukrajine u NATO

Završetak ukrajinskog konflikta će pojednostaviti prijem Ukrajine u NATO, saopštio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogana.

On je rekao i da očekuje "konstruktivnu reakciju" Rusije po pitanju sporazuma o žitu.

Profimedia
Redžep Tajip Erdogan

12.38 - Fidan i Blinken razgovarali i o proširenju NATO

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan razgovarao je danas o nizu tema sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da su šefovi turske i američke diplomatije, Fidan i Blinken, telefonski razgovarali o samitu lidera NATO, koji će u naredna dva dana biti održan u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije.

12.35Kremlj otkriva: Evo kada se Putin sastao sa Prigožinom nakon pobune Vagnera

9.09 - Gerasimov: Utvrditi lansirna mesta odakle su Ukrajinci gađali Krimski most

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov naložio je komandi Združenih snaga da organizuju sistemski rad kojim će se utvrditi skladišta i lansirna mesta ukrajinskog raketnog sistema S-200 i sličnog naoružanja, sa ciljem da se deluje preventivno, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska je, prema navodima ruske strane, raketama iz sistema S-200 gađala Krimski most.

Prema ministarstvu, Gerasimov je dao instrukcije i da se preduzmu dodatne mere što pre, kako bi se povećala zaštita od vazdušnih udara.

AP Photo
Krimski most je napadnut u oktobru 2022.

8.40 - Guverner Zaporožja: U ruskom napadu poginule četiri osobe, 11 ranjeno

Guverner Zaporožja Jurij Malaško izjavio je danas da su četiri osobe poginule, a 11 je ranjeno u ruskom bombardovanju stambene oblasti u gradu Orihiv, u regionu Zaporožja. Malaško je naveo da su među ubijenima tri žene i muškarac, svi stari oko 40 godina, preneo je Rojters. On je dodao da je Rusija izvela 36 ciljanih udara na 10 naselja u reionu Zaporožje. Britanska novinska agencija navodi da nije mogla nezavisno da potvrdi izveštaj. (Kraj) pv/drm

7.40 - Regionalne vlasti: Eksplozija u Nikolajevu

U Nikolajevu, na jugu Ukrajine, odjeknula je eksplozija, saopštio je načelnik Nikolajevske oblasne vojne uprave Vitalij Kim. On je na Telegramu napisao da su ruske snage mogle da gađaju grad iz protivvazdušnih raketnih sistema C-300.

Agencija Unian prenosi da je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine noćas u jedan sat upozorilo na opasnost od raketnog napada u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

7.20 - Zelenski: Kada stignemo do Krima, Putin će morati da pristane na pregovore

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska vojska, nakon ranijeg usporavanja, nastavila sa akcijom osvajanja oblasti koje su držale ruske snage na jugoistoku zemlje i da je "preuzela inicijativu", a da bi dolazak Ukrajinaca do Krima nateralo ruskog predsednika Vladimira Putina na pregovore.

U intervjuu za "ABC njuz", koji je emitovan u nedelju uveče, Zelenski nije negirao tvrdnje "Vašington posta" da su ukrajinski zvaničnici nedavno rekli direktoru CIA Vilijamu Bernsu da je cilj kontraofanzive da se vojska približi Krimu i potom da se Putin primora na razgovore.

"Apsolutno je jasno, logično retoričko pitanje da onog momenta kada Ukrajina stigne do administrativne granice sa privremeno okupiranim ukrajinskim poluostrvom, Krimom, vrlo je verovatno da će Putin biti primoran na dijalog sa civilizovanim svetom, nasuprot situaciji kakva je bila pre totalne invazije, jer će biti oslabljen", rekao je Zelenski.

On je odbacio tvrdnje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je nekoliko puta rekao, da je on na vlasti, da bi okončao rat za 24 sata. "Sama želja da se okonča rat je lepa. Ali, ta želja se mora zasnivati na realnosti. Mislim da je jednom Tramp imao tih 24 sata. Bili smo u ratu, ne baš u totalnom ratu, ali je bio konflikt, i mislim da je imao tih 24 sata na raspolaganju, ali je verovatno imao druge prioritete", napomenuo je Zelenski.

7.15 Moskva o kasetnoj municiji: Amerika će biti kriva za smrt civila u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će biti odgovorne za smrt civila nakon predaje kasetne municije Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

7.10 Bela kuća: Kijev garantovao da neće upotrebljavati kasetnu municiju na teritoriji Rusije

Sjedinjene Američke Države ne očekuju da bi odluka o isporukama kasetne municije Ukrajini mogla da izazove razdor među saveznicima u NATO-u, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

On je takođe rekao da je ukrajinska strana dala Vašingtonu pismene garancije da kasetna municija neće biti korišćena protiv ciljeva na ruskoj teritoriji, već samo na svojoj teritoriji niti u naseljenim mestima.

7.01 - Ukrajinci tvrde da napreduju kod Artjomovska

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga tvrdi da vojska te zemlje "napreduje“ u blizini Artjomovska. General Oleksandr Sirski objavio je na Telegramu da "odbrambene snage nastavljaju napredovanje, a da je "neprijatelj na određenim mestima u okruženju“.
 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike