Američka ministarka finansija se poklonila kineskom zvaničniku, pa je žestoko kritikovali na društvenim mrežama (VIDEO)

09.07.2023

13:40

0

Autor: N.P.

Amerikanci se ne klanjaju nikome, rekao je jedan bivši zvaničnik Bele kuće

Američka ministarka finansija se poklonila kineskom zvaničniku, pa je žestoko kritikovali na društvenim mrežama (VIDEO)
Duboki naklon za He Lifenga - Copyright Pedro Pardo/Pool Photo via AP

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izazvala je pravu buru u američkoj javnosti jer se više puta poklonila kineskom zvaničniku tokom posete Pekingu.

Kao što se može videti na snimku, Jelen se sastala sa vicepremijerom He Lifengom, a tokom rukovanja je načinila naklon što su kritičari shvatili kao izraz potčinjavanja i nemoći.

- Američki zvaničnik nikada, nikada, nikada ne treba da se klanja. Izgledalo je kao da je pozvana u direktorov kabinet, a upravo to Kinezi vole - poručio je nekadašnji član osoblja Bele kuće u vreme Džordža Buša Bredli Blejkmen.

Brojni korisnici društvenih mreža su istakli da su zgroženi ponašanjem Jelenove.

Inače, Jelenova je, na odlasku iz Pekinga posle četvorodnevne posete, izjavila da SAD i Kina imaju značajna neslaganja i da se o njima mora razgovarati "jasno i direktno".

Na konferenciji za novinare rekla je da su bilateralni sastanci sa visokim kineskim zvaničnicima proteklih dana bili "direktni, sadržajni i produktivni" i da su pomogli da se stabilizuju često teški odnosi.

- Nijedna poseta neće preko noći rešiti izazove koje imamo. Ali očekujem da će ova poseta pomoći da se izgradi fleksibilan i produktivan kanal komunikacije sa novim ekonomskim timom Kine - saopštila je Jelen.

Jelen je sa kineskim sagovornicima razgovarala i o ratu Rusije u Ukrajini i rekla da je "od suštinske važnosti" da kineske firme izbegavaju da pružaju Rusiji materijalnu podršku za rat ili izbegavanje sankcija.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike