Peskov: Odluka o povratku komandanata Azova doneta na visokom nivou

09.07.2023

08:43

0

On je napomenuo da niko nije obavestio Rusiju o prebacivanju militanata

Peskov: Odluka o povratku komandanata Azova doneta na visokom nivou
Dmitrij Peskov - Copyright Profimedia

Odluka da se u Ukrajinu vrate komandanti bataljona Azov, zabranjenih u Rusiji i označenih kao teroristička organizacija, mogla je da bude doneta samo na visokom nivou, rekao je TAS S-u diplomatski izvor u Turskoj.

"Ova odluka je mogla da bude doneta samo na visokom nivou, s obzirom na trenutne dogovore između strana u ukrajinskom sukobu. Važno je napomenuti da je do nje došlo odmah nakon što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski završio posetu Turskoj i da turska strana to nije objavila", rekao je izvor.

Završavajući posetu Turskoj, Zelenski je objavio snimak sa istanbulskog aerodroma na kome se vidi kako pozdravlja lidere Azova koji stoje pored aviona češkog avioprevoznika.
U pratnji čuvara, kombijem su odvezeni do piste.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da povratak komandanata odreda Azov iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma.

"Povratak oficira Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana", naglasio je Peskov za RIA Novosti .

Prema sporazumu, predviđeno je da ukrajinski oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Mariupolju, ostanu u Turskoj do okončanja sukoba, precizirao je Peskov.

On je napomenuo da niko nije obavestio Rusiju o prebacivanju militanata.

Peskov tvrdi da je Turska ''bila prinuđena na ovaj korak u pozadini neuspeha Oružanih snaga Ukrajine u kontraofanzivi, kao i uoči samita NATO u Viljnusu''. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike