Napeto u Holandiji: Zakazan hitan sastanak članova Vlade, pominje se i ostavka zbog imigracione politike

07.07.2023

22:15

0

Iz Ruteovog kabineta je saopšteno da će on održati hitan sastanak vlade, ali nije potvrđeno šta će se dalje dešavati

Napeto u Holandiji: Zakazan hitan sastanak članova Vlade, pominje se i ostavka zbog imigracione politike
Copyright Profimedia

Holandski premijer Mark Rute podneće ostavku svog kabineta jer nije postignut dogovor o merama za suzbijanje imigracije, javila je danas holandska novinska agencija ANP.

Iz Ruteovog kabineta je saopšteno da će on održati hitan sastanak vlade, ali nije potvrđeno da će koaliciona vlada pasti, prenosi Rojters.

Pokušaj Ruteove konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) da ograniči protok tražilaca azila u Holandiji podelio četiri stranke vladajuće koalicije, pošto su dve manje stranke odbile da podrže taj predlog.

Napetosti su dostigle vrhunac ove nedelje, kada je Rute zahtevao podršku za predlog da se ograniči ulaz deci ratnih izbeglica koji su već u Holandiji i da porodice moraju da sačekaju najmanje dve godine pre nego što se ujedine.

Zbog ovog predloga je Hrišćanska unija odlučila da napusti vladu, što je izazvalo krizu. Holandija već ima jednu od najstrožih imigracionih politika u Evropi, ali je Rute pod pritiskom desnice mesecima pokušavao da pronađe način da dodatno smanji priliv tražilaca azila.

Broj zahteva za azil u Holandiji porastao je prošle godine za trećinu, na više od 46.000, a Vlada je predvidela da bi taj broj mogao da se poveća na više od 70.000 ove godine, što bi prevazišlo rekord iz 2015. godine.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike