Koliko je princ Vilijam zaradio u poslednjih godinu dana: Otkad je postao prestolonaslednik i primanja mu se uvećala

07.07.2023

17:16

1

Iako ostaje nejasno kako će princ od Velsa i njegova supruga Kejt iskoristiti dodatni prihod, on bi potencijalno mogao da podrži obrazovanje njihovih troje dece

Koliko je princ Vilijam zaradio u poslednjih godinu dana: Otkad je postao prestolonaslednik i primanja mu se uvećala
Copyright Henry Nicholls/Pool Photo via AP

Bogatstvo članova britanske kraljevske porodice raste iz dana u dan bez obzira na to koliku podršku imaju u Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama Komonvelta.

Prema godišnjem izveštaju Vojvodstva Kornvol za 2023, princ Vilijam je ove godine imao skoro 6 miliona funti privatnog prihoda, što je više od 7,5 miliona dolara. Nakon što je postao 25. vojvoda od Kornvola posle smrti kraljice Elizabete II i imenovanja njegovog oca za kralja Čarlsa III, Vilijam je nasledio svaki višak profita od Vojvodstva.

U izveštaju se navodi da je Vojvodstvo zabeležilo neto profit od 24,048 miliona funti, otprilike 30,34 miliona dolara, za finansijsku godinu 2022-2023. To znači da se prihod povećao za skoro 1,29 miliona dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Pošto je Vilijam nasledio titulu na polovini finansijske godine, višak je podeljen. Kralj Čarls, bivši vojvoda od Kornvola, dobio je manje od polovine, što iznosi 14,225 miliona dolara, dok je Vilijam dobio 16,115 miliona dolara. Međutim, Vojvodstvo je odlučilo da zadrži više od 8,67 miliona dolara Vilijamovog prihoda za „radna sredstva“, kako je navedeno u nedavnom saopštenju Kensingtonske palate.

Tako je Vilijamov prihod smanjen na nešto više od 7,4 miliona dolara, ali se očekuje da će zadržati punih 30 miliona dolara i više naredne godine.

Vrednost Vojvodstva procenjuje se na preko milijardu dolara

Profimedia
 

U godišnjem izveštaju Vilijam je pohvalio svog oca kao „vojvodu od Kornvola sa najdužim stažom u istoriji“ i izrazio želju da nastavi njegov rad dok istražuje mogućnosti da uradi nešto drugačije.

Vojvodstvo, procenjeno na preko milijardu dolara, prostire se na približno 531,3 kvadratna kilometra širom Ujedinjenog Kraljevstva i 23 zemlje.

Iako ostaje nejasno kako će Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton iskoristiti dodatni prihod, on bi potencijalno mogao da podrži obrazovanje njihovih troje dece: Džordža (9), Šarlot (8) i Luja (5).

Nedavno su Vilijam i Kejt posetili Koledž Iton u Vindzoru, u Engleskoj, sa svojim sinom Džordžom, koji ima godišnji trošak školarine od otprilike 58.600 dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike